6.9 C
Campulung Muscel
01/12/2023

Furtul utilajelor din centrală, prescris

Anul trecut, Primăria Câmpulung a declanşat procedura de recuperare a celor 7 miliarde de lei vechi plătite, cu titlu de daune, companiei bucureştene Holding Energi-Co SA, acţionându-l în judecată pe Sorin Buta, în al cărui mandat de primar s-a încheiat contractul privind modernizarea Centralei Termice „Automate” Vişoi. Reamintim că, printr-o sentinţă comercială a Tribunalului Bucureşti, municipalitatea a fost obligată să achite partenerei de contract 663.000 lei. În urmă cu patru ani, Mihai Ioan Mitu a declanşat procedura de executare silită a autorităţilor locale, suma actualizată, la data punerii în executare, ridicându-se la 695.000 lei, contravaloarea echipamentelor şi a montajului aferent Centralei Termice „Automate” Vişoi. Acesteia i s-au adăugat cheltuielile de judecată – 23.590 lei, onorariul şi cheltuielile cu executarea – 15.692,50 lei.  În vara anului 2011, inspectorii de la Finanţele Publice au blocat conturile Primăriei Câmpulung, instituţia fiind obligată să plătească suma de 734.534,12 lei în favoarea Energi-Co. La doi ani distanţă de momentul pierderii celor peste 7 miliarde de lei vechi, Municipiul Câmpulung i-a intentat proces lui Sorin Buta, la Tribunalul Argeş, Secţia Civilă, complet specializat de Contencios Administrativ şi Fiscal. La capătul a opt termene, derulate din septembrie 2014, până pe 2 martie 2015, instanţa argeşeană a respins cererea Primăriei, care a fost obligată să-i achite lui Sorin Buta 3.500 lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Până la acest moment, pe portalul Curţii de Apel Piteşti nu există înregistrată nicio acţiune a municipalităţii câmpulungene, formulată în exercitarea căii de atac. 
Redacţia ziarului nostru s-a adresat Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung, pentru a afla rezultatul cercetărilor întreprinse în cazul sesizării înaintate de Sorin Buta, pe când era deputat, prin care reclama furtul utilajelor şi echipamentelor din Centrala Termică „Automată” şi cerea depistarea autorilor. Rezultatul comunicat de Parchet: pentru faptele sesizate de Sorin Buta a intervenit prescripţia răspunderii penale.
   
Nr. 53/08.04.2015 
Către Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung
În atenţia domnului prim-procuror 
Dragoş HRISTACHE
În temeiul Legii 544/2001, privind liberul acces la informaţiile de interes public, redacţia ziarului Evenimentul Muscelean vă solicită să o informaţi în legătură cu rezultatul cercetărilor întreprinse ca urmare a sesizării pe care Sorin Buta, fost primar al Câmpulungului, a înaintat-o Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung în luna septembrie a anului 2012, având ca obiect furtul unor utilaje din Centrala Termică Automată Vişoi (fosta centrală de lângă Şcoala Generală nr.7). Respectivele utilaje au fost montate de firma bucureşteană Holding Energi-Co SA, în temeiul unui contract de prestări servicii încheiat cu Primăria Câmpulung, în anul 1998.
Când şi-a încheiat mandatul de primar, în anul 2000, la două săptămâni distanţă de inaugurarea investiţiei de modernizare a centralei, Sorin Buta a predat succesorului său în funcţie, George Bălan, obiectivul cu utilajele în interiorul clădirii. În 2008, când compania Holding Energi-Co SA a acţionat în instanţă Primăria Câmpulung, pentru nerespectarea contractului, echipamentele dispăruseră din centrala termică. 
În baza sentinţei comerciale din 23 decembrie 2009 a Tribunalului Bucureşti, din banii câmpulungenilor, s-a plătit, în 2011, suma de 734.534,12 lei, reprezentând contravaloarea echipamentelor şi a montajului aferent Centralei Termice Automate Vişoi, sumă căreia i s-au adăugat cheltuielile de judecată, onorariul şi cheltuielile cu executarea silită a Primăriei Câmpulung. 
Pentru a afla cine se face responsabil de dispariţia utilajelor a căror contravaloare autorităţile locale au încercat, fără succes, s-o recupereze de la fostul primar Sorin Buta, acţionându-l în instanţă, pentru a fi obligat să suporte el prejudiciul, acesta a înaintat o sesizare la instituţia pe care o conduceţi. 
Vă rugăm să ne comunicaţi dacă au fost identificaţi vinovaţii de furtul utilajelor şi cine sunt aceştia; persoanele responsabile de gestionarea investiţiei la Centrala Termică Automată Vişoi şi cine sunt acestea; în caz că nu au fost identificaţi autorii, vă rugăm să ne comunicaţi dacă cercetarea aspectelor sesizate, în septembrie 2012, de Sorin Buta, deputat în Parlamentul României la acea vreme, continuă şi în prezent sau dacă dosarul a fost închis, cu autor necunoscut.
În speranţa unui răspuns grabnic şi complet,
Vă mulţumim! 

Director Magda BĂNCESCU

 

Răspunsul primit de la Parchetul Câmpulung

 

Nr. 1/IP/2015
Către
Evenimentul Muscelean
Câmpulung, strada Fraţii Goleşti, nr. 7, bloc A39, scara D, parter
Urmare a cererii dumneavoastră din data de 9 aprilie 2015, vă facem cunoscut că prin Ordonanţa nr. 2355/P/2012 din 9 aprilie 2014 s-a dispus clasarea cauzei în care au fost efectuate cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de furt calificat, abuz în serviciu şi gestiune frauduloasă, fapte prevăzute şi pedepsite de articolele 228-229 Cod Penal, articol 242 Cod Penal şi articol 298 Cod Penal (articolele 208-209, articolul 214 şi articolul 249 din vechiul Cod Penal), constatându-se că a intervenit prescripţia răspunderii penale, potrivit dispoziţiilor articolului 315, alineatul 1, litera b, Cod Procedură Penală raportat la articolul 16, litera f, Cod Procedură Penală.
Dosarul a fost format în urma plângerii numitului Buta Sorin, plângere adresată acestei unităţi de parchet la data de 17 septembrie 2012.

Prim procuror, Dragoş HRISTACHE

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!