Sătui de iernat câteva luni bune, pasionaţii de enduro au pornit pe coclauri, mai ales că, în primul week-end din aprilie, a fost soare de primăvară. Un pasionat al excursiilor cu ATV-ul este Flavian Crizboi, purtător de cuvânt al unei firme de intervenţie din capitală, care a ajuns prima dată la Câmpulung şi pe dealurile din împrejurimi adus de unchiul său. Bucureşteanul, la rândul său, şi-a adus prietenii să cunoască zona şi să încerce traseele pentru ATV-uri. Tot el a fost şi cel care a invitat la Câmpulung realizatorii emisiunii de la TVR 2, „Moto Magia”, pe Cristina şoloc şi Cătălin Heson. Cei doi prezintă, în fiecare duminică dimineaţa, singura emisiune moto românească, arătând ultimele noutăţi, cele mai bune sfaturi din domeniu şi care sunt cele mai bune trasee din ţară sau străinătate. Cristina şoloc şi Cătălin Heson au debutat, în 2004, cu emisiunea despre motociclete, „Pe 2 roţi”. Doi ani mai târziu, în 2006, au păstrat aceleaşi două roţi, însă au venit cu emisiunea „Moto Magia”, iar, de-a lungul celor zece ani, emisiunea a trecut prin motorcross, endurocross şi dirt-track, a prezentat cele mai bune, puternice sau rezistente motoare din ţară şi din străinătate. Pentru ei, motociclismul este un stil de viaţă, lucru care se vede prin pasiunea pe care o pun în realizarea fiecărei ediţii.
Cristina şoloc are 38 de ani, fiind născută pe 22 august 1977, în Vişeu de Sus, Maramureş. A absolvit Liceul Pedagogic din Sighetul Marmaţiei, apoi Facultatea de Filologie din cadrul Universităţii “Babeş Bolyai”. Este căsătorită cu Cătălin, fiul fostului ştirist TVR, Paul şoloc.
Duminică a fost difuzată emisiunea filmată la Poienarii de Muscel şi Măţău
Cristina şoloc, Cătălin Heson şi Flavian Crizboi şi-au dat întâlnire pe cel mai înalt deal din ţară, Măţău (1.017 metri), pe platoul unde se văd în fundal Iezerul şi Piatra Craiului. Zona dintre Poienarii de Muscel şi Măţău este preferată de cei care practică enduro şi mersul cu ATV-ul, pentru că locurile sunt frumoase, iar trasee sălbatice se găsesc la tot pasul. În debutul emisiunii „Moto Magia”, pasionatul de mersul cu ATV-ul, Flavian Crizboi, a făcut prezentarea zonei: „Suntem pe cel mai înalt deal din România, 1.017 metri. Am fost mai devreme în Poienari, de acolo a fost, de fapt, plecarea. În Câmpulung Muscel e foarte uşor de ajuns, traseele le găsiţi la tot pasul. Bat aceste trasee de mai bine de zece ani. De zece ani am descoperit această zonă foarte frumoasă şi mă bucur că aţi venit şi voi să faceţi emisiunea.”
Prezentatorii „Moto Magia”, alergaţi de câinii de la stână
Bucureşteanul care a invitat realizatorii emisiunii moto la Câmpulung le-a oferit o tură şi cu ATV-ul. Au pornit din Poienarii de Muscel şi s-au întors pe Măţău, au trecut pe lângă stâne de oi ai căror câini i-au alergat kilometri întregi. Flavian Crizboi face enduro în stilul lui, din pasiune, aducând toţi prietenii care îi împărtăşesc pasiunea să încerce traseele din zonă. „Pe cei mai mulţi i-am adus eu, de-a lungul timpului, toţi prietenii i-am adus aici şi, de atunci, în fiecare an, mă sună: când mai mergem să vedem Măţăul? Fac enduro în stilul meu, chiar dacă nu sunt participant la concursuri, vin aici cât de des pot. O fac din pasiune. Îţi ascute simţurile, nu ştii ce groapă urmează să ai în faţă, nu ştii de ce te loveşti, te aleargă câinii, sunt foarte multe stâne, curbe foarte periculoase, prăpăstii. Nu este chiar aşa uşor cu ATV-ul, cum cred unii! De multe ori, poate fi mai greu decât a conduce un motor pe două roţi. Trebuie să ai grijă cum foloseşti centrul de greutate, pentru a nu fi mai apoi utilizat în defavoarea ta. Cui nu a încercat o astfel de experienţă o recomand. Este foarte interesantă, solicitantă în acelaşi timp, un bun exerciţiu fizic. Este foarte solicitant la braţe, la picioare, la întreg corpul. Am avut un îndrumător foarte bun, pe unchiul meu, care mi-a arătat toate traseele. La început, nu prea mă descurcam bine, am mai şi căzut, se pot întâmpla şi astfel de lucruri…”, a continuat prezentarea Flavian Crizboi.
Localnicii sunt încântaţi şi primitori cu ATV-iştii
Echipa, pentru că, în general, sunt cel puţin trei, patru ATV-uri, pleacă dimineaţa, la răsărit, din Câmpulung, şi se întoarce seara sau, dacă au unde înnopta, a doua zi, fiind echipaţi şi pregătiţi cu saci de dormit, apă şi mâncare. Drumurile pe care le parcurg bucureştenii au treceri şi prin pâraiele din Muscel: „Trecerea prin apă este una spectaculoasă, una de efect, însă trebuie să ai grijă cum o faci. De regulă, în apele care sunt aici poţi să întâlneşti nişte bolovani foarte mari, care pot să-ţi strice o zi foarte uşor!”, a mai spus Flavian. Fiind obligaţi să tanziteze şi zone locuite, iubitorii de adrenalină sunt primiţi cu entuziasm de săteni: „Nu am întâlnit până acum nicio singură persoană care să ne huiduie sau să avem parte de reacţii ostile. Toată lumea care ne vede, de obicei, mergem şi în coloană, trei, patru ATV-uri, ne salută, ne spune „bine aţi venit” şi se bucură de prezenţa noastră. Mie, unul, îmi dă o senzaţie de libertate. Plecând din zona urbană, să vii aici, să nu mai auzi claxoane, să nu mai auzi anumite zgomote, îţi dă un sentiment foarte plăcut…”, a prezentat Flavian în încheierea emisiunii, invitându-i pe toţi pasionaţii de sporturi pe două şi patru roţi să exploreze traseele din împrejurimile Câmpulungului, căci nu vor regreta şi sigur se vor întoarce.