-0.9 C
Campulung Muscel
06/11/2024

Angajaţii lui ARO, grupaţi în „Salvaţi Muscelul”, îl contestă pe “Cetăţeanul de Onoare” Constantin Ciotei

La sfârşitul săptămânii trecute, cu patru zile înaintea debutului Zilelor Municipiului Câmpulung, aleşii locali s-au întrunit într-o şedinţă de îndată, pentru aprobarea personalităţii căreia, în 2015, i se va decerna titlul de „Cetăţean de Onoare”. Profesorul Constantin Ciotei va primi recunoaşterea comunităţii într-o manieră care umbreşte amintirea celui nominalizat de societatea civilă reprezentată în acest caz de generalul Nicolae Popescu, conferenţiarul universitar Mihaela Odi Zărnescu, Ion Ciurea, Ion Stăncescu şi Mihai Constantin. Suspectă întârzierea cu care a fost supusă aprobării o propunere pe care ziarul nostru a prezentat-o cu două luni în urmă, ca intenţie a unui grup de iniţiativă de obţinere a distincţiei post-mortem, pentru familia profesorului trecut în nefiinţă în urmă cu un an. Deci, nu era o propunere venită pe ultima sută de metri, despre care Secretariatul Primăriei şi al Consiliului Local să nu fi avut cunoştinţă. Dimpotrivă, solicitarea celor cinci a fost depusă la Primărie pe 22 mai 2015 şi a fost prezentată public de mass-media locale. Chiar dacă nominalizarea a stârnit imediat controverse ba legate de activitatea lui Constantin Ciotei înainte de Revoluţie, ba pentru activitatea de la „Spiru Haret”, transformată într-o afacere pentru cadrele didactice pe seama studenţilor – de aici, tărăgănarea continuării procedurii obligatorii când se primeşte o solicitare la Primărie, nu contează din partea cui – secretarul instituţiei trebuia s-o supună atenţiei Consiliului Local. Iar acesta s-o respingă, dacă considera că nominalizatul nu merită să se alăture colecţiei de onorabili, făcuţi ca la fabrică, la normă.            
  

Ghinea, încă o dată prins pe picior greşit

Anul şi scandalul legat de „Cetăţenii de Onoare”. De data aceasta, nu atât persoana nominalizată a fost contestată – nu în public, căci, în culise, Constantin Ciotei a reprezentat una dintre cele mai contestate propuneri – cât procedura pe care Executivul a refuzat s-o parcurgă, după primirea cererii semnate de cei cinci enumeraţi la început. În cele aproape două luni trecute de la înregistrarea adresei, cele două comisii ale Consiliului Local, Juridică şi Socială, n-au primit niciun proiect de hotărâre, cum era firesc, pe care să-l avizeze sau nu. Chiar dacă niciun consilier local nu era de acord cu desemnarea lui Ciotei ca „Cetăţean de Onoare”, pe masa lor, mai întâi la comisii, apoi în şedinţă publică, trebuia să ajungă proiectul de hotărâre, pe care îl aprobau sau îl respingeau. Dar, în două luni, la comisiile responsabile cu analizarea şi avizarea propunerilor de „Cetăţeni de Onoare” n-a ajuns decât cererea celor cinci. Deci, aleşii însărcinaţi cu această treabă n-aveau pe ce să-şi pună avizul. 
Abia după ce în presă s-a semnalat că Primăria ignoră hârtia venită de la cetăţeni, viceprimarul Liviu Ţâroiu i-a cerut secretarului Nicolae Ghinea, răspunzător de neglijarea doleanţei iniţiatorilor, să facă ceea ce trebuia să facă imediat cum a intrat în posesia cererii. „Eu l-am întrebat pe domnul Ghinea şi mi-a spus că va înainta comisiilor solicitarea grupului de iniţiativă.”, l-a apărat Ţâroiu pe Ghinea, care a lipsit de la şedinţa de vineri. „Domnul Ghinea trebuia să-şi ia apărarea singur. N-a făcut materialul de şedinţă, ce să mai discutăm! Trebuia să parcurgă aceeaşi procedură pe care a parcurs-o de zece ani, de când sunt eu consilier. De data aceasta, n-a făcut procedura care trebuia, n-a înaintat materialele către comisie. A dat doar solicitarea. N-a făcut aşa cum a făcut în fiecare an. Anul trecut, îmi aduc aminte, o persoană care a picat de două ori nici măcar n-a trecut prin comisii şi a ajuns direct în Consiliul Local. N-are rost să dăm vina unii pe alţii, n-a fost înaintat materialul.”, l-a învinovăţit Bogdan David pe Nicolae Ghinea, din cauza căruia aleşii s-au aflat din nou într-o postură ruşinoasă în faţa comunităţii.  
„M-am sesizat eu, la sesizarea presei, şi l-am rugat pe domnul secretar să facă documentele şi să le prezinte comisiei.”, a intervenit din nou Liviu Ţâroiu, de la care înţelegem că, dacă nu se sesiza presa, nu se sesiza nici el. Asta deşi, vorba lui Ionel State, reprezintă atribuţia secretarului să introducă pe ordinea de zi orice iniţiativă, fie că este din partea cetăţenilor, fie că este din partea unui consilier local. Sau măcar să treacă pe la comisii. „Fie că ne convine, fie că nu.”, a adăugat Cristi Creţu. 
 

