21/04/2025

Încă o noutate la Câmpulung, în chirurgia oncologică, datorată medicilor Adrian Eftimie, Cătălin Savin, Tudor Stoian şi Daniela Prunoiu. Un pacient de 78 de ani, cu cancer avansat şi complicat, supus unei amputaţii de rect prin abord laparoscopic

Se întâmplă lucruri lăudabile în Spitalul Municipal, pe care le aducem în atenţia cititorilor interesaţi să afle schimbările pozitive petrecute la instituţia de sănătate musceleană, unde se produc eforturi considerabile pentru a o îndepărta de ideea preconcepută potrivit căreia „vii ca să mori la Câmpulung”. Conducerea unităţii medicale locale acţionează în direcţia distanţării ei de această mentalitate dăunătoare încrederii pacienţilor care, în prezent, beneficiază de intervenţii chirurgicale efectuate pentru prima dată în municipiul nostru. Am relatat, de curând, despre reuşita unei rezecţii recto-sigmoidiană Hartmann pe cale laparoscopică, aplicată unui bolnav diagnosticat cu cancer, care a fost operat de o echipă anestezico-chirurgicală coordonată de medicul Cătălin Savin, având-o alături pe medicul anestezist Daniela Prunoiu. După această intervenţie realizată cu resursele actuale ale Spitalului, consemnăm o altă noutate medicală înregistrată de Spitalul Municipal. „O premieră în domeniul chirurgiei oncologice” câmpulungene, aşa cum a numit-o dr. Andrei Aron, preşedintele Consiliului de Administraţie, care ne-a furnizat amănuntele pe care se bazează acest articol.

  • Pacientul este un vârstnic diagnosticat cu un cancer de rect local avansat şi complicat

Pe 11 aprilie 2025, a avut loc la Spitalul Câmpulung o intervenţie chirurgicală care, până în acest moment, era efectuată la Bucureşti ori în oricare alt spital mai bine cotat decât cel local. Potrivit informaţiilor oferite de dr. Andrei Aron, operaţia a fost efectuată de o echipă de medici care profesează în cadrul unităţii câmpulungene, cu participarea doctorului Adrian Eftimie, de la Institutul Fundeni, care activează, totodată, şi în domeniul învăţământului superior, ocupând o poziţie de asistent universitar.

Detaliile cazului sunt următoarele. Pacientul este un bărbat în vârstă de 78 de ani, diagnosticat cu adenocarcinom rect inferior, pentru care a urmat radioterapie şi chimioterapie neoadjuvantă. La sfârşitul săptămânii trecute, a fost realizată rezecţia, care a însemnat amputaţie de rect prin abord laparoscopic.

Echipa operatorie a fost formată din asistent universitar dr. Adrian Eftimie, dr. Cătălin Savin şi dr. Tudor Stoian, având-o alături, pe partea de anestezie, pe dr. Daniela Prunoiu. Ca o particularitate, post-radioterapie, tumora s-a necrozat, a abcedat, diagnosticul intraoperator fiind acum de adenocarcinom rect inferior radio şi chimiotratat, necrozat, abcedat, abces pararectal.

Aşadar, relatăm despre un pacient diagnosticat cu un cancer de rect local avansat şi complicat, cu perforaţie tumorală şi abces pelvin, care, înaintea operaţiei, a fost supus procedurilor de radioterapie şi chimioterapie pentru ameliorarea diagnosticului iniţial.

  • Spitalul Câmpulung este dotat cu tot ce este necesar pentru astfel de operaţii complexe minimal invazive              

Potrivit dr. Adrian Eftimie, operaţia a constat într-o amputaţie de rect prin abord laparoscopic, ceea ce reprezintă un tratament minimal invaziv cu recuperare mai rapidă pentru bolnav. Procedura chirurgicală a necesitat o durată de trei ore, pacientul fiind detubat pe masă, situaţie în care trebuie subliniat meritul medicului anestezist Daniela Prunoiu.

A fost posibilă o astfel de procedură la Câmpulung, deoarece Spitalul Municipal dispune de tot ceea ce este nevoie pentru acest tip de abord, fiind dotat pentru a asigura efectuarea unor operaţii complexe minimal invazive. Dr. Adrian Eftimie chiar a apreciat nivelul dotărilor medicale atins de principala instituţie de sănătate publică din Nordul judeţului.

Astfel de evenimente pe care vi le prezentăm, posibile datorită pregătirii medicilor cooptaţi în cadrul colectivului medical câmpulungean, cărora li se alătură specialişti precum dr. Adrian Eftimie, reprezintă o şansă acordată pacienţilor musceleni de a nu mai fi obligaţi de necesitatea tratamentului aferent stării de sănătate să se deplaseze la alte spitale, pentru intervenţiile chirurgicale impuse de gravitatea bolii.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!