Editorialul de vineri
În caz că nu se ia apa până la închiderea ediţiei, căci, dacă este joi, plesneşte conducta, subiectul cel mai important, care ar trebui să stârnească interes fiecăruia dintre noi, rămâne pietroiul atârnat de bugetul local, numit „Kretzulescu şi centrul istoric”. Poate nu toţi cei care vă aplecaţi privirea pe aceste rânduri aveaţi obiceiul să pierdeţi după-amiezile ori serile în parcuri, dar, cu siguranţă, cu toţii plătiţi taxe şi impozite la Primărie, cu care s-ar fi putut face o mie de lucruri mai urgente pentru municipiu decât parcurile. Pe toţi cei care strângeţi cureaua, care nu mai ştiţi la ce să faceţi economii, ar trebui să vă intereseze că 60 de miliarde – posibil să fie 70 de miliarde, dacă vom fi pasibili de penalizări – au fost irosite pe nişte flecuşteţe.
Poate nu puneţi pe masă ce este mai bun în vitrinele supermarket-urilor, poate nu duduie centrala de apartament, încât să aveţi confortul termic dorit. Nu faceţi „abuz” nici la apă ori curent şi n-aţi mai fost într-o vacanţă de nu vă mai amintiţi de când. Iar toate eforturile şi restricţiile pe care vi le-aţi impus, în condiţiile unui venit nesatisfăcător, le-aţi făcut pentru a avea de facturi, de impozite, de rată şi alte obligaţii. Tragedia este că banii dumneavoastră, drămuiţi şi para-drămuiţi, au fost aruncaţi pe o destrăbălare fără finalitate, sub pretextul modernizării Câmpulungului, cu o spoială la suprafaţă.
Ne-am lămurit ce a fost până acum. Evident că ne interesează ce va fi de acum înainte. Având experienţa şi altor colaboratori de succes ai Primăriei, gen Agromec, gen Naomi Vidal, datori miliarde la Primărie, în urma unor contracte dezastruoase, de la care aleşii n-au recuperat un sfanţ, bănuim că acelaşi va fi deznodământul şi cu Grup Corint. Vicele Ţâroiu ne „aburea” recent cu acţiunea în justiţie care va fi declanşată împotriva constructorului, în caz că nu va accepta el să plătească de bună voie! Păi, el n-a muncit de bună voie, darămite să plătească de bună voie penalităţile prevăzute în contract! Ţâroiu vorbeşte despre plata despăgubirilor de către patronul ardelean din proprie iniţiativă, când trimisul lui la Câmpulung, la întâlnirea cu consilierii locali, mai avea puţin şi-i scuipa pentru îndrăzneala de a-l lua pe el, un ditamai restauratorul de cetăţi istorice, la întrebări despre o nimicură precum regenerarea urbană a Câmpulungului. şi-au udat izmenele de spaimă cei de la Grup Corint când au auzit de proces cu „ăia de la ţară”.
Aşadar, recuperarea banilor de la Grup Corint prin instanţă este o poveste de adormit copiii de la Centrul „Bambi”, pe care ar putea să le-o depene însuşi „părintele” proiectului. Dacă Ţâroiu ar fi accesat de curiozitate site-ul Tribunalului Alba, instanţă la care Grup Corint este de-a casei, ar fi realizat la ce coadă trebuie să se aşeze.
Firma asta grozavă, agreată şi de Ministerul Dezvoltării, şi de ADR Muntenia, n-are bani nu doar acum, n-a avut de la bun început. A dat-o pe gură tot viceprimarul: Corint avea sarcină să aloce 10 milioane de lei, fonduri proprii, pentru derularea proiectului, urmând ca Primăria să-i ramburseze pe parcurs, ceea ce constructorul n-a făcut. Iată un lucru foarte grav, care unor lideri responsabili le ridica un mare semn de întrebare. Alţii, poate, l-ar fi trimis la plimbare din capul locului. Ai noştri, nu. Cât de grozav era primarul când ne dădea ţanţos peste nas: „Noi avem bani să susţinem proiectul!” Să-l susţină cel care a spus că are bani, deoarece comunitatea locală nu are bani.
Liviu Ţâroiu a preluat refrenul lui Călin Andrei şi ne-a anunţat un lucru pe care îl ştiam. De fapt, îl ştim de mulţi ani, fiind motivul pentru care nu mişcă nimic în Câmpulung: banii sunt ţinuţi la păstrare pentru nenorocirea asta de proiect. „Sigur nu este în stare să pună 200 de miliarde ca să ducă la bun sfârşit acest proiect, căci, dacă avea banii ăştia, sigur termina până acum, fiindcă el are garanţia că noi îi dăm banii.”, îi plângea vicele de milă executantului. Ce este dureros: Grup Corint, firma responsabilă de pierderea finanţării de la UE, a fost plătită pentru toate lucrările, bune, rele, mai mult rele decât bune, dar banii şi i-a luat. Iar dacă autorităţile vor „ţine aproape” acest constructor de care este mai mult CV-ul (şi tupeul), îl vor plăti doar pentru onoarea de a-l avea pe meleaguri muscelene pe restauratorul cetăţii Alba Iulia, unde ar fi făcut o treabă fără cusur, în timp ce la noi a trecut parcurile prin „foc şi pară”.