În această ediţie a publicaţiei noastre, ne vom opri asupra evenimentelor petrecute la Uzina ARO Câmpulung ori legate de fabrica musceleană, aşa cum au fost ele consemnate de redactorii “E.M.” în urmă cu exact zece ani. Printre articolele apărute în “Evenimentul Muscelean” în luna iulie a anului 2001 am selectat câteva, pe care le vom prezenta în continuare, în ideea rememorării acelor vremuri când societatea locală încă mai avea activitate.
Jale mare la uzină • S-a scumpit ţuica la ARO • De la 20.000, s-a ajuns la 30.000 lei litrul
Mare jale e în uzină, în aceste zile, pentru cei care obişnuiesc să consume alcool în timpul programului! Furnizorii de ţuică din uzină au majorat preţul unui litru de la 20.000 la 30.000 de lei, iar salariile au rămas tot mici. Nemulţumirea consumatorilor este foarte mare şi n-ar fi exclus ca unii dintre ei să solicite ca echipele de la negocierea Contractului Colectiv de Muncă să poarte discuţii şi cu cei care vând ţuică, să reducă preţul, evitând, astfel, o situaţie tensionată în rândul oamenilor. De altfel, au apărut şi situaţii mai neobişnuite în privinţa comercializării şi a consumului de ţuică. Zilele trecute, o femeie de-abia mai putea să iasă pe Poarta 4, iar, la Secţia Motor, furnizorul de ţuică a întocmit un caiet cu debitorii-consumatori care achită ţuica la salariu. Şi se face alimentarea cu damigeana. Dacă la uzină şi lipsa de muncă creează consum de alcool, la celelalte societăţi desprinse din ARO, ba se consumă, ba nu. La Matriţe, de exemplu, unde salariile sunt bune şi se dau la timp, se cam bea de bucurie, cum se spunea şi în poezioara cu Decretul 402 – bea şi şeful, bem şi noi. Noroc că situaţia nu este generalizată, asta şi ca să nu se înţeleagă faptul că la ARO şi la celelalte societăţi toată lumea bea. 24-26.07.2001
Sindicatele cer majorarea salariilor la ARO cu 50%
• Astăzi începe negocierea Contractului Colectiv de Muncă la ARO
Protocolul de începere a negocierilor Contractului Colectiv de Muncă la societatea comercială ARO S.A. a fost semnat ieri (n.r. 23 iulie 2001) de reprezentanţii conducerii şi liderii de sindicat, stabilindu-se ca astăzi (24 iulie 2001), la ora 13.00, să demareze aceste negocieri. Din partea sindicatelor, negociatori vor fi următorii: Ion Cotescu, Laurenţiu Bolohan, Petre Dumitrescu şi Gheorghe Bălteanu (Sindicatul Solidaritatea ARO), Gheorghe Apostu, Marian Nistor, Gheorghe Pomană, Nicolae Grăjdan şi Eleodor Năstase (Sindicatul Liber ARO), Gheorghe Bucşoiu şi Adrian Bidilică (Sindicatul Independent TESA ARO). Ultimii menţionaţi din partea fiecărui sindicat vor asigura activitatea de secretariat pe timpul negocierilor. Din partea conducerii, negociatori sunt Cristi Nicolescu, Marcel Jilavu, Marius Minciunescu, Aurel Tocilă, Ion Ceauşescu şi Florin Sătârbaşa, secretar fiind Sorin Coleş. Sindicatul Solidaritatea ARO şi Sindicatul Liber ARO vor încerca să facă front comun în cadrul negocierilor şi sunt decise să ceară o majorare a salariilor cu 50%, dintr-o dată, nu în mai multe tranşe. Motivaţia acestei solicitări constă în aceea că salariul mediu brut la ARO este de 2.900.000 lei. În plus, reprezentanţii celor două sindicate vor lupta şi pentru alte drepturi în favoarea salariaţilor de la uzină. 24-26.07.2001
Lipsa banilor – principala cauză a problemelor la ARO
În ultimele luni, activitatea de la societatea comercială ARO SA a înregistrat un parcurs ascendent, lucru reflectat, în principal, prin indicatorii economico-financiari. Totuşi, acest lucru nu a dus neapărat şi la eliminarea pierderilor sau la mulţumirea angajaţilor. Salariile sunt tot mai mici şi sunt acordate cu întârzieri de zile şi chiar săptămâni…
Rezultate din ce în ce mai bune
Indicatorul care poate spune totul despre parcursul lui ARO în ultimele luni este cel referitor la valoarea producţiei marfă:
• ianuarie: 27,5 miliarde lei;
• februarie: 27,6 miliarde lei;
• martie: 38,5 miliarde lei;
• aprilie: 40,1 miliarde lei;
• mai: 41,2 miliarde lei.
