Constructorul care a dat peste cap proiectul de reabilitare urbană, făcând să se confirme deznodământul dezastruos anticipat de ziarul nostru în momentul în care Grup Corint a câştigat licitaţia unei lucrări complexe cu ridicola ofertă de 60% din valoarea stabilită de proiectant, a livrat aleşilor suficiente motive de încheiere a colaborării. „Preţul neserios” ar fi trebuit să pună autorităţile în gardă, care, pentru a-şi proteja investiţia finanţată de Uniunea Europeană, respingeau categoric această firmă pe criteriul pe care însăşi legea îl instituie la atribuirea contractelor, tocmai pentru a le oferi beneficiarilor garanţia unor lucrări bine executate, la timp şi calitative. Legislaţia impune autorităţilor contractante ca pentru un preţ plasat sub 85% să ceară ofertantului notă explicativă. Ce-au făcut ai noştri? Au deschis larg porţile câştigătorului cu 60%, valoare care pentru orice deţinător de societate profilată pe construcţii înseamnă lucrări superficiale, materiale proaste şi personal pe sponci. Întregul comportament al constructorului, pe durata celor doi ani de contract, care ajunge la termen astăzi, 7 aprilie, constituia motiv de încetare a relaţiei. În primul rând, încălcarea flagrantă a graficului de lucrări, care, la capătul celor 24 de luni, înregistrează „performanţa” unui catastrofal 23% din totalul proiectului. Apoi, Grup Corint, din Alba Iulia, şi-a schimbat personalitatea juridică (în prezent, este Corint Restaurare şi are sediul social în Ghimbav-Braşov), transformându-se din S.A. în S.R.L. Asta fără să anunţe Primăria şi fără încheierea unui act adiţional, care să fie ataşat contractului de execuţie. Dar dacă Ministerul a zis că este OK, deoarece firma şi-a păstrat codul unic de înregistrare, ai noştri n-au avut nimic de comentat. Mai mult decât atât, paraleli cu conţinutul proiectului, pe care Călin Andrei l-a ţinut la secret până şi faţă de colegii de partid din Consiliu, aleşii au îndrăznit să ia în calcul varianta continuării investiţiei cu această firmă ale cărei lucrări au intrat sub lupa DNA, în loc să-l ia de ceafă pe partenerul neserios şi aşa să-l ducă până la ieşirea din Câmpulung.
Grup Corint, rugată cu bani, doar-doar s-o urni să muncească
În ultimul trimestru al anului 2014, Marinică Fologea, expert ADR pe proiecte cu fonduri europene şi ofiţer de monitorizare a manierei de implementare a investiţiei de reabilitare a centrului istoric şi Complexului Kretzulescu, a menţionat în raportările sale că proiectul este în risc. În prezent, în risc avansat. Iniţial, a fost raportat în întârziere, apoi în întârziere foarte mare, după care a fost nevoit să-l treacă în risc, fiindcă nu putea să le comunice superiorilor că dintr-odată merge bine. Lui Călin Andrei nu prea i-a convenit când a intrat oficial în risc investiţia blocată cu mult înainte ca ofiţerul de monitorizare să prezinte la ADR acest calificativ, dar se punea într-o postură periculoasă dacă transmitea date neadevărate.
De altfel, ADR Muntenia era la curent cu împotmolirea proiectului, fiindcă omul lor de la Câmpulung sesizase de un an că nu merge şi nu merge. De aceea, prin iunie 2014, Agenţia a trimis o adresă municipalităţii, prin care a cerut explicaţii. Marinică Fologea a întreprins vizite suplimentare şi, în două rânduri, l-a adus la Câmpulung pe un coleg de la Monitorizare, de profesie inginer constructor, care a confirmat stadiul întârziat şi nerespectarea graficului de lucrări.
În afară de cei doi, o altă angajată a ADR, de la Verificare, care dă banii, s-a convins la faţa locului cât de puţin s-a executat din lucrare. La fel a consemnat şi ea, că proiectul este întârziat. Îl întreabă mereu pe colegul de la Câmpulung ce mai fac lucrătorii, care, la încheierea contractului, moşmondesc tot la primele două obiective, ce trebuiau date în folosinţă în vara lui 2013. Halul în care „muncesc” se vede din valoarea cerută a fi rambursată. La ditamai proiectul să ceri ca acela care dă cu mistria, cu cinci inşi! Dar, de fapt, Grup Corint aşa a lucrat.
Patronul ardelean a fost, practic, rugat cu bani. Din capul locului i s-au dat asigurări că n-are de ce să-şi facă griji în privinţa finanţării, fiindcă Primăria are banii puşi bine pentru întreaga lucrare. I-a spus-o constructorului că fondurile nu sunt o problemă pentru părţile implicate în proiect inclusiv oficialul de la Minister, şeful Monitorizării pe România. Dan Nicolaescu a venit la Câmpulung, la sfârşitul anului 2013, în urma sesizărilor având ca subiect defrişarea masivă în Grădina Publică „Merci”, ocazie cu care a discutat şi cu reprezentantul constructorului. „Vă dăm bani, că avem bani.”, i-a spus clar mai-marele din Minister. Cu o zi înainte de sosirea delegaţiei ministeriale, Grup Corint a montat în “Kretzulescu” chioşcul şi podeţele, ca să arate că se munceşte pe brânci.
