1.3 C
Campulung Muscel
07/12/2023

Liceenii musceleni, încurajaţi să facă filme cu telefonul şi vor primi şi premii pentru asta

Unul dintre cei mai de succes regizori români ai momentului, Ionuţ Piţurescu, a rămas uimit de frumuseţea Câmpulungului şi a adus pe marile ecrane valorile găsite aici. A fost prezent, marţi, în amfiteatrul Colegiului „Carol I”, pentru un seminar dedicat cinematografiei. Acesta i-a îndemnat pe liceenii Colegiilor „Carol I” şi „Dinicu Golescu” să facă poze şi filme cu telefonul, pentru a le include într-un colaj. Cele mai bune vor fi premiate, iar cei mai talentaţi dintre liceeni vor avea şansa de a colabora cu actori şi regizori profesionişti. 
 

Tânărul regizor a fost premiat la Cannes

Tânărul regizor Ionuţ Piţurescu se numără printre cei 15 regizori din 14 ţări ale căror proiecte au fost selecţionate pentru Atelierul „Cinéfondation” al Festivalului de la Cannes, desfăşurat între 13 şi 24 mai. Acesta s-a prezentat cu proiectul „Borders” şi a avut un real succes, fiind printre regizorii premiaţi la celebrul festival. Întors de curând din oraşul de pe Coasta de Azur, cineastul a ajuns pe meleaguri muscelene pentru a descoperi talente câmpulungene. Nu este pentru prima dată când colaborează cu musceleni. Anul trecut, a deschis o Şcoală de Vară şi a rămas impresionat de potenţialul acestui loc. Anul acesta, s-a întors şi speră să găsească şi tinerii cu care să colaboreze. La Colegiul „Carol I” s-a întâlnit cu liceenii cu care ar dori să lucreze în cadrul proiectului „Cineimpact”. 
A povestit acestora că a traversat de multe ori arterele principale ale municipiului, fără să ştie ce se ascunde în spatele lor. Plimbându-se pe străzile Câmpulungului, a întrebat oamenii despre comunitatea de aici şi a reuşit să afle cam tot ce este important. A rămas impresionat de istoria şi valorile materiale şi imateriale ale municipiului nostru, despre care spune că ar trebui promovate mai mult, acestea fiind necunoscute de întreaga lume. 
„Anul trecut, am înfiinţat o şcoală de film şi antropologie vizuală. Ne-a interesat felul în care oamenii interacţionează, ce valori, obiceiuri şi tradiţii au. Toţi cei care au lucrat în acea perioadă, oameni care sunt nişte somităţi în domeniul ştiinţelor sociale, artelor cinematografice, au fost extrem de surprinşi de ceea ce au găsit în plimbările lor prin Câmpulung. Ca urmare, am creat o campanie de punere în valoare a tot ceea ce se află aici şi nu este cunoscut, nu numai de cei din afara comunităţii, dar şi de cei de aici. Ceea ce ne este la îndemână este tratat neglijent şi prin această campanie am vrea să descoperim ce este valoros în această comunitate.”, a declarat regizorul Ionuţ Piţurescu. 
Elevii au fost invitaţi la un concurs care are două secţiuni, una de fotografie şi alta dedicată filmului. Aceştia trebuie să realizeze o serie de cinci fotografii, până la 10, sau o serie de filme, dar nu mai mult de trei. Practic, au libertatea de a fotografia şi filma orice li se va părea important în comunitatea lor. Cele trei secţiuni care trebuie abordate sunt patrimoniul construit, patrimoniul cultural şi cel uman. Potrivit regizorului, cu un telefon mobil se pot face filme extraordinare, care pot circula în circuitele de televiziune, festivaluri de cinema. A fost propus acest concurs, pentru că, în viziunea specialiştilor în antropologie, viitorul aparţine comunicării vizuale, al cărei impact este foarte puternic. Programul „Cineimpact” este unul benefic pentru tinerii câmpulungeni care vor să descopere valorile din comunitate. În luna septembrie, va avea loc un estival de film şi va fi deschisă o şcoală de film la Câmpulung, iar ca temă vor fi tot valorile pe care municipiul nostru le are. Elevii câmpulungeni vor putea participa ca voluntari şi vor interacţiona cu actori şi regizori profesionişti. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!