37.4 C
Campulung Muscel
17/07/2024

Gaşca primarului rezistă şi „decapitată”

Editorialul de marţi
Cu zece ani în urmă, cam pe vremea asta, avea loc la Primărie “lansarea” Proiectului Kretzulescu. Mai exact, s-au sărbătorit 80 de ani de la declararea Câmpulungului oraş balneoclimateric. Municipalitatea, în fruntea căreia se afla de şapte luni primarul Călin Andrei, le făcea câmpulungenilor publică intenţia de a demara proiectul monumental, care i-ar fi propulsat pe liderii administraţiei locale direct în istorie, alături de ctitorii urbei, începând cu Basarab I şi continuând cu ceilalţi care s-au perindat în cei 715 ani de existenţă. De propulsat sigur îi va propulsa, dar nu într-o manieră pozitivă, dacă dezastrul care s-a dovedit a fi „Kretzulescu” nu va fi „îndulcit” măcar prin încheierea lucrărilor în parcuri. Ce-a început Grup Corint şi-a moşmondit un an şi nouă luni va duce la sfârşit, în şase luni, Corint Restaurare, pentru că S.A.-ul din Alba Iulia s-a „metamorfozat” într-un S.R.L. din Ghimbav-Braşov. Rezumând planurile autorităţilor locale făcute publice săptămâna trecută, prin vocea viceprimarului-primar Liviu Ţâroiu, firma asta nouă, pe al cărei act de înfiinţare nu s-a uscat încă cerneala, are termen până la vară (este a treia vară în care ardelenii trebuie să termine primele obiective ale proiectului) să predea parcurile funcţionale.
De plătit, li se plăteşte doar pentru parcuri, deşi patronul ardelean este cel care ar trebui să ne plătească despăgubiri, dacă ratăm milioanele de euro de la UE. Restul proiectului, adică trei obiective importante, care au scăpat prăpădului făcut de ardeleni în parcuri – Bulevardul Pardon, zona împrejmuitoare Primăriei, plus Piaţa Primăriei şi strada Nae Leonard, care leagă centrul de Parcul Kretzulescu – ar urma să constituie, dacă ADR Muntenia şi Ministerul Dezvoltării acceptă, un proiect separat, scos la licitaţie din nou, pentru găsirea unui constructor serios. E greu de crezut că va fi posibilă această variantă şi ar cam trebui să ne împăcăm cu ideea că vom plăti din banii noştri două amărâte de parcuri, care nici de departe nu erau prioritatea Câmpulungului, pentru că ce-am primit până acum de la UE va trebui să dăm înapoi. Asta va reţine istoria: eşecul şi pe cei 20 de autori morali, fiindcă nu doar Andrei este vinovatul, ci toţi cei care au ridicat mâna, de mai multe ori, unii chiar în toate cele trei mandate de când tocesc tapiţeria scaunelor din Consiliu. Acum zece ani, când s-a lansat oficial ideea de a purcede renaşterea Câmpulungului cu acest proiect-catastrofă, revăzând fotografiile făcute cu acel prilej, am remarcat în jurul lui Călin Andrei aceleaşi personaje care respiră aerul din preajma sa şi astăzi. Mai tineri, mai slabi, mai puţin încărunţiţi, mai puţin cardiaci, chiar cu o sănătate de taur, neavând funcţiile de astăzi, cu mustaţă sau fără mustaţă, aceiaşi indivizi care roiesc de 11 ani în jurul primarului erau atunci în sală. Un eveniment pe care mass-media nu l-a tratat cu atenţia cuvenită la momentul respectiv, probabil, din cauza aleanului în care s-a desfăşurat prezentarea, înviorată abia la final cu o recepţie neaoşă abundând în gustări tradiţionale şi băutură tot de-a noastră, din patria ţuicii, îl vedem astăzi cu alţi ochi.
Cei care au devenit consilierii lui Călin Andrei, directorii de servicii publice şi de societăţi ale Consiliului Local – la o piaţă, la un bazin de înot – partenerii şi promotorii din proiectele europene, afaceriştii… toţi cei „pricopsiţi” cu o funcţie, cu un contract, cu o relaţie profesională cu Primăria, toţi cei care au prins rădăcini în anturajul primarului şi au format împreună cu acesta un zid rupt de restul lumii au fost atunci de faţă. „Clica” primarului, „gaşca” primarului, cum i se spune în oraş, „acoliţii” primarului, „aghiotanţii” primarului, „valeţii” primarului, oamenii ăştia au o grămadă de denumiri. Şi „instrucţiuni de folosire”, fiind buni la orice. Ei împart fasolea, cârnaţii şi ţuica la pomenile de final de an, ei fac „Balul de Cristal” la care n-are acces orice „Raj Kapoor” plătitor de taxe şi impozite, din ai cărui bani sunt ţinute activităţile din care trăiesc bine-merci, ei poartă plăsuţele pe la evenimente sau, pur şi simplu, sunt „umbra” primarului, la orice ieşire publică a acestuia. Ei sunt cei care se asigură că în spaţiul în care păşeşte primarul nu pătrunde vreunul dintre „indezirabilii” acestuia, ca să strice atmosfera.
Ceea ce părea o fortăreaţă indestructibilă, formată în jurul primarului din aceşti consilieri personali, directori, afacerişti, ziarişti, a spart verdictul instanţei, care a „decapitat” cârdăşia de la Primărie. Ce se va întâmpla cu aceşti purtători de interese şi osanale? Simplu. Le vor îndrepta către succesorul lui Călin Andrei, fiindcă ce-au prestat pentru acesta pot presta şi pentru următorul. Doar nu credeaţi că dispare gaşca!

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!