11.2 C
Campulung Muscel
September 26, 2021

În Câmpulung se defrişează cu voia autorităţilor

Autorităţile duc o luptă nesfârşită cu cei care taie lemnele din pădurile statului. După ce au văzut că cu amenzile nu rezolvă nimic, organele de poliţie şi cele silvice au început să aplice alte tactici. Astfel, au fost confiscate camioane, căruţe, iar unii dintre rudari au ajuns şi în spatele gratiilor pentru sustrageri ilegale de material lemnos. Toată lumea strigă în gura mare că rămânem fără păduri, iar spaţiile verzi se împuţinează. Conform normelor europene, ar trebui ca în fiecare oraş să existe o suprafaţă de 26 metri pătraţi de spaţiu verde pentru fiecare locuitor. Singurul oraş din ţară care chiar depăşeşte această normă este Botoşani, cu 31 metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor. În Piteşti, suprafaţa este de sub 25 metri pătraţi pe cap de locuitor, mărită prin darea în folosinţă a Parcului Lunca Argeşului, dar se speră că aceasta va creşte după ce va fi realizat proiectul de reabilitare urbană a municipiului, care prevede inclusiv mărirea spaţiului verde pe 40 de hectare. Este vorba de un proiect cu fonduri europene.
    Cei care taie lemnele din pădurile statului sunt consideraţi hoţi şi sunt acuzaţi că defrişează, dar cei care taie cu acordul Ocoalelor Silvice cum sunt numiţi?! Dacă Primăria are nevoie să taie 20 de copaci, nu este nicio problemă, Ocolul Silvic Câmpulung se supune. Avem exemplul brazilor de Crăciun, care sunt tăiaţi şi aduşi în Piaţa Primăriei sau prin cartiere. Se găseşte câte o scuză pentru fiecare caz, că avea o rădăcină care deranja, că se făcuseră prea mare şi atingea firele de înaltă tensiune, că vântul şuiera prea tare printre acele pinilor şi supăra pe cineva.
    După acest model, fiecare taie în curtea sa după cum doreşte şi nu este întrebat de nimeni dacă a avut aviz sau aprobare. Un asemenea exemplu avem în curtea unei societăţi din Câmpulung, care a cumpărat, în urmă cu ceva timp, fosta Policlinică,  vizavi de Biserica Domnească. Se pare că proprietarul a fost deranjat de pomii care făceau prea mare umbră şi i-a tăiat pe toţi. Acum a rămas o „holdă” pe care poate să planteze cartofi. Este atât de multă lumină încât din stradă se poate vedea clădirea în care a activat în anii trecuţi Poliţia Câmpulung.
    La fel de luminoasă este acum şi curtea Detaşamentului de Pompieri Câmpulung. De-a lungul împrejmuirii de la intrarea în subunitate erau plantaţi câţiva brazi care dădeau imaginea unui gard viu. „Vegetaţia din afara fondului forestier este supusă regimului silvic, dar la solicitarea proprietarului se poate marca, iar el să îşi folosească lemnul de acolo. Nu este acelaşi regim de gospodărire ca pădurea. Dacă proprietarul solicită marcarea lor, sunt ai lui şi nu ai ce-i face. Sunt în curtea sa, sunt proprietatea sa şi nu sunt supuşi regimului silvic de continuitate a pădurilor. Mai există şi altă problemă: majoritatea arborilor care s-au marcat prin oraş sunt de vârstă destul de înaintată şi de înălţime mare. La cum a bătut vântul în ultima perioadă, dacă pică pe cineva, l-a omorât. Oamenii au început să se sperie şi spun că, decât să le omoare copiii sau să strice casa, mai bine îi taie. Este de înţeles, şi eu aş face la fel. Eu cred că după ce se va face un cadastru forestier corect, o să vedem că nu suntem atât de deficitari în acest domeniu.”, ne-a explicat Cătălin Oprei, şeful Ocolului Silvic Câmpulung. Cu alte cuvinte, dacă aveţi în curte 20 de arbori, puteţi să îi doborâţi, că nu veţi fi traşi la răspundere.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!