Ca în fiecare an, cu ocazia Zilelor Municipiului Câmpulung, Primăria acordă titlul de “Cetăţean de Onoare” unor personalităţi care au adus notorietate municipiului şi sunt sau au fost oameni de vază ai societăţii. Prima propunere din acest an aparţine Grupului de Iniţiativă Locală, care l-a propus pe fostul decan al Facultăţii de Contabilitate şi Finanţe din cadrul Universităţii „Spiru Haret”, profesorul universitar doctor Constantin Ciotei. Acesta a trecut în nefiinţă anul trecut, pe 11 iunie. Câţiva reprezentanţi ai comunităţii locale au cerut ca, în 2015, să-i fie acordat titlul de “Cetăţean de Onoare” post mortem. Remarcabil este faptul că propunerea nu a fost făcută de consilieri, primar sau viceprimar, ci de un grup de iniţiativă, din care fac parte generalul în rezervă Nicolae Popescu, economistul Ion Stăncescu, inginerul Mihai Constantin, economistul Ion Ciurea şi conferenţiarul universitar Mihaela Odi Zărnescu. Aceştia au solicitat acordarea distincţiei fostului profesor universitar doctor Constantin Ciotei, cu motivaţia că gestul ar reprezenta o recunoaştere postumă a activităţii sale didactice, ştiinţifice şi manageriale, cu o contribuţie esenţială la dezvoltarea economico-socială a municipiului Câmpulung. Aceasta a fost prima propunere pentru “Cetăţean de Onoare”, în 2015, şi nu se întrevede o alta în viitorul apropiat.
LAUDATIO
Domnului profesor universitar doctor Constantin Ciotei, în vederea propunerii de a i se acorda distincţia de “Cetăţean de Onoare” al municipiului Câmpulung
Domnul profesor universitar doctor Constantin Ciotei a fost o personalitate care s-a remarcat printr-o bogată activitate didactică şi de cercetare în domeniul economic, de-a lungul a două decenii, care i-a adus un prestigiu ştiinţific şi managerial recunoscut de comunitatea academică. Alături de acestea, se adaugă trăsăturile morale care arată că, în activitatea sa, s-a preocupat atât profesional, cât şi de relaţiile interumane.
Activitatea şi viaţa unui om sunt greu de cuprins în câteva pagini, aşa că vom selecta doar câteva repere semnificative, care să constituie un cadru definitoriu al activităţii sale, în vederea acordării distincţiei de “Cetăţean de Onoare” al municipiului Câmpulung.
Domnul profesor s-a născut la data de 21 februarie 1937, în comuna Vultureşti, judeţul Argeş. După absolvirea Academiei de Studii Economice din Bucureşti în 1969, a urmat Cursuri postuniversitare de marketing (1979), Institutul Naţional pentru Pregătirea Cadrelor de Conducere din Economie şi Administraţie (1986). Teza de doctorat intitulată Perfecţionarea organizării şi conducerii reţelei comerciale în profil teritorial, 1988, conducător ştiinţific prof. univ. dr. Mihai Dumitrescu, nu a fost finalizată, interdicţia susţinerii fiind hotărâtă de conducerea de partid şi de stat. În anul 1990 a bătut din nou la „uşa” doctoratului la Academia de Studii Economice din Bucureşti şi, de această dată, datorită calităţilor sale, a puterii de muncă, a hotărârii şi perseverenţei şi încrederii în forţele proprii, l-a finalizat cu succes în 1995, susţinând teza intitulată Direcţii de perfecţionare a conducerii Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, coordonator ştiinţific prof. univ. dr. Vasile Mircioiu.
Activitatea profesională se îmbină cu cea de studiu şi pregătire intelectuală înaltă, astfel că, pentru început, domnul profesor lucrează în sfera serviciilor, trecând prin toate etapele unei dezvoltări profesionale de succes: 1960-1965, revizor contabil la I.C.S.M. Câmpulung Muscel; 1965-1969, şef serviciu; 1969-1972, director comercial; 1972-1985, director adjunct; 1985-1990, director coordonator al aceleiaşi întreprinderi; 1990-1992, cercetător ştiinţific principal la Institutul de Cercetări Comerciale al Ministerului Comerţului şi Turismului.
