Facem ce facem şi ajungem subiect de ştiri pentru presa naţională. De data aceasta, Muscelul a ajuns pe toate posturile de televiziune prin senzaţionalul caz al relocării berzei de la Schitu Goleşti. A fost nevoie de un ordin de ministru pentru ca pasărea, protejată prin lege, să poată fi mutată în altă parte. Cu scene, parcă, desprinse din „Las Fierbinţi”, cazul a fost prezentat de televiziuni ca un eveniment inedit, dar surprinzând şi elementele comice ale tărăşeniei.
A învins barza după doi ani de luptă
De doi ani se tot văieta Cornel Pârşan că nu mai poate să trăiască în linişte din cauza berzelor care şi-au făcut cuib lângă casa sa. Când nu a mai rezistat, a făcut demersuri până la minister ca să scape de vietatea care îl incomoda. Bărbatul a făcut prima dată cerere la Primărie ca să dărâme cuibul. Bineînţeles că s-a lovit de un refuz categoric. A încercat apoi la Instituţia Prefectului, primind tot un răspuns negativ, pe motiv că barza este o specie de pasăre ocrotită de lege. Astfel, a ajuns la ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Gabriela Gavrilescu. Ordinul de ministru pentru mutarea cuibului de barză a fost publicat în Monitorul Oficial pe 3 martie, iar vineri, 13 martie, o echipă de specialişti s-a mobilizat şi l-a dărâmat. „Sunt satisfăcut, pentru că s-au mişcat lucrurile. În urmă cu doi ani, în aprilie, am depus prima cerere la Primărie. Am mers la Ministerul Mediului, secţia de la Piteşti, la Garda de Mediu, la Societatea Ornitologică din Bucureşti şi m-au trimis la Ministerul Mediului. Eu cerusem, iniţial, demolarea, nu relocarea. Nu mi-au aprobat, pentru că nu se poate să demoleze. Am făcut o altă cerere prin care am cerut relocarea. Între timp, am mers la prefect şi cam acestea au fost demersurile. Am lucrat în mod ierarhic.”, spunea satisfăcut Cornel Pârşan. Acesta a încercat să îl doboare singur, cu o furcă, dar au intervenit autorităţile şi a renunţat. La operaţiunea de dărâmare a cuibului au asistat şi localnicii, care au început să îl blesteme pe acesta, fiindcă a stricat casa unei vietăţi. „Îţi place ce ai făcut, eşti fericit acum? O să îţi dea foc la casă, o să se răzbune pentru ce ai făcut. I-ai distrus casa unei vietăţi. Să-ţi dea şi ţie foc la casă, nenorocitule!”, striga un ins ieşit repede dintr-un bar când a văzut că s-au pus pe dărâmat specialiştii firmei. Pe de altă parte, Cornel Pârşan a încercat să explice că păsările îi aduceau mult deranj. „A început cu depuneri de materiale, cărate în grădină, beţe, scânduri, cârpe şi tot felul. Au mai fost dejecţiile lor pe casă şi pe terenul pe care nu puteam cultiva nimic. Totul este foarte acid. Nu mai vorbim despre miros, nu puteam să mă bucur de o fereastră deschisă. Dejecţiile uscate erau luate de vânt şi le-am inhalat. Am făcut bronşită şi nu am de unde să ştiu că nu este de la ele. Seara, când voiam să dorm, închideam televizorul, puneam capul pe pernă şi începea clămpăneala. Era un focar de infecţie şi trebuia să fac ceva.”, s-a apărat Cornel Pârşan.
Cuibul de berze, atracţie turistică
Dacă Cornel Pârşan era în culmea fericirii că a scăpat de berzele care nu îi dădeau pace, oamenii din comună nu au fost deloc de acord. Aceştia au început să îl ia la rost, pentru că păsările erau un punct de reper în comună şi un punct de atracţie turistică. „Mie îmi pare foarte rău că au mutat barza. Este de 30 de ani aici şi tot aici o să îşi facă cuibul. I-au făcut foarte mult rău. Veneau turişti şi se opreau ca să o fotografieze. Era o atracţie pentru cei care mergeau spre munte. Bucureştenii, în special, opreau şi pozau.”, spunea un bărbat imediat după ce a fost dărâmat cuibul. Aceleaşi sentimente le-a nutrit şi viceprimarul Ion Tudor. Acesta spune că este superstiţios şi îi este frică de necazul care se poate abate asupra celui care a cerut demolarea cuibului. „Operaţiunea a fost făcută cu o firmă autorizată. Nu m-am apropiat, pentru că mie mi-e teamă. Sunt o fire credincioasă, sunt superstiţios şi, dacă ar fi fost după mintea mea, nu făceam treaba aceasta. Eu aş fi lăsat cuibul acolo unde era. Probabil, doamna ministru este bucuroasă acum că a rezolvat treaba.”, ne-a mărturisit viceprimarul. Mai mulţi localnici i-au dat dreptate viceprimarului şi i-au strigat lui Cornel Pârşan că îi va arde casa pentru ce a făcut. „Păi, barza aia nu se duce în veci în cuibul pe care l-au făcut ei. Nu aşa trebuia făcut. Ce au pus beţele alea?! Eu i-am urat să îi dea foc, să îi ardă casa pentru ce a făcut.”, ne-a spus un localnic, după ce l-a blestemat pe cel care a cerut relocarea. În schimb, omul era liniştit şi încrezător că nu există „răzbunarea berzei”. „Asta-i pohta ce-am pohtit-o eu! Nu există răzbunarea berzei. Nu suntem chiar aşa de slabi. În sfârşit, am scăpat, pot şi eu să plantez flori, căpşuni. Am învins, dar am luptat doi ani.”, a declarat Cornel Pârşan auzind cele strigate de vecinii săi. Cu ajutorul unui coş confecţionat din fier, firma specializată i-a făcut un nou cuib berzei, la circa 500 de metri depărtare, aproape de pădure. Acum, toată lumea aşteaptă să vadă dacă pasărea se va muta în noua casă sau va alege să îşi construiască un nou cuib pe stâlpul din vecinătatea celui dărâmat. Specialiştii susţin că unei berze îi trebuie 8 zile să îşi construiască o nouă casă de la zero.