Paştele Catolic şi Paştele Ortodox sunt, de obicei, sărbătorite la date distincte, pentru că cele două mari Biserici calculează data Învierii lui Iisus după două calendare diferite. Biserica Romano-Catolică sărbătoreşte Paştele după calendarul gregorian, iar Biserica Ortodoxă, după calendarul iulian.
După 40 de zile de post, aproximativ 150 de persoane de religie catolică au sărbătorit, în noaptea de sâmbătă spre duminică, Paştele la Biserica Catolică din Câmpulung. Slujba de Înviere este una specială, a început la ora 21.00 şi a ţinut până după miezul nopţii. Credincioşii catolici, împreună cu părintele Petru Păuleţ, au sărbătorit Învierea Domnului Iisus Hristos prin rugăciuni, lumânări aprinse şi cântece religioase. La începutul ceremoniei s-a făcut ritualul specific Bisericii Catolice, sfinţirea focului. De la acest foc binecuvântat s-a aprins lumânarea pascală, simbolul lui Hristos Cel Înviat din morţi. Această lumânare a fost dusă în procesiune la altar. Pe rând, credincioşii au aprins câte o lumânare de la lumina binecuvântată. În timpul ceremoniei, enoriaşii au adus în faţa altarului grâu înverzit, pască şi un coşuleţ cu ouă roşii pentru a fi sfinţite. Ele au fost prezentate la altar, sfinţite, iar apoi credincioşii le-au luat acasă ca alimente binecuvântate. În rugăciunea de binecuvântare preotul invocă puterea lui Dumnezeu ca acele alimente să fie sfinţite pentru sărbătoare, să le fie spre sănătatea trupului şi a sufletului celor care le mănâncă. „În Biserica noastră este obiceiul ca, în noaptea Învierii, cei care au participat la cor şi câţiva credincioşi ne adunăm în oratoriu Sfântul Iacob, care este la parter, ciocnim un ou, spunem “Hristos a Înviat” şi trăim nişte momente de bucurie în sărbătoarea Învierii Domnului”, ne-a spus părintele Petru Păuleţ.
Unul dintre obiceiurile Paştelui catolic este dăruirea şi ciocnirea ouălor, tradiţie similară cu cea a ortodocşilor. La sfârşitul slujbei, cu puţin timp înainte de miezul nopţii, clopotele au început să bată din nou, după trei zile de tăcere. Corul bisericii, împreună cu cei aproximativ 150 de enoriaşi prezenţi la slujbă, ţinând în mână o lumânare aprinsă, l-a însoţit pe părintele Păuleţ în turul pe care creştinii catolici îl fac în jurul bisericii. „Aşa cum se obişnuieşte, în Biserica noastră, ca şi în cea ortodoxă, bucuria Învierii trebuie împărtăşită şi în exterior. De aceea, în toate bisericile, unde se poate face turul bisericii, se face preasfântul sacrament, se cântă cântece de Înviere şi ne bucurăm de Învierea Domnului. Vrem să le arătăm şi celorlalţi că noi credem în Învierea lui Hristos, iar creştinul merge cu lumânarea aprinsă de la lumânarea pascală a lui Hristos şi o duce în familie ca să lumineze viaţa şi să îi întărească în credinţă drumul convieţuirii”. În Biserica Catolică, a doua şi a treia zi de Paşte nu sunt sărbători de poruncă, dar se ţin ca sărbători deosebite, în toată săptămâna se citesc evanghelii despre arătarea lui Iisus Cel Înviat şi această bucurie este împărtăşită toată săptămâna. Duminica viitoare este Duminica Tobei sau cea a milostivirii lui Dumnezeu.
Articolul precedent