Aleşii îi ameninţă cu comisia de disciplină pe angajaţii Primăriei care greşesc repetat  

Dacă Ionică Udrea n-ar fi sosit la şedinţă, fie şi cu întârziere, nu s-ar fi întrunit cvorumul necesar desfăşurării dezbaterilor. Asta pentru că, după ani în care, la recomandarea secretarului Nicolae Ghinea, au fost aleşi „Cetăţeni de Onoare” cu „jumătate plus unu” din numărul consilierilor prezenţi, acum, aleşii au revenit la normalitate, votând aşa cum este corect: „jumătate plus unu” din numărul consilierilor în funcţie. Acum doi ani, când şedinţa Consiliului Local s-a ţinut la Holcim, au fost făcuţi „Cetăţeni de Onoare” şi cu şapte voturi, mergându-se pe principiul greşit al majorităţii celor prezenţi. Din păcate, titlurile acordate dintr-o eroare nu mai pot fi retrase. Nefiind prima dată când cineva din aparatul Primăriei greşeşte şi-i împinge şi pe membrii Consiliului la greşeli, aceştia au luat în calcul posibilitatea de a propune să fie băgaţi în comisia de disciplină. Bine ar fi să şi vedem puţină demnitate din partea consilierilor care s-au lăsat destul ghidaţi anapoda de funcţionari rămaşi nesancţionaţi. 
 

Protest împotriva nominalizării lui Ciotei

După numărarea voturilor, din care a reieşit că, în unanimitate, cei prezenţi – 12, fără Liviu Ţâroiu, care nu poate vota – au fost pentru acordarea titlului de „Cetăţean de Onoare” lui Constantin Ciotei, a venit la şedinţă, când era prea târziu, un reprezentant al Asociaţiei „Salvaţi Muscelul”, ca să protesteze împotriva nominalizării. Cum am precizat, nu mai era nimic de făcut, deoarece hotărârea fusese aprobată. Încă o greşeală din partea Executivului Primăriei, care, convocând astfel de întruniri pe nepusă masă, îi împiedică pe cetăţenii care au ceva de obiectat, cum a fost acest caz, să vină în faţa lor şi să-şi spună punctul de vedere. Secretarul asociaţiei amintite i-a înmânat o hârtie preşedintelui de şedinţă, care i-a dat citire în plen. Ideea principală era că „Salvaţi Muscelul” contestă atribuirea titlului de „Cetăţean de Onoare” lui Constantin Ciotei, considerând că înfiinţarea sucursalei locale a Universităţii „Spiru Haret” nu merită a fi recompensată cu distincţia care i s-a refuzat, de pildă, lui Victor Naghi. „Cel care merită să fie „Cetăţean de Onoare”, pentru contribuţia deosebită la dezvoltarea municipiului Câmpulung, pentru modul în care a condus uzina şi a promovat maşina ARO în lume, precum şi pentru înfiinţarea adevăratei facultăţi care a dus la formarea cadrelor tehnice specializate în domeniul auto, ar merita chiar o statuie în faţa Clubului ARO. Acesta ar trebui să fie Victor Naghi.”, este un fragment din adresa înaintată tardiv Consiliului Local. Trimisul asociaţiei a insistat pentru schimbarea regulamentului de acordare a distincţiei, astfel încât să fie posibilă o consultare a populaţiei, prin intermediul dezbaterilor publice, în privinţa persoanelor propuse a fi ridicate la rangul respectiv. Cine are ceva de obiectat, cum a fost cazul foştilor angajaţi ai lui ARO, să aibă posibilitatea să obiecteze faţă de o nominalizare sau alta. Iar pentru consilierii municipali ar fi o portiţă de scăpare când nu le convine o propunere, pe care, în prezent, o aprobă de jenă şi teamă de a nu-şi pune în cap iniţiatorii. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!