Secţia de Etnografie şi Artă Populară a Muzeului Municipal Câmpulung a organizat, în zilele de 9 şi 10 aprilie 2025, cea de-a treia ediţie a atelierelor de pictură cu lectură „Iepuraşul de Paşti”. La eveniment au participat peste 450 de copii din Câmpulung şi zonele limitrofe.
Atelierele au fost structurate în două părţi. În prima parte, copiii au ascultat poveşti cu tematică pascală, care au avut ca subiect principal tradiţiile şi obiceiurile legate de sărbătoarea Paştelui. Printre temele abordate s-au numărat Învierea Domnului Iisus Hristos, simbolurile pascale, precum ouăle vopsite, cozonacul şi iepuraşul, toate prezentate într-o manieră accesibilă.
Partea a doua a fost dedicată picturii. Copiii au avut ocazia să decoreze şabloane din lemn în formă de iepuraşi sau ouă, folosindu-se de imaginaţia proprie pentru a crea personaje inspirate din poveştile ascultate.
Atelierele au beneficiat şi de prezenţa a doi invitaţi speciali. Carmen Bârloiu, din partea Centrului Cultural Oratia, a fost una dintre cele mai apreciate prezenţe la ateliere. Pe un ton calm şi clar, le-a citit copiilor poveşti şi poezii despre Paşti, adaptate vârstei lor. A vorbit cu răbdare, a ştiut să capteze atenţia celor mici şi să le transmită ideile pe înţelesul lor. A interpretat, a pus accent pe ritm, pe emoţie, pe detalii, ceea ce a făcut ca fiecare copil să se simtă parte din poveste. Pauzele bine alese, intonaţia blândă, felul în care a dat viaţă personajelor au contribuit la o experienţă care a fost pe cât de liniştită, pe atât de vie. Copiii au ascultat în linişte, s-au bucurat de fiecare poveste şi au pus întrebări.
Alături de ea a fost prezentă şi meşterul Raluca Drăghici, din partea Asociaţiei „Historia Renascita” din Piteşti, care i-a sprijinit pe copii în realizarea lucrărilor artistice, folosind materialele puse la dispoziţie de organizatori.
Acţiunea a fost coordonată de Sanda Safta, şefa Secţiei de Etnografie, alături de colegii săi, Livia Pitulan şi Ionuţ Fuşcel. „Paştele se leagă şi de simbolul primăverii, care marchează un nou început, o nouă speranţă în sufletele creştinilor. Sărbătoarea Pascală este o sărbătoare a biruinţei, a bucuriei şi a răspândirii luminii sfinte în casele oamenilor. Iepuraşul de Paşti este un simbol folcloric şi se crede că acesta aduce ouă în dimineaţa celebrării Învierii Domnului, dar şi dulciuri copiilor, această idee fiind îndrăgită de micuţii din întreaga lume, devenind astfel una dintre cele mai iubite tradiţii pascale în rândul copiilor.”, a explicat Sanda Safta.
Robert Adrian ŞTEFAN
Foto: Adina ART