Deci se constată o revigorare a activităţii. În acelaşi timp, a crescut şi numărul de automobile fabricate, vârful fiind reprezentat de luna aprilie, cu 153 de maşini, în condiţiile în care, în luna ianuarie, fusese fabricate doar 84 de bucăţi. Aceste rezultate trebuie privite şi din altă perspectivă, cea a efortului făcut pentru a se asigura finanţarea producţiei. Nivelul importurilor şi al provizionării de pe piaţa internă a crescut treptat, zeci de miliarde fiind destinate achiziţionării de componente, subansamble, piese şi produse. În aceste condiţii, s-a pus problema supravieţuirii: dacă se folosesc banii pentru salarii, nu vor mai exista fonduri pentru producţie, deci nu vor mai asigura nici salariile pe lunile următoare; dacă se consideră prioritară finanţarea activităţii productive, atunci vor exista întârzieri în acordarea salariilor, dar acestea vor fi sigure.
Lipsa unui credit va menţine criza
Conducerea de la ARO a încercat să suplinească aceste lipsuri prin atragerea de comenzi, în special din partea instituţiilor şi a unităţilor economice bugetare. Totuşi, multe din promisiuni se lasă aşteptate, iar cei de la uzină caută să se descurce singuri, cu puţinul posibil. Până când nu se va accepta un sprijin constând în credit pentru producţie, se va face mereu acest balans între nevoile producţiei şi interesul angajaţilor de a fi plătiţi la timp şi în întregime. 10-13.07.2001
Din Câmpulung se va porni în
OCOLUL PĂMÂNTULUI ÎN 80 DE ZILE CU ARO
Ştefan Leca, un globe-trotter în vârstă de 40 de ani, se pregăteşte să plece într-o călătorie în jurul Pământului. Expediţia „Ocolul Pământului în 80 de zile” va începe din Câmpulung Muscel cât de curând. Prezentarea acestei acţiuni este făcută chiar de Ştefan Leca: „O nouă expediţie se pregăteşte de start. Un nou început sau, mai bine zis, o continuare a începuturilor de demult. După ce toate pregătirile vor fi terminate, după ce se va face plinul cu carburanţi, după ce se va verifica funcţionarea echipamentului se va da startul într-o nouă ispravă românească. Se va urmări realizarea în secolul nostru a unei „acţiuni” a la Jules Verne, „Ocolul Pământului în 80 de zile”. Vom străbate o parte din România după care: BULGARIA – TURCIA – SIRIA – IORDANIA – EGIPT – SUDAN – ERITREIA – ETIOPIA – KENIA – TANZANIA – MOZAMBIC – AFRICA DE SUD – ARGENTINA – CHILE – PERU – ECUADOR – COLUMBIA – PANAMA – COSTA RICA – NICARAGUA – SALVADOR – GUATEMALA – MEXIC – USA – CANADA – GROENLANDA – NORVEGIA – SUEDIA – GERMANIA – CEHIA – UNGARIA – ROMÂNIA! Traseul care cuprinde 32 de ţări include cele mai variate forme de relief. Membrii expediţiei: ANAMARIA GURĂLATĂ, 21 ani, fotograf, ŞTEFAN LECA, 40 ani, radioamator, având la activ expediţia „Ocolul Pământului pe jos”, o acţiune de 29.000 km în 40 de ţări, pe o durată de trei ani. Bazându-ne pe experienţa anterioară am pregătit temeinic această acţiune. Celebre canale de Televiziune, CNN, BBC, aşteaptă să mediatizeze startul. Impactul va fi răsunător, la finalul acţiunii se va scrie o carte. Cea mai dificilă etapă este cea a găsirii de sponsori. Costul expediţiei este de aproximativ 40.000 dolari şi pentru o acţiune de acest gen ar fi nimic dacă am pleca din Occident sau din altă ţară, dar plecăm din România şi…! Pentru a reuşi să ducem la sfârşit această acţiune este nevoie de aceşti bani, care reprezintă cheltuieli minime. Pentru reuşita expediţiei, Ştefan Leca mai are nevoie de bani. Pentru eventuale oferte de sponsorizare sau colaborare, cei interesaţi pot suna la unul din numerele… 14-16.07.2001
