3.7 C
Campulung Muscel
19/01/2025

Descinderi cu mascaţi la gaterele din Muscel

Acţiune în forţă a autorităţilor pentru destructurarea mafiei pădurilor

Săptămâna trecută, Muscelul a fost ţinta uneia dintre cele mai ample anchete, fiind vizate infracţiunile silvice. Procurorii argeşeni au controlat mai multe societăţi comerciale care făceau afaceri cu material lemnos. Cum la noi, în Muscel, este raiul silvic, au avut şi de unde să aleagă. Astfel, patronii gaterelor din Câmpulung, Bughea de Sus, Albeştii de Muscel, Lereşti, Nămăieşti, Valea Mare Pravăţ şi Coşeşti au fost luaţi în vizor atât pentru evaziune fiscală, cât şi pentru tăiere fără drept din pădurile situate în nordul judeţului, sustragere de arbori fără drept din fondul forestier naţional, abuz intelectual şi uz de fals. 

23 de suspecţi au fost duşi la audieri

30 de percheziţii au fost efectuate în Argeş, dintre care, 29 în Muscel, fiind ridicate sumele de 41.000 lei şi 650 euro, 16 drujbe, 7 laptopuri, 3 unităţi PC şi un hard PC extern. De asemenea, au fost confiscaţi 549 metri cubi material lemnos, care a fost predat în custodia Ocolului Silvic Câmpulung, până la finalizarea cercetărilor şi aplicarea măsurilor legale, lemnele fiind lăsate la cantoanele din zonă sau în curţile societăţilor, în grija unui pădurar. La acţiune au participat 108 poliţişti sprijiniţi de 25 de luptători din cadrul Serviciilor de Acţiuni Speciale Argeş şi Dâmboviţa. Protejaţi de mascaţi, poliţiştii şi procurorii au descins la firme şi la locuinţele unor persoane vizate. În baza mandatelor de aducere la sediul Poliţiei Câmpulung, au fost conduşi şi audiaţi 23 de suspecţi, cercetările fiind continuate cu aceştia în stare de libertate. Societăţile comerciale care au fost verificate de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş lucrează de ani buni în domeniul exploatărilor forestiere, drept pentru care anchetatorii au căutat dovezi că cei implicaţi ar fi exploatat ilegal materialul lemnos şi l-ar fi comercializat tot la fel de ilegal. Suspiciuni au fost şi că o parte din cei verificaţi ar fi intrat în fondul forestier al statului şi, cu concursul altor persoane, ar fi tăiat ilegal copaci pe care i-au comercializat ulterior. Au fost verificate SC Mih & Ank Trans Total din Valea Mare Pravăţ, Silva Forester din Nămăieşti, Georox Trust Serv din Câmpulung şi Kosiry din Valea Mare Pravăţ. 

Vizate au fost şi ocoalele silvice private din Nordul judeţului. Anchetatorii au descins în curţile Ocoalelor Silvice Private şi de Stat, iar Ocolul Păpuşa Rucăr a fost printre cele găsite cu probleme. Suspiciuni au fost şi legate de un pădurar al Ocolului Silvic Câmpulung, care acţionează la Bughea de Sus. „Acţiunea a vizat mai multe aspecte, de furt de lemne şi de evaziune. Au fost vizaţi atât agenţii economici, cât şi pădurarii. Noi am acordat tot sprijinul, am avut oameni în teritoriu. Se pare că au fost destule nereguli găsite şi au fost confiscate înscrisuri, bani, motoferăstraie, calculatoare, tot ce ar conta la o dovedire a unor fapte ilegale. Probleme sunt acolo unde există comunităţi de rromi. Societăţile de procesare a lemnului sunt principalele beneficiare a lemnelor tăiate ilegal de către rromi. Asta duce la evaziune. Atâta timp cât rudarul are unde să vândă lemnul, este normal ca fenomenul să ia amploare. De aici pleacă totul.”, ne-a declarat şeful Ocolului Silvic Câmpulung, Cătălin Oprei.  

Potrivit autorităţilor, ocoalele au fost suspectate pentru marcare ilegală a copacilor şi exploatare incorectă a masei lemnoase. Ocoalele private din Muscel nu sunt pentru prima dată în atenţia autorităţilor, despre tăierile ilegale din zona de Nord, fiind făcute mai multe reclamaţii şi sesizări.

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!