La dezbaterea de la sfârşitul lunii martie, aleşii câmpulungeni au luat o hotărâre privitoare la un teren aflat pe strada Negru Vodă, peste drum de Colegiul „Dinicu Golescu”. Firma care a cumpărat clădirea în care a funcţionat sediul Exploatării Miniere Câmpulung nu deţine şi suprafaţa pe care este amplasată, drept pentru care a solicitat-o Primăriei. Instituţia, la rândul ei, a întrebat trei ministere dacă o au în proprietate. Cum n-a fost de găsit în evidenţele niciunuia dintre ele, administraţia câmpulungeană a emis, pe 27 martie 2025, o hotărâre care atestă apartenenţa ei la proprietatea privată a municipiului. Omul de afaceri proprietar al clădirii vrea să cumpere şi terenul, însă rămâne de văzut care va fi opţiunea autorităţilor în privinţa valorificării lui: concesiune, închiriere, dare în administrare.
- Firma din Câmpulung a cumpărat clădirea fostei EMC în primăvara anului 2023
Ce a generat proaspăta hotărâre a Consiliului Local despre care relatăm? În urmă cu doi ani – pe 6 iulie 2023, mai precis -, reprezentantul societăţii Fine One Forest Trans SRL, din Câmpulung, a depus o adresă la Primărie, prin care a solicitat să cumpere terenul în suprafaţă de 1.367 metri pătraţi aferenţi clădirii cumpărate de la Societatea Naţională a Cărbunelui Ploieşti, aflată în faliment. Tranzacţia din 12 aprilie 2023 a fost realizată prin intermediul lichidatorului judiciar Carduelis Consulting IPURL.
Potrivit procesului verbal de adjudecare a imobilului, bunul vândut constând în clădirea cu trei etaje este edificat pe terenul care aparţine administraţiei publice locale. Terenul nu a făcut obiectul vânzării, el fiind al Unităţii Teritorial-Administrative Câmpulung.
„Anterior, şi Societatea Naţională a Cărbunelui Ploieşti, aflată în faliment, prin lichidatorul judiciar Carduelis Consulting IPURL, a solicitat Municipiului Câmpulung luarea în administrare a terenurilor aflate pe raza teritorială a Municipiului Câmpulung, inclusiv a terenului situat pe strada Negru Vodă, nr.91, cu privire la care SNC Ploieşti exhibă un drept de administrare conferit de Statul Român. În constituirea dreptului de administrare, SNC Ploieşti invocă o serie de decrete emise începând cu anii ’60 – fără, însă, a le identifica – şi precizează că nu deţine certificat de atestare a dreptului de proprietate de către ministerul de resort.”, menţionează documentaţia care justifică necesitatea adoptării hotărârii de Consiliu Local de luna trecută.
- Trei ministere consultate de Primăria Câmpulung n-au avut informaţii despre situaţia juridică a terenului
Legea pune la dispoziţia autorităţilor locale următoarele căi de exercitare a dreptului de proprietate publică: darea în administrare, concesionarea, închirierea, darea în folosinţă gratuită. Dar până a se ajunge la aplicarea uneia dintre aceste măsuri în beneficiul firmei cumpărătoare, care deţine clădirea, nu şi terenul pe care a fost construită, trebuie rezolvată următoarea formalitate. „Din evidenţele pe care le deţinem – precizează documentul Executivului pe care se sprijină hotărârea de Consiliu – a rezultat că terenul (…) nu este înregistrat în domeniul public şi/sau privat al Municipiului Câmpulung.”
Pentru a-i stabili situaţia juridică, Primăria a expediat, pe 9 august 2023, o solicitare de informaţii Ministerului Finanţelor Publice. Informaţiile îi erau necesare „în eventualitatea elaborării documentaţiei pentru stabilirea apartenenţei bunurilor la domeniul public sau privat de interes local.”
Pe 14 septembrie 2023, Ministerul Finanţelor Publice a comunicat municipalităţii că: „Primăriei pe raza căreia se află imobilul ce face obiectul solicitării dumneavoastră îi revine sarcina ca, în baza actelor tehnico-operative, economice, juridice şi administrative pe care le deţine cu privire la bunul menţionat, să clarifice regimul juridic al acestuia, respectiv dacă este proprietatea publică sau privată a statului sau unităţilor administrativ-teritoriale, să îl înregistreze în evidenţele financiar-contabile şi în inventarul corespunzător şi să actualizeze cartea funciară a imobilului, după caz.”
