Doi stimabili, pe care îi iubeşte horoscopul în 2019, îşi vor schimba serviciul, în cazul în care îl au, ivindu-se şansa unor locuri disponibile în paradisul bugetarilor din târg. Pentru unul dintre cei doi contribuabili sau contribuabile, previziunile astrale, care îi fericeau cu o avansare în carieră, se adeveresc în luna februarie, când se ţin cele două probe ale concursului pentru un post de inspector la Evidenţa Persoanelor. Până la jumătatea lunii viitoare, câştigătoarea, căci umblă vorba că va fi o „ea”, mutată tot de la un serviciu public, va fi angajată la noul job aflat pe lângă „casă”. Până la urmă, nu amplasarea biroului contează, ci faptul că Primăria îi stabileşte şi plăteşte salariul. Cealaltă recrutare fericită în marea familie unită din subordinea lui Liviu Ţâroiu pricopseşte o persoană fără experienţă cu serviciu la Compartimentul Urbanism din Primărie. Pe grila instituţiei, funcţia vacantă, de consilier, figura cu gradul asistent, ceea ce presupunea ca pretendentul să aibă o anumită vechime în domeniul pentru care s-a pregătit. Ca să-i facă loc unui debutant, la şedinţa Consiliului Local, de ieri după amiază, s-a pus de o hotărâre, prin care postul a fost retrogradat până la nivelul căruia îi corespunde candidatul. Din nou ni se serveşte „gogoaşa” care înfurie „degustătorii” plătitori ai chenzinei celui/celei cu „proptea”, că înlesnirea condiţiilor de concurs, prin eliminarea, în special, a restricţiei generate de un trecut, mai lung sau mai scurt, în specialitatea studiilor absolvite, dă şansa cât mai multor concurenţi. Când, de fapt, angajatorul a arătat, prin calitatea şi legăturile cu salariaţii nou alăturaţi colectivului instituţiei, că nici n-are nevoie de cât mai mulţi concurenţi, ci de concurentul care trebuie.
Pentru a scuti comisia de concurs de „chinul” unor eliminări previzibile, dacă nu sunteţi fiul/fiica, soţia/soţul cuiva din Primărie ori Consiliul Local, membri de partid, nepoţi şi nepoate, fini şi finuţe şi restul cumetriilor care funcţionează în astfel de ocazii, n-are rost să vă amăgiţi că aveţi şanse. Şansele oamenilor buni sunt zero, din capul locului, la toate instituţiile statului, nu doar la Primărie, al cărei şef plânge cu lacrimi de crocodil că n-are cu cine face treabă. Când o puzderie de neisprăviţi sunt „opera” lui, prin care a continuat o practică incorectă a predecesorilor săi, care au angajat pile după pile.
Poate un potop ca în vremea lui Noe să cureţe instituţiile statului de şpăgarii care le ticsesc de ciurucuri, altfel n-o să vedem vreodată înlăturat putregaiul care generează atâta incompetenţă în sectorul public. Iată o dovadă a profesionalismului celor selectaţi la concursurile de o „corectitudine” insultătoare, dovadă pe care o extragem de pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local de ieri. La o lună după ce aleşii municipali au votat, la cererea subalternilor lui Ţâroiu, preocupaţi de creşterea încasărilor la buget, taxa de gunoi, a fost nevoie de modificarea hotărârii. De ce? Pentru că din tot puhoiul de licenţiaţi îngropaţi în mastere şi cursuri de instruire ţinute prin staţiuni de lux, nu e unul în stare să gândească o treabă cap-coadă. Care să ia în calcul toate categoriile de contribuabili, taxaţi mai mult, mai puţin ori deloc. Şi-atunci îşi corectează, şi de câteva ori pe an, propriile norme şi regulamente, dar nu pentru că s-au deşteptat ei, ci pentru că i-au deşteptat cetăţenii care se găsesc în situaţiile omise de colectorii taxelor şi impozitelor noastre. I-au deşteptat o dată în 2018, i-au deşteptat şi a doua oară, în 2019, vociferând să li se scurteze perioada de taxare.
În luna septembrie, pentru că se înteţiseră petiţiile la Primărie ale unor contribuabili nemulţumiţi că li se impută gunoiul un an întreg, deşi ei nu veneau la Câmpulung decât pe perioada concediului, autorităţile au rezolvat această incorectitudine, care putea fi prevăzută din decembrie 2016, de când s-a introdus taxa plătită la Primărie. În fine, admitem că era ceva nou pentru încasatorii obligaţiei transferate de la Financiar Urban la Primărie, deşi, la cum copiază ai noştri regulamentele altora, puteau să fie mai cu băgare de seamă ce taxează şi cum taxează. Prin urmare, toamna trecută, a apărut o hotărâre de Consiliu, care o modifica pe cea din iarna lui 2016, în care s-a introdus facilitatea cerută de cetăţenii care plătesc gunoiul în localităţile lor de domiciliu. Pentru proprietăţile deţinute la Câmpulung urma să li se perceapă tariful doar pentru trei luni ale anului, pentru fiecare clădire deţinută, indiferent de felul ei, apartament, casă, casă de vacanţă şi alte clădiri considerate rezidenţiale.
În decembrie 2018, când ni s-a băgat pe gât taxa majorată la 8 lei, a apărut o nouă hotărâre de Consiliu, care o modifica pe cea din decembrie 2016 – de vreme ce tariful nu mai era 7,50 lei -, uitând, însă, de cea din septembrie 2018, referitoare la înstăriţii cu mai multe imobile, puşi la plată doar trei luni. După cum a fost redactată norma aprobată înainte de Crăciun, cei fără domiciliul în Câmpulung achitau taxa, pe locuinţa de vacanţă, la fel ca restul plătitorilor, un an încheiat. În ianuarie 2019, norma cu gunoiul se înnoieşte iar, special pentru avuţii cu mai multe case, cu şi fără buletin de Câmpulung. Celor fără li se cere să nu aibă domiciliul sau reşedinţa la adresa taxată doar trei luni pe an şi, fireşte, să nu aibă proprietăţile închiriate.
Ca să se recompenseze pentru învârtita cu nervii concetăţenilor cu averi imobiliare, conţopiştii Primăriei s-au arătat mai generoşi decât au fost în septembrie, când i-au taxat, câte trei luni, pentru fiecare clădire în parte. Ei bine, din acest an, le cer să-şi aleagă dintre casele şi apartamentele deţinute una singură şi numai aceea va fi taxată trei luni pe an. Rectificările instituite prin votul din ianuarie, al patrulea în doi ani (!), pentru o amărâtă de taxă, au anulat ce s-a stabilit în septembrie şi au completat scăpările din decembrie. V-aţi convins, sperăm, ce „profesionişti” produc concursurile Primăriei.