Mai mulți pasionați auto, care formează „Grupul Daciile Noastre Constanţa”, au pornit recent într-o călătorie pe traseul Constanța-Câmpulung-Dâmbovicioara. În drumul lor, au făcut un popas la Muzeul Automobilului Românesc din Câmpulung, unde au fost întâmpinați de Emil Hagi.
- „Grupul Daciile Noastre Constanţa” este alcătuit in prieteni care străbat meleagurile țării, dar și din străinătate, cu mașini românești
Ionuț Popescu, unul dintre membrii grupului, a explicat că aceștia nu sunt un club oficial, ci doar un grup de prieteni uniți de pasiunea comună pentru autoturismele Dacia. Organizează frecvent deplasări atât în țară, cât și în străinătate, ori de câte ori le permite timpul. Despre această călătorie, el a spus că scopul a fost să petreacă timp liber împreună la Dâmbovicioara, iar oprirea la muzeu a fost o ocazie bună pentru ca cei care nu îl vizitaseră să vadă exponatele. „Noi ne autonumim „Grupul Daciile Noastre Constanţa”, suntem un grup de prieteni, nu suntem afiliaţi sau înregistraţi nicăieri ca un club autorizat, pur şi simplu suntem un grup care ne-am format ca şi prieteni. Am dorit să mergem în week-end, pentru a petrece timp liber împreună, la Dâmbovicioara. În drumul nostru, ştiindu-l pe domnul Emil Hagi, am considerat că dacă mulţi dintre membrii grupului nu au vizitat Muzeul Automobilului Românesc – eu l-am mai vizitat – ar fi frumos să vadă şi ei lucruri pe care le considerăm noi interesante.” Pasiunea sa pentru Dacia vine din anii ’90, când a condus pentru prima dată o astfel de mașină, care îi aparținea tatălui său. Mai târziu, a reușit să-și cumpere propriile modele. „Dacia a fost prima mea maşină de când am luat permisul, în 1997, care, de fapt, era a lui tata. Când mi-a permis situaţia financiară şi familială, am achiziţionat una, iar după un timp mi-am mai cumpărat una. Acum am două.”, a spus el.
Grupul a început în urmă cu patru ani, cu doar trei mașini. Între timp, s-a extins, iar la această călătorie au participat 50 de persoane, cu 16 mașini. „Noi ne-am format grupul în urmă cu patru ani. Am plecat cu trei mașini, iar acum am ajuns să plecăm cu șaisprezece din Constanța, dar nu toți pot veni, pentru că suntem salariați, însă pentru această excursie am venit 50 de oameni.”, a precizat Ionuț Popescu.
Daciile grupului sunt diverse, cuprinzând aproape toate modelele produse între anii 1970 și 2004. Deși nu sunt mașini de expoziție, unii membri participă și la astfel de evenimente. „Scopul grupului pe care l-am format este de a ne plimba, nu avem mașini de expoziție, cu toate că am fost prezenți la unele expoziții. Sunt mașini cu care ne deplasăm în trafic, unde este normal să apară mici imperfecțiuni, pentru că nu sunt de expoziție”, a explicat el. Grupul a fost prezent la diverse evenimente, inclusiv la Dacia Classic, unde au avut un rol important. „Și noi am fost, de exemplu, la Dacia Classic, anul trecut, la Mamaia, unde am avut cinci mașini de prezentare în Mall pentru reclame. Din grupul de 100 de Dacii, 17 au fost ale noastre. Destul de multe, zic eu, fiind un procent de 20% dintr-un număr din toată țara…”, a mai spus Ionuț Popescu.
- Emil Hagi: „Numai Muzeul Automobilului Românesc ar fi putut să integreze cei doi poli ai turismului românesc, litoralul și muntele”
Emil Hagi, gazda de la Muzeul Automobilului Românesc, a apreciat inițiativa grupului și a subliniat că astfel de vizite leagă simbolic litoralul românesc de zona montană. „Muzeul Automobilului Românesc are ca oaspeți membri ai Grupului „Daciile Noastre Constanța”, un grup de pasionați de mașina românească Dacia, restauratori, colecționari și pasionați. Am considerat că, dat fiind că sunt din Constanța, deci de pe litoralul românesc, numai Muzeul Automobilului Românesc ar fi putut să integreze cei doi poli ai turismului românesc, litoralul și muntele.”, a relatat Emil Hagi. Acesta a remarcat că aceste evenimente sunt benefice pentru începutul sezonului turistic. „Fiind totul la început de sezon turistic, este bine ca litoralul și muntele să se alăture în astfel de evenimente, să-și fixeze obiectivele și să intre în atmosfera estivală, pentru că și noi, și ei, ne pregătim să primim oaspeți de-a lungul sezonului”, a mai spus Emil Hagi.
Acesta a amintit și de perioada în care Dacia domina drumurile din România și a exprimat regretul pentru declinul producătorului ARO. „Mașina românească Dacia, la un moment dat, era cea mai mare prezență auto pe drumurile României, nu că nu ar fi și acum, pentru că ea are un urmaș demn prin Duster și toată gama produsă aici, lângă noi. Mai tristă este întâmplarea cu ARO, care ne-a afectat foarte mult, dar în timp ne-am mai ostoit durerea și rănile, dar asta nu ne împiedică să privim cu nostalgie vremurile de atunci. Este o ocazie fericită ca Daciile să se întâlnească cu ARO, la Câmpulung.”
În cadrul vizitei, Muzeul Automobilului Românesc a oferit diplome de recunoștință tuturor participanților. Pe parcursul anului, muzeul intenționează să organizeze și alte evenimente similare, incluzând întâlniri cu pasionați auto din țară și din străinătate, precum Cehia și Polonia, pentru a promova Câmpulungul și zona Muscelului.
Robert Adrian ȘTEFAN