Elevii de la “Carol I” au fost câştigătorii unui concurs internaţional pe teme juridice, constând într-un proces, în care au fost şi procurori, şi avocaţi
Prima participare a Colegiului Pedagogic „Carol I”, reprezentat de şapte elevi cu reale calităţi de magistraţi şi avocaţi, la o competiţie internaţională pe teme juridice, în Polonia, a fost un succes deplin. Adolescenţii au adus acasă premiul I obţinut la „Baltic Moot Court”, ediţia 2015, în faţa echipei din Rusia, considerată un adversar redutabil în concursul conceput sub forma unui proces penal, în care participanţii joacă, pe rând, rolul acuzării şi al apărării. Evenimentul organizat impecabil de polonezi, graţie susţinerii financiare puternice – jumătate din valoarea cheltuielilor fiind asigurată de Guvernul american – s-a desfăşurat pe durata a şase zile, între 24-30 mai. Reuşita copiilor câmpulungeni s-a datorat legăturii şi colaborării între trei persoane implicate şi dedicate acestui proiect. Brânduşa Popescu, Cristina Cristescu şi Laura Robe sunt absolvente ale Colegiului Pedagogic „Carol I”, în trei ani consecutivi, 1989, 1990 şi 1991. Totodată, le leagă o prietenie veche, cel mai recent efect, care a făcut să se audă despre Câmpulung peste graniţe, fiind concursul internaţional câştigat de „carolişti”. Şi n-a fost puţin lucru, deoarece a fost prima dată când adolescenţii se aflau în faţa unui complet de judecată format din magistraţi adevăraţi. Cu excepţia unui membru al echipei, optimistul Ciprian Boboc, care a fost sigur că va obţine achitarea „inculpatului”, ceilalţi au mers în Polonia puţin timoraţi. Tensiunea s-a accentuat la cina din prima seară, când, aflaţi în compania olandezilor, au auzit-o pe profesoara lor lăudându-le performanţele juridice. Şi asta n-a fost tot. Mama unuia dintre rivalii din Olanda este profesor la Haga, iar pregătirea cazului a durat doi ani! Dar, în ciuda acestor referinţe cu care au intrat în concurs olandezii, preşedintele completului de judecată a recunoscut că a trecut, în viaţa reală, prin situaţii în care nu a văzut avocaţi atât de buni precum s-a comportat la simularea procesului – temă a concursului – Ciprian Boboc, care ar putea fi un model chiar pentru apărători experimentaţi.
Avocatul Brânduşa Popescu a pregătit argumentele atât ale acuzării, cât şi ale apărării
Premianţii ediţiei 2015 a competiţiei amintite au fost: Alice Ioana Lupaşcu (clasa a XI-a A Pedagogie), Nelly Ioana Butoi (clasa a IX-a Pedagogie), Ciprian Puiu Boboc (clasa a X-a B Filologie), Andreea Fuiorea (clasa a XI-a B), Ciprian Manole (clasa a VIII-a), Luiza Şofri Duţescu (clasa a IX-a), Mihail Şofri Duţescu (clasa a X-a Filologie).
Concursul câştigat de câmpulungenii de la „Carol I” se ţine, de mai mult timp, la Haga şi se organizează din doi în doi ani, cu participare din toate ţările de pe mapamond. Colegiul Pedagogic „Carol I” este parte a Fundaţiei Olanda – România, iniţiativa datorându-i-se unei absolvente, Cristina Cristescu. Graţie acesteia, tinerii din municipiul nostru au aflat de „Baltic Moot Court”, care înseamnă pledoarii de exerciţiu pentru studenţii de la Drept şi nu numai. Sunt acceptaţi şi elevi de liceu interesaţi să urmeze Facultatea de Drept. Importante sunt aptitudinile juridice. După ce elevii noştri au primit invitaţia de participare, a început pregătirea lor, pe baza speţei puse la dispoziţie de organizatori.
Iată cum se prezintă procesul, în decursul căruia „procurorii” şi „avocaţii” au trebuit să convingă instanţa, adică juriul format din profesionişti, magistraţi, profesori universitari, posesori de doctorate în Drept, cu toţii vorbitori de Limbă engleză, care adresau întrebările în această limbă, că au toate argumentele pentru a câştiga. Într-o ţară imaginară este în desfăşurare un război civil între forţele partidului aflat la putere şi rebeli. „A fost o lovitură de stat în ţara respectivă. Ideea era că au fost înrolaţi copii de la vârsta de 12 ani. Procesul pe care noi l-am susţinut acolo a reprezentat un apel la litigiul anterior, prin care inculpatului i s-a dat pedeapsa închisorii de 25 de ani. Inculpatul a fost înrolat la 12 ani şi este judecat ca adult, pentru crime de război. Noi venim cu acest apel împotriva sentinţei date de Tribunalul Internaţional de la Haga, care ni s-a părut neconcludentă, pentru că nu au fost luate în considerare toate probele. În apelul nostru apar doi martori noi, fratele şi superiorul condamnatului, care n-au fost audiaţi la procesul de fond.”, a descris profesorul Laura Robe esenţa concursului, pentru care elevii selectaţi au fost nevoiţi să se pregătească pentru a susţine cauza şi din postura de procurori, şi din postura de apărători.