Ministerul Finanţelor Publice a recomandat Primăriei să încerce să obţină de la Ministerul Energiei informaţii suplimentare. Cum prima adresă trimisă Ministerului Energiei, în încercarea de a lămuri regimul juridic al imobilului solicitat de societatea Fine One Forest Trans SRL, nu a beneficiat de un răspuns, autorităţile au repetat demersul pe 10 noiembrie 2023.
Destinatarul a transmis, pe 12 decembrie 2023, un punct de vedere, potrivit căruia: „Solicitarea excede atribuţiilor Direcţiei, întrucât, în urma verificării anexei nr. 47 la H.G. 1705 / 2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, terenul menţionat nu se află înscris în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului.” Prin aceeaşi adresă, autorităţile câmpulungene au fost îndrumate să ne adreseze Ministerului Economiei.
Ceea ce au făcut, de vreme ce n-au obţinut informaţii de la Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Energiei. „Şi Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului ne-a comunicat că nu deţine date şi documente care ne pot ajuta în demersul nostru de a clarifica situaţia juridică a imobilului (…).”
Concluzia celor de la Primărie: „Din coroborarea tuturor comunicărilor efectuate de Municipiul Câmpulung, a rezultat faptul că terenul în suprafaţă de 1.367 mp nu face parte din domeniul public sau privat al Statului Român.” Clădirea fostei Exploatări Miniere Câmpulung a fost înscrisă în evidenţele fiscale ale Primăriei sub nume de proprietar de către SNC Ploieşti / Carbonifera SA.
- Terenul, atestat ca aparţinând proprietăţii private a Municipiului Câmpulung
În condiţiile în care „nicio altă instituţie publică nu deţine, cu niciun titlu, imobilul teren (…), se impune aplicarea, ope legis, a prevederilor art. 1 şi art. 4 din Hotărârea Guvernului nr. 834 din 14 decembrie 1991 privind stabilirea şi evaluarea unor terenuri deţinute de societăţile comerciale cu capital de stat, cu modificările și completările ulterioare.”
Articolul 1 prevede că: „Terenurile aflate în patrimoniul societăţilor comerciale cu capital de stat la data înfiinţării acestora, necesare desfăşurării activităţii conform obiectului lor de activitate, se determină, pentru societăţile comerciale înfiinţate prin hotărâre a Guvernului, de către organele care, potrivit legii, îndeplinesc atribuţiile ministerului de resort, iar pentru societăţile comerciale înfiinţate prin decizia organului administraţiei locale de stat, de către autoritatea publică judeţeană.”
Iar la articolul 4, alineatul 1, se stabileşte că: „Terenurile disponibilizate ca urmare a aplicării prevederilor art. 1 aparţin proprietăţii private a comunelor, oraşelor sau judeţelor şi se constituie în „Fond special destinat realizării de investiţii sau desfăşurării unor activităţi economice”, administrat de autorităţile administraţiei publice locale.” Alineatul 2: „Societăţile comerciale prevăzute la art. 1 vor preda terenurile disponibilizate, care nu au făcut obiectul certificatului de atestare a dreptului de proprietate, consiliilor locale, Consiliului General al Municipiului Bucureşti sau consiliilor judeţene, după caz, pe bază de protocol, în termen de 30 de zile de la data eliberării certificatului de atestare a dreptului de proprietate.”
Predarea terenurilor disponibilizate urma să se realizeze în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a Hotărârii de Guvern.
Lămurindu-se că nu este un teren al statului, Executivul a propus Consiliului Local să aprobe atestarea la proprietatea privată a Municipiului Câmpulung a acestei suprafeţe, în vederea efectuării publicităţii imobiliare. Pasul următor îl constituie întocmirea unui raport de evaluare, pentru a i se stabili valoarea de inventar. Aceste diligenţe au ca scop rezolvarea solicitării proprietarei clădirii. Rămâne de văzut în ce modalitate îi va fi pus la dispoziţie terenul, pentru a putea demara o investiţie de reabilitare a construcţiei.