9.7 C
Campulung Muscel
29/04/2025

Lucrările de renovare a Spitalului Municipal încep în cel mai scurt timp, odată depăşit ultimul hop birocratic: aprobarea proiectului tehnic

28.553.913,97 lei este totalul investiţiei de renovare termică a Spitalului Municipal Câmpulung, potrivit documentaţiei ajunse în atenţia Consiliului Local Câmpulung, la şedinţa din 27 martie 2025. Proiectul tehnic, devizul general şi principalii indicatori tehnico-economici au fost aprobaţi de aleşi la un an distanţă de momentul semnării contractului de execuţie, pe 3 aprilie 2024. A trecut un an consumat cu etapele birocratice premergătoare intrării în şantier a corpului principal al complexului medical. În aceste aproape 12 luni trecute de la declararea câştigătorului licitaţiei, două luni au fost o întârziere a predării proiectului tehnic din cauze independente de constructorul care s-a angajat să asigure şi proiectarea. Alte două luni şi jumătate au fost irosite, din cauză că Primăria Câmpulung nu a avut în buget 60.000 de lei ca să achite o taxă la ISC şi, atunci, s-a adresat ministerului pentru a asigura această plată. Până a virat PNRR banii, pe 13 martie 2025… Astfel părţile au ajuns în primăvara următoare celei încheierii licitaţiei. Partea pozitivă este că executantul s-a angajat că va finaliza investiţia cel târziu până la 30 iunie 2026, când se închide PNRR.

  • La o valoare a investiţiei de 28,4 milioane de lei, Primăriei i-au revenit cheltuieli de 117.810 lei  

Proiectul tehnic de execuţie întocmit de firma Domus Maximus, aflată în asociere cu constructorul Grup Primacons SRL, din Slatina, câştigătorul contractului de reabilitare a Spitalului Municipal, a fost predat Primăriei pe 11 octombrie 2024. Pe 5 decembrie 2024 a fost avizat favorabil de Comisia Tehnico-Economică. Din suma menţionată în debutul articolului, 28.436.103,97 lei este cheltuiala eligibilă a proiectului, iar 117.810 lei, cea neeligibilă. 20.667.089,76 lei reprezintă valoarea construcţiilor şi a montajului.

Pentru aleşii aflaţi la prima experienţă de consilier local, dar şi pentru cei vechi, Daniela Buzescu, şeful Serviciului Dezvoltare Urbană al Primăriei Câmpulung, a realizat, la şedinţa ordinară din 27 martie 2025, un mic istoric al investiţiei. În decembrie 2022, municipiul Câmpulung a încheiat contractul de finanţare cu Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, coordonator al PNRR, cu o perioadă de implementare de 36 de luni, până la 31 decembrie 2025.

Ministerul a acordat o finanţare maximă nerambursabilă de 28.672.396,11 lei. „În cadrul implementării, noi, prin departamentul de specialitate, am elaborat şi aprobat următoarele documentaţii. S-au făcut, în prima fază, auditul energetic, expertiza tehnică, apoi s-a întocmit documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii, prin care s-a stabilit valoarea investiţiei la nivel de D.A.L.I. D.A.L.I. a fost supusă aprobării în C.T.E. (n.r. Comisia Tehnico-Economică) şi, după analizare, a primit avizul favorabil. Ulterior, a fost emisă Hotărârea de Consiliu din 31 iulie 2023 şi, după această Hotărâre de Consiliu, am procedat la achiziţia contractului de proiectare şi execuţie şi s-a desemnat câştigătorul. A fost încheiat contractul de lucrări în aprilie 2024.”, a prezentat Daniela Buzescu un rezumat al etapelor derulate până în primăvara anului trecut.

