5.6 C
Campulung Muscel
September 21, 2021

Elena Lasconi: „Vom avea alocaţi 3,9 milioane de euro din P.N.R.R. Aş vrea să avem proiecte scrise pentru cel puţin 10 milioane de euro”

Viitoarele spaţii verzi şi, în special, cele care vor înlocui garajele a căror demolare va începe în acest an, constituie „capul de afiş” al rectificării de buget, produse pe 30 iulie 2021. În momentul aprobării bugetului pe 2021, amenajarea unor parcuri în cartiere a beneficiat de o prevedere de 700.000 lei. Părea o sumă consistentă, prin comparaţie cu nimicul din anii trecuţi, când atenţia autorităţilor locale pentru zonele de blocuri s-a limitat la câteva locuri de joacă modeste. După trei luni, conturându-se planurile de degajare a împrejurimilor blocurilor de garaje, suma prognozată pentru spaţii verzi creşte cu 1,3 milioane de lei. La şedinţa Consiliului Local, ţinută la sfârşitul săptămânii trecute, primăriţa Elena Lasconi a explicat de ce-i trebuie atâţia bani. În primul rând, se va interveni asupra unor parcuri „antice”, aşa cum sunt cele din Grui, dar şi asupra unor zone, teoretic, cu verdeaţă, cu aspect dezamăgitor, aşa cum este vecinătatea sălii de spectacole a Clubului ARO. În al doilea rând, vor fi amenajate cele trei spaţii din Vişoi, Grui şi Grădişte, incluse în proiectul-pilot de dărâmare a coşmeliilor de orice fel. În al treilea rând, trebuie pregătite rapid proiecte axate pe „verde + digital”, pentru a atrage bani din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Rapid însemnând sfârşitul lunii septembrie.
Până la sfârşitul lui septembrie, Primăria trebuie să aibă proiectele scrise, ca să prindă „trenul” P.N.R.R.
În replică la uşorul reproş al consilierului PSD Constantin Ivan, potrivit căruia sunt multe pe hârtie şi nimic în teren, Elena Lasconi i-a explicat şi lui, le-a explicat şi câmpulungenilor dispuşi să înţeleagă că durează şi pregătirea proiectelor, şi obţinerea finanţării. „Norocul” celor cărora li s-a epuizat răbdarea este termenul scurt, de două luni, în care municipalitatea trebuie să aibă întocmite proiectele prin care şi-a propus să aspire fonduri prin P.N.R.R. Potrivit anunţului acesteia, lansat la dezbaterea Consiliului Local de vineri, 30 iulie 2021, alocarea pentru Câmpulung, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, este de aproape 4 milioane de euro. Însă Elena Lasconi îşi doreşte să atragă mai mult de atât, din ceea ce revine altor localităţi, ai căror primari nu reuşesc să depună proiecte.
Finanţarea vizată va susţine investiţii în „verde + digital”. „De ce avem multe pe hârtie? Pentru că trebuie să batem fierul cât e cald şi, până la sfârşitul lui septembrie, să avem proiecte scrise. Vom avea alocaţi oraşului nostru 3,9 milioane de euro din P.N.R.R. şi aş vrea să avem proiecte scrise pentru cel puţin 10 milioane de euro, pentru că există posibilitatea ca nu toţi primarii să poată să depună dosare cu proiecte, iar noi să le avem gata făcute. Iar banii care rămân nealocaţi să putem să-i atragem şi pe aceia. Este vorba despre verde şi digital. Anul acesta se întâmplă, anul acesta s-ar putea să-i avem chiar în cont. Şi la anul să începem, din primăvară, să facem spaţii verzi şi operaţiunea de digitalizare.”, i-a anunţat primăriţa pe câmpulungeni la ce lucrează în prezent.
2022 este obligatoriu anul fondurilor europene şi pentru Câmpulung
Lipsa cadastrelor forţează administraţia să contracteze pe mai departe servicii de acest tip. Mai ales că, la anul, se deschide o uriaşă şansă de finanţare a investiţiilor Câmpulungului, în reţele de apă şi canalizare şi în covoare asfaltice. „Trebuie să lucrăm la studiile de fezabilitate şi la cadastre. Suntem “în aer” cu cadastrele! Ştiu că pentru oameni cadastrul nu înseamnă mare lucru. Ei vor să vadă lucrurile că se întâmplă concret. Dar acum avem oportunitatea să depunem proiecte importante. Anul viitor, se va deschide Programul Operaţional Regional, care înseamnă apă şi canalizare şi putem să asfaltăm străzi în „regenerare urbană”. Acolo putem să depunem proiecte, care vor avea o valoare peste 50 de milioane de euro, din punctul meu de vedere, la cum arată Câmpulung acum. Şi pentru asta va trebui să găsim consultanţă de specialitate. Să facem referatele de necesitate, caietele de sarcini ca la carte, ca să-i avem pe cei mai buni alături de noi. Trebuie să găsim şi firme care să le execute. Este pe piaţă o criză uriaşă de forţă de muncă. Dacă mâine am avea lucrări în tot Câmpulungul, s-ar putea să nu avem cu cine să le facem. 2022 se anunţă un an greu din punct de vedere al banilor. Aşa că trebuie să ne bazăm pe fondurile europene, care sigur vor veni. Dar asta înseamnă că noi trebuie să avem proiecte excelente. La asta lucrăm.”, sunt alte acţiuni nesesizate de câmpulungeni, în privinţa cărora primăriţa este încrezătoare că vor avea ca finalitate obţinerea unor bani de la Uniunea Europeană.
„În prima fază, vom achiziţiona cadastrul pentru 50 de spaţii verzi şi pentru străzile din Câmpulung”
Revenind la investiţia în spaţii verzi, vor fi achiziţionate, în prima fază, serviciile de cadastrare. Deocamdată, pentru 50 de spaţii verzi şi pentru străzile din municipiu. „Ca să avem toate străzile din Câmpulung cadastrate. Dar, la începutul anului viitor, va trebui să facem mai multe cadastre pentru spaţiile verzi din Câmpulung. Eu mi-aş dori să trecem de 50, dar nu ştiu sigur dacă putem să ne încadrăm în buget.”, a adăugat şefa Executivului.
Cu alocările din bugetul acestui an, chiar dacă insuficiente, se va vedea ceva în oraş, susţine Elena Lasconi. „Se va vedea ceva la Grădişte, la piaţa în care au fost „ruşii”, în faţa Primăriei, sper că şi în faţa sălii de spectacole a Casei de Cultură a Sindicatelor. Un loc de joacă îmi doresc foarte mult să-l facem, pentru că acolo este o foarte mare nevoie, pe strada General Dragalina, vizavi de parcul cu ceas, acolo unde sunt o platformă betonată şi un loc de joacă pentru copii din „secolul trecut”, în Vişoi III, Prichindelul din Grui, Parcul Grui şi vizavi, unde demolăm garaje. Acolo urmează să facem aceste spaţii verzi.”, a anunţat primăriţa.
Potrivit acesteia, toate spaţiile verzi care se vor face în Câmpulung, în mandatul său, vor fi prevăzute cu sistem de irigaţii. „Am vrea, dar nu ştiu dacă ne încadrăm în bani, să contractăm inclusiv întreţinerea lor. Adică să se ocupe inclusiv de întreţinere. Ca să nu ne mai trezim, după o perioadă în care plouă atât de mult, cum am trăit în acest an, că avem “şerpărie” printre blocuri. Şi nu ne putem descurca, pentru că avem doar cinci motocoase. Este foarte clar că spre spaţii verzi o să mergem.”, a conchis Elena Lasconi.
Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!