Au încetat lucrul în ambele ierni, fără ordin de sistare a lucrărilor!
Tupeul celor de la Grup Corint, pe al căror şantier a bătut vântul, în majoritatea timpului, punând Câmpulungul în situaţia de a pierde cele 75 de miliarde de lei vechi cheltuite până acum, a mers într-acolo încât, nici acum, în ultimul ceas, nu-şi recunosc vina, ci continuă să dea vina pe proiectul tehnic. În 2013, când reprezentantul Ministerului a venit la Câmpulung, acesta s-a arătat dispus să le pună proiectul la dispoziţie, ca să-l refacă unde au considerat că sunt probleme. O revizuire de PT s-a făcut şi s-au mai armonizat neconcordanţele reclamate. Dar Grup Corint a continuat să sesizeze acelaşi lucru, deşi în cele şase luni, în care oamenii săi n-au lucrat, din decembrie 2013, până în mai 2014, aveau timp să corecteze tot proiectul tehnic. În prima iarnă, au avut ceva probleme la clădirea băilor, la structura de rezistenţă, şi pentru asta au oprit toată lucrarea, deşi nu tot PT-ul era „varză”. Acum se cramponează de lipsa planului de prindere a băncilor, deşi la expertiza lor de restauratori nu trebuie să li se deseneze cum să monteze băncile. Interesantă este şi maniera în care au hotărât, de capul lor, să oprească lucrul. Grup Corint a cerut de două ori sistarea lucrărilor, prin noiembrie-decembrie, în ambele ierni, invocând timpul friguros, deşi nu turnau asfalt, nu plantau arbori şi arbuşti. În 2013-2014, au avut curaj să stea în „vacanţă” şase luni, în 2014-2015, pe jumătate, fiindcă se apropia termenul limită al contractului. Niciuna dintre cele două cereri nu a fost aprobată de Primărie, căreia, văzând cum se mişcă marele restaurator, i-a fost teamă să emită un ordin de sistare a lucrărilor, pentru că ardelenii nu aveau justificare pentru pretenţiile lor.
Au pus stâlpii de 180 de milioane bucata înainte de a da stropul pe gard şi i-au mozolit până la jumătate. Apoi au pierdut timpul ca să-i cureţe
Interesul afaceristului ardelean era să obţină prelungirea contractului cu şase luni, până la 30 noiembrie 2015, ca să facă ce a făcut până acum: lucrările la care are de câştigat, cum au fost stâlpii de iluminat de 180 de milioane bucata. De data aceasta, voia să ne ia piuitul cu o piatră cubică fabricată în China, în valoare de aproximativ un milion de euro! Dacă i-a mers o dată cu stâlpii şi băncile, pe care Primăria i-a plătit fără cârtire, de ce nu i-ar merge şi a doua oară?! Vă imaginaţi cum arătau Piaţa Primăriei şi bulevardul pavate cu o piatră cubică despre care însăşi ţara de provenienţă spune totul?! Iar valoarea este de-a dreptul şocantă. Un milion de euro, în completarea prejudiciului, putem să-i spunem, de 75 de miliarde de lei vechi, suportat de câmpulungeni.
Grup Corint a făcut până acum numai ce a vrut. Scumpătatea de stâlpi trebuiau montaţi mai la finalul proiectului, nu înainte de a se mânji gardul Grădinii Publicii. Când au dat stropul pe gard, bineînţeles că materialul a sărit pe stâlpii neprotejaţi cu o folie, mozolindu-i până la jumătate. Bine că le-a trecut prin cap să-i cureţe în aceeaşi zi, cu o perie mai fină şi cu furtunul de apă, altfel, dacă se puneau pe ei cu peria de sârmă, după trei-patru zile, sigur îi zgâriau. Cât a durat operaţiunea de curăţire a stâlpilor, echipa monta încă trei stâlpi.
Apoi gardul, care, la halul în care arată, nu poate fi recepţionat. De altfel, într-un raport către ADR este descrisă starea împrejmuirii, care s-a îngălbenit şi se şi fărâmiţează. Ceea ce vedem cu toţii este varianta finală, deşi ni se sugera să avem răbdare până la finalul proiectului. Deci ce se vede nu este un strat intermediar, peste care să se aplice altul, care să-i dea un aspect finisat. Nu, aşa cum e acum e gata. Marinică Fologea, expert ADR, ne-a asigurat că nu poate să rămână în acest stadiu, pentru că nimeni nu le dă banii pentru aşa ceva.
Ce este interesant de urmărit în prezent este cum motivează Grup Corint cererea de prelungire a contractului de execuţie. Probabil, prin nepotrivirile din proiectul tehnic. Sau prin faptul că nu li s-a pus la dispoziţie întreg amplasamentul, adică toate cele cinci obiective, de vreme ce aveau câte un om care să muncească pe fiecare front de lucru. Este altă găselniţă a constructorului care voia la cheremul său tot Câmpulungul, deşi, acum doi ani, n-a avut obiecţii la procesul verbal de predare-primire a amplasamentului.