Potrivit acesteia, după ce s-a definitivat proiectul tehnic, în devizul general actualizat după licitaţie, valoarea lucrărilor eligibile nu depăşeşte valoarea finanţării. „Din contră, este 28.436.103,97 lei, mai puţin faţă de 28.672.396,11 lei. Este o economie cu privire la eligibilitate. Însă mai sunt cheltuieli neeligibile, pe care Ghidul PNRR nu le finanţează. Sunt cheltuieli care sunt suportate din bugetul local, de valoare redusă, 117.810 lei, acestea însemnând auditul energetic, coordonatorul SSM, organizare de proceduri de achiziţie.”, a precizat aceasta.

  • Dacă Primăria avea bani ca să plătească o taxă la ISC, lucrările puteau începe mai devreme

În cele 12 luni trecute de la semnarea contractului de execuţie cu firma din Slatina, lidera asocierii câştigătoare, pe 3 aprilie 2024, până la aprobarea proiectului tehnic, pe 27 martie 2025, au existat două perioade de întârziere.

„Timpul de prestare a serviciilor, conform graficului dat de proiectant, este de 23 de luni: patru luni proiectare şi 19 luni execuţie.”, a afirmat Daniela Buzescu. Proiectul tehnic ar fi trebuit predat în luna august a anului trecut. „Din motive obiective, pe partea de instalaţie electrică, proiectul tehnic nu a putut fi finalizat în integralitate, fiind vorba despre terţe persoane şi anume Distribuţie Oltenia. Astfel, s-a luat în calcul să se prelungească termenul de proiectare cu două luni, timp în care au fost făcute demersuri şi toate cele necesare, astfel încât proiectul să poată fi predat conform cerinţelor de la licitaţie şi să aibă toate elementele asigurate ca să poată să înceapă execuţia. În octombrie a fost predat proiectul tehnic, deci două luni a fost diferenţa.”, a arătat şefa Serviciului Dezvoltare Urbană.

Daniela Buzescu a explicat şi de ce nu a început execuţia lucrării în răgazul trecut de la predarea proiectului tehnic, răgaz consumat tot cu proceduri birocratice. După aprobarea proiectului tehnic, pe 5 decembrie 2024, de către Comisia Tehnico-Economică, pe 30 decembrie 2024 Primăria a emis autorizaţia de construire. „Pe 14 ianuarie 2025, noi am făcut o cerere de transfer la minister, ca să putem să plătim taxele ISC, având în vedere că este o valoare mare, în jur de 60.000 lei. Cererea de transfer a fost aprobată şi ne-au dat banii acum o săptămână şi jumătate. Banii au fost transferaţi în contul executantului, s-a făcut comunicare şi la ISC, urmând să înceapă lucrările imediat după ce se aprobă proiectul tehnic. (…) Având în vedere că noi nu am putut să mergem mai departe, ca urmare a plăţii ISC – căci aici era problema -, două luni am aşteptat ca să primim banii, să putem să plătim ISC-ul şi să începem lucrările. Căci lucrările puteau fi începute mai din timp, însă, neavând bani suficienţi în buget, am apelat la PNRR, căci sunt cheltuieli eligibile. PNRR ne-a dat aceşti bani. Noi am făcut toate diligenţele din momentul în care am primit banii, ca să putem să emitem ordinul de începere a lucrărilor.”, a continuat aceasta.

Referitor la cele 36 de luni, care expiră la finalul acestui an, Daniela Buzescu a precizat că a fost încheiat un act adiţional, prin care durata a fost prelungită. „Conform contractului de finanţare, cu acordul părţilor, acest contract mai poate fi prelungit până cel târziu la 30 iunie 2026, până la momentul când se închide PNRR. (…) După şedinţa de astăzi, executantul se poate apuca de lucrări. Contractul, prin act adiţional, are valabilitate până la 30 decembrie 2025, însă cu diferenţa până la 30 iunie 2026, executantul ne-a asigurat că se poate face lucrarea până la închiderea PNRR. Eu sunt optimistă şi pot să vă spun cu siguranţă că acest proiect va fi finalizat în integralitate la data de 30 iunie 2026, când va expira contractul de finanţare.”, a încheiat Daniela Buzescu.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!