Instruirea a durat trei luni, misiunea revenindu-i avocatului Brânduşa Popescu, parte a acestui proiect inclusiv pe durata manifestării din Polonia. „Meritul succesului nostru este şi al doamnei avocat Brânduşa Popescu. Dânsa ne-a pregătit argumentele, şi pe partea de acuzare, şi pe partea de apărare.”, a adăugat Laura Robe.
„Avocatul” Ciprian Puiu Boboc a fost declarat cel mai valoros concurent
Elevii au avut de parcurs cinci runde până la etapa finală. În prima rundă s-au întâlnit cu Polonia, reprezentată de două echipe, una din Gdynia, oraşul gazdă, şi alta din Varşovia. „Ne-am întâlnit cu ei, noi pe post de procurori, ei pe post de avocaţi. N-am ştiut rezultatele până la faza finală. Mergeam din rundă în rundă, fără să ştim dacă vom ajunge sau nu până la sfârşit.”, a precizat lidera echipei de la „Carol I”, prof. Laura Robe. La următoarea etapă, câmpulungenii au jucat rolul apărării în confruntarea cu „procurorii” din Olanda. În a treia rundă, muscelenii, tot în calitate de apărători, au demontat argumentele acuzării reprezentate de polonezii din Varşovia. Ultimul act s-a consumat printr-o înfruntare cu Rusia, pusă în postura de a se apăra în faţa „procurorilor” români. „I-am învins pe toţi, pentru că, datorită doamnei Brânduşa, am avut cele mai bune argumente. Copiii au fost capabili să răspundă şi în „rebattle”. După ce prezentau argumentele, făceau faţă întrebărilor adresate şi de către instanţă, şi de către partea adversă. Argumentele doamnei avocat au avut în vedere prezumţia de nevinovăţie şi sintagma „in dubio pro reo” (n.r. “de îndoială profită infractorul”). Pe lângă acest argument forte al apărării, a fost invocată o eroare de procedură în procesul anterior. „Ţinând cont că maximul pedepsei era 30 de ani, 25 de ani ni s-a părut că a fost o nedreptate şi, totodată, o eroare de procedură, neavând toate datele în proces.”, a prezentat profesorul Laura Robe strategia pe care s-a mers şi care s-a dovedit câştigătoare.
Alt argument a fost construit pe faptul că inculpatul este şi el o victimă a războiului, a societăţii, a lipsei de educaţie, a faptului că, în statul respectiv, copiii erau crescuţi în spiritul glorificării ideii de război, de luptă cu arma în mână. Din acest motiv, câmpulungenii au insistat asupra cauzei copiilor abuzaţi din ţările în care, şi astăzi, înrolarea la vârste fragede rămâne o realitate dură. Un plus, după cum am precizat, a constat în capacitatea lor de a răspunde argumentat la întrebările adresate din două părţi. „Avocatul” Ciprian Puiu Boboc a fost declarat cel mai valoros concurent. Teoretic, în finală ar fi trebuit să ajungă „procurorii” din România cu „apărarea” tot din România, ambele tabere fiind la înălţime.
Anul viitor, la Haga, muscelenii intră în competiţie din pole-position
În afară de prestaţiile foarte bune avute în faţa completului de judecată, programul adolescenţilor a însemnat multă distracţie şi relaxare. Cazarea a fost asigurată la un hotel din centrul oraşului Gdynia, port la Marea Baltică, iar finala s-a ţinut la Gdansk, unde echipajul câmpulungean a vizitat cele mai importante obiective culturale şi turistice, universităţi, Muzeul Probelor Criminalistice, Muzeul Comunismului. Programul pregătit concurenţilor a inclus şi plajă, şi plimbări lungi, chiar şi pe o distanţă de 200 de kilometri pe autostradă, până la Torun, localitatea în care s-a născut renumitul astronaut Nicolaus Copernic. La Varşovia au admirat centrul vechi, aşadar, totul a fost la superlativ, recunosc ai noştri, de la preparatele culinare deosebite, până la excursiile în locuri cu puternică încărcătură culturală. În plus, şi-au făcut prieteni care şi-au anunţat deja vacanţe în România. Suportarea costurilor transportului cu avionul, pentru o parte a echipei, de către şcoală a fost posibilă datorită directorului George Radu şi Asociaţiei de Părinţi „Caroliştii”.
În 2016, echipa de la „Carol I”, condusă de Laura Robe, „cea mai tare profesoară”, cum au insistat copiii să consemnăm, merge la Haga, pe 16 ianuarie 2016, din pole-position.