Nu este de mirare că lucrările făcute de firmele familiei Răuţoiu încep să se dezintegreze după doar câteva luni, fiind fix reţeta lor clasică: materiale de doi lei, manoperă de mântuială şi o indiferenţă totală faţă de banii publici. Cel mai recent exemplu este Bulevardul „Pardon”, unde, la intrarea dinspre Biserica „Sfântul Nicolae” – Casa de Cultură „Tudor Muşatescu”, piatra cubică abia montată deja cedează. În mijlocul intersecţiei a apărut o gaură pe care, în loc să o repare rapid, au acoperit-o cu o baliză de semnalizare, care în loc să ajute, mai mult încurcă traficul. Şoferii abia reuşesc să o ocolească, riscând să blocheze intersecţia – spaţiul fiind foarte îngust – sau să-şi zgârie maşinile. Plus că întreaga suprafaţă a început să se “vălurească”, aşa cum s-a întâmplat cu trotuarul din zona Policlinicii Câmpulung.
- Piaţa Primăriei şi terenul de sport din Parcul „Prichindelul”, lucrări de mântuială
Nu este prima dată când firmele patronate de familia Răuţoiu – Conteh Barengott, Group Concif şi Ratelen Construct – fac praf banii câmpulungenilor. Un exemplu este Piaţa Primăriei, care este un dezastru de la un capăt la altul. Pavajul este crăpat, desprins sau dezlipit. Fântâna este montată strâmb, iar temelia nu a fost făcută perfect orizontală, care să permită scurgerea apei pe toate cele patru laturi ale rigolelor montate, pentru a putea face posibilă recircularea acesteia şi a nu inunda carosabilul pe partea singurei rigole care captează apa. Instalaţiile folosite nu sunt durabile, reparabile ori reglabile, fiind dintre cele mai ieftine. Ţâşnitorile – o altă glumă proastă – au fost făcute din ţevi şi coturi de PVC de uz casnic, care deja s-au spart şi sunt nefuncţionale.
Un alt exemplu este terenul de sport din Parcul „Prichindelul”, din cartierul Grui, care este tot opera lor. De fiecare dată când plouă, terenul se umple de bălţi şi rămâne inundat zile în şir, semn că drenajul a fost făcut pe genunchi. După un an şi jumătate de „muncă”, rezultatul e un teren pe care nu se poate juca nimeni, nici după cea mai scurtă ploaie de vară.
- Alt proiect, aceleaşi probleme
Pe Bulevardul „Pardon”, istoria se repetă. În loc să livreze o lucrare durabilă, au făcut ce ştiu mai bine – o lucrare de mântuială care cedează după câteva luni. În intersecţia de lângă Biserica „Sfântul Nicolae”, exact în locul cel mai aglomerat, a apărut o gaură în piatra cubică abia montată, peste care a fost pusă o baliză de semnalizare. Numai că baliza, în loc să prevină un accident, creează mai multe probleme decât rezolvă. Este înaltă şi prost amplasată în mijlocul intersecţiei, iar şoferii sunt nevoiţi să o ocolească în spaţiul deja îngust, iar rezultatul nu este altul decât blocaje frecvente, maşini care trec la milimetru pe lângă baliză, cu riscul ca un moment de neatenţie să ducă la accidente sau zgârieturi. Dacă acesta este standardul după care lucrează familia Răuţoiu, nici nu este de mirare că oraşul arată cum arată. Câmpulungenii plătesc şi se aleg cu lucrări care se destramă sub ochii lor.
Robert Adrian ȘTEFAN