Aleşii au etalat, la şedinţa de marţi, un look „business”, graţie tabletelor introduse de jumătatea tânără şi emancipată a conducerii Primăriei, care i-a scăpat pe colegi de dosarele de hârţogari comunişti. N-a apucat demisionarul Marinică Fologea să mânuiască noua tehnologie introdusă de Bogdan David în Consiliul Local. Tocmai el care a avut mereu de comentat că este nevoit să care, în vremuri în care era mai rotunjor, un munte de acte, care aproape că-i făceau servieta să explodeze. Cu mare greutate, Fologea l-a convins pe „tutankhamonicul” primar să amenajeze un fişet în anticamera sălii de Consiliu, în care aleşii să-şi păstreze documentaţia. Astăzi, dacă mai era consilier, avea tabletă. Marţi, membrii Legislativului le-au scos în lume şi, din păcate, n-au fost foarte vizibile din cauza mulţimii de sticle de apă, pahare şi ceşti din faţa fiecăruia dintre cei 19.
Primul incident având ca subiect obiectul menit să le uşureze munca liderilor comunităţii, majoritatea aflaţi la doua tinereţe, a fost produs de mânuşiţele doamnei Monica, pe care brăţările se înmulţesc odată cu pelerinajele, înaintând vertiginos spre coate. Neobişnuită cu darul de la Primărie, supliment al accesoriului nelipsit din garderoba unei femei, poşeta, Maria Cotenescu, alintată de colegi Monica, a nimerit cu tableta în ceaşca de cafea, al cărei conţinut s-a revărsat şi pe masă, şi pe obiectul muncii. Slavă Domnului că n-a pătat frumuseţe de geantă, care costa de trei-patru ori mai mult decât toate cele 19 tablete la un loc! Doamna consilier a strigat unei ziariste să-i aducă un şerveţel, care bineînţeles că n-a fost suficient să absoarbă balta cafenie. Prin urmare, aceasta a mai făcut o tură, întorcându-se cu un smoc sănătos de batiste de hârtie, ca să cureţe bunătate de „gadget”, cu care sexagenara pare familiarizată. Are o dexteritate cum nu vă imaginaţi la lecturarea presei pe smartphone, deci, tableta e floare la ureche!
„Iau bani!”, s-a consolat Monica. „Daţi bani, doamnă!”, a corectat-o liberalul Chiţulescu, intuind că, dacă dispozitivul murat nu mai funcţionează, posesoarea neatentă este bună de plată. În fine, trecem peste episodul cu consiliera, cafeaua, tableta şi ziarista căreia i s-a încredinţat şi ceaşca goală, dacă tot era dispusă să facă servicii. Ne mutăm în tabăra liberală, unde ultimul intrat în Consiliu, Marian Vlad, a venit la şedinţă cu tableta în cutie. Colegul de partid şi de masă, Ion Dumitraşcu, a început s-o butoneze, ca să vadă ce are de nu funcţionează. Ca o paranteză, decanul Consiliului Local, Ion Dumitraşcu, ajuns la vârsta de 73 de ani, a lucrat admirabil cu tableta, ba, curios, şi-a băgat nasul şi la camaradul care n-o „inaugurase”. Cum nu i-a dat de cap, titularul a făcut un drum până la biroul informaticianului, de unde s-a întors aşa cum a plecat. Adică nerezolvat. Obiectul a ajuns la celălalt coleg de partid şi de masă, Cristi Creţu, care, absorbit de „jucărie”, a lăsat de-o parte problemele urbei dezbătute furibund şi s-a dedicat reparării agendei virtuale a tovarăşului care „şoma”. Ca să nu-l vadă preşedintele de şedinţă State că nu este atent la discuţii, Creţu a operat pe sub masă, ţinând tableta în poală. Nici Dumitraşcu nu părea că se dă în vânt după subiectele de pe ordinea de zi, fiind surprins cotrobăind în cutia neatinsă de Vlad, în care totul era împachetat în ambalaje. Nerăbdător asemenea unui copil care primeşte cadouri de la Moşu’, Dumitraşcu a desfăcut accesoriile din ambalaje, producând o fâşâială care a îndreptat privirile unei săli ticsite de lume asupra lui. Ideea lui David nu i-a entuziasmat pe Emilian David, rămas fidel teancului de hârtii, şi pe Ionică Udrea, venit la şedinţă cu mâinile în buzunar.
Nu funcţionează ele brici, dar calul de dar… Fiind cam lent programul cu proiectele de hotărâri, pauzele dintre punctele dezbătute semănau cu momentele de reculegere, fiindcă alesul care prezida şedinţa trebuia să iasă dintr-un fişier, să intre într-altul, ca să dea citire textului care urma a fi votat, operaţiune care dura. Cum aşteptarea s-a repetat de 12 ori, Liviu Ţâroiu, care, pesemne, se grăbea, i-a sugerat preşedintelui să folosească materialul scris, acesta având la dispoziţie şi varianta tipărită. Însă Ionel State nu s-a conformat sugestiei, insistând să lucreze cu hotărârile on-line. Ţâroiu, nemairezistând lentorii cu care se mişca programul manevrat de liberal, a înşfăcat hârtiile şi a dat citire proiectului de hotărâre, luând, cu de la el putere, sarcinile preşedintelui. Informaticianul Primăriei ar face bine să pună ceva mai multă viteză în tabletele acelea, căci, dacă se repetă incidente de genul Ţâroiu-State, când nervozitatea viceprimarului a întrecut meticulozitatea consilierului, care “mângâia” răbdător programul indiferent la comenzi, s-ar putea să avem vărsare de sânge în Consiliu.