N.r. Leca a plecat din Câmpulung pe 1 decembrie 2001 şi s-a întors pe 19 ianuarie 2004, după aproape 780 de zile! Radioamatorului moldovean i-a fost pus la dispoziţie un autoturism ARO 244, cu motorizare TOYOTA, a cărui valoare s-a ridicat la aproximativ 20.000 de dolari, astfel că „Ocolul pământului în 80 de zile” a adus suspiciuni asupra lui Fane că a ţepuit societatea musceleană. Cu atât mai mult cu cât cele 80 de zile s-au transformat în doi ani, cât a durat expediţia. La întoarcere, a susţinut că maşina care i-a fost pusă la dispoziţie n-a costat mai mult de 10.000 de dolari, fiind second-hand.
• Pe 11 iulie, se judecă Sindicatul Liber cu conducerea de la ARO
După ce, pe 16 mai 2001, Sindicatul Liber ARO şi conducerea uzinei au încheiat un proces verbal cuprinzând prevederi referitoare la soluţionarea unor revendicări sindicale întemeiate pe Contractul colectiv de muncă, în 8 iunie s-a ajuns la instanţa de judecată. Nemulţumit de nivelul realizărilor promisiunilor conducerii, Sindicatul a introdus la tribunalul Argeş o cerere de chemare în judecată, conflictul de drepturi urmând să fie soluţionat în instanţă. După mai mult de o lună, tribunalul a fixat termen de judecată la 11 iulie 2001.
• Toyota la ARO. La începutul acestei săptămâni, societatea comercială ARO SA a primit vizita unei delegaţii de specialişti de la Toyota Motor Co., Japonia. Cele două părţi au purtat discuţii referitoare la colaborarea deja existentă între ARO şi Toyota.
• ARO la „Fabricat în România pentru Sănătate”. După prezenţa cu succes la „Fabricat în România pentru Agricultură”, societatea comercială ARO SA este prezentă acum la expoziţia „Fabricat în România pentru Sănătate”, la Bucureşti. Acolo expune o autosanitară, un automobil special pentru dotarea Ministerului Sănătăţii, care ar putea fi folosit în zonele mai greu accesibile. „Fabricat în România” este o acţiune lansată de primul ministru Adrian Năstase cu scopul de a sprijini produsele româneşti.
• Ministrul Valeca crede că ARO poate câştiga şi alte programe de cercetare. Ministrul delegat în domeniul cercetării, deputat de Argeş, Şerban Valeca, a declarat că ARO SA, prin Centrul de Studii Experimentale în domeniul Autoturismelor, Cesar, are posibilitatea să obţină finanţare prin întocmirea unor programe care pot fi aprobate de Guvern în baza Planului naţional de cercetare pe perioada 2002-2005. Şansele în aceste sens sunt mari, mai ales că ARO a mai câştigat un asemenea proiect, prin realizarea automobilelor pentru transportul elevilor în localităţile în care şcolile se află la mare distanţă de anumite zone locuite sau în care drumurile de acces sunt dificil de parcurs. Comanda Ministerului Educaţiei Naţionale către ARO însumează 160 de automobile pentru transportul elevilor, 60 cu 16 locuri şi 100 cu 22 locuri. 3-5.07.2001