Aşa cum mărturisea domnul profesor, activitatea profesională a domniei sale din această perioadă „s-a desfăşurat sub semnul îmbinării teoriei cu practica, a cercetării ştiinţifice cu realitatea economico-socială, cele mai notabile realizări fiind legate de construirea a peste 10.000 metri pătraţi suprafaţă comercială în municipiul Câmpulung Muscel şi modernizarea a altor 5.000 metri pătraţi. În proiectarea, construirea şi punerea în funcţiune a celei mai mari unităţi comerciale din zona Muscel, Magazinul General, am depus o parte din sufletul meu, din energia mea, din capacitatea mea fizică şi intelectuală, unitatea devenind etalon pentru întregul comerţ românesc, aşa cum a fost numită de Ministerul Comerţului şi Turismului. De altfel, reţeaua comercială a Câmpulungului Muscel era evidenţiată de consumatori, de turişti români şi străini, de specialişti în domeniu, ea fiind declarată ca una dintre cele mai eficiente reţele comerciale din punct de vedere economico-financiar şi, nu în ultimul rând, estetică. Conceptul magazinul, cadrul ambiant de educaţie estetică, a fost preluat cu interes de conducerea ministerului şi de alte organizaţii similare din ţară”.
După această etapă, este atras de învăţământul universitar şi cercetarea ştiinţifică, înfiinţând Facultatea de Contabilitate şi Finanţe la Câmpulung, căreia îi rămâne fidel pentru totdeauna. În învăţământul universitar şi-a desfăşurat activitatea profesională, astfel: lect. univ. drd. şi Prodecan la Universitatea „Spiru Haret” (1992-1996); conf. univ. dr., Şef de catedră şi Decan la Universitatea din Piteşti (1996-2000); prof. univ. dr. şi Decan al Facultăţii de Contabilitate şi Finanţe Câmpulung din cadrul Universităţii „Spiru Haret” Bucureşti (2000-2008); Cercetător ştiinţific principal I (asociat) la I.N.C.E. al Academiei Române, conform Hotărârii Prezidiului Academiei Române nr. 91/29.02.2004.
Puternica sa personalitate didactică, ştiinţifică, managerială s-a remarcat şi în îndeplinirea funcţiilor de conducere enunţate mai sus.
În sprijinul afirmaţiei noastre că domnul profesor a avut o bogată activitate ştiinţifică stă ampla listă de lucrări ştiinţifice publicate: 6 cărţi, 11 studii, numeroase coordonări de teze de licenţă şi masterat etc. Alte activităţi ştiinţifice şi merite deosebite în cadrul Facultăţii de Contabilitate şi Finanţe au fost următoarele:
1.În cadrul proiectului „CALISRO” (sistemul de evaluare a calităţii învăţământului din România), www.calisro.ro – apare planul de învăţământ propus al specializării: Contabilitate şi Informatică de Gestiune din Câmpulung Muscel, alături de 39 de Universităţi ale lumii (S.U.A., Canada, Australia, Franţa etc.) cu o recunoaştere internaţională.
2.Facultatea de Contabilitate şi Finanţe din Câmpulung a primit din partea AROMAR (Asociaţia Română de Marketing) Premiul de Excelenţă în marketing educaţional în anul universitar 2002 – 2003.
În întreaga sa activitate, a dovedit dăruire, o distincţie sufletească proprie unui intelectual de clasă, abnegaţie, urmărind cu consecvenţă întărirea spiritului academic în toate colectivele în care a lucrat, îmbinând tactul cu politeţea, cu respectul celuilalt; în opţiunile sale a căutat să menţină relaţiile şi coeziunea colectivelor.
Cele arătate sunt câteva sublinieri ce se impun pentru a-l înţelege pe profesorul Constantin Ciotei, care şi-a asumat ieşirea din tiparele comune şi care ne apare în gândire mai hotărât şi temerar decât mulţi alţii, vrând să perpetueze idealurile şi visurile tinereţii domniei sale. În întreaga sa activitate profesională a căutat cu asiduitate să îmbine în mod armonios teoria cu practica şi cu cercetarea ştiinţifică, sintagma „ştiinţa de carte şi cercetarea ştiinţifică aplicate la nevoile sociale sunt cheia prosperităţii colective şi individuale”, a fost crezul său permanent pe care nu l-a abandonat.