Pe amplasamentul degajat de clădirea administrativă a pompierilor câmpulungeni se realizează o construcţie nouă, printr-un proiect derulat în baza unui împrumut al Statului Român de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. „Îmbunătăţirea managementului riscurilor la dezastre în România” este titulatura programului de care beneficiază şi unitatea locală, în folosul căreia se derulează investiţia „Demolarea construcţiei administrative existente şi construcţia unei clădiri noi pentru Detaşamentul de Pompieri Câmpulung Muscel din cadrul I.S.U. Argeş”. Demolarea a fost rezolvată, urmează lucrările efective de edificare a unui imobil modern pe suprafaţa de 6.323 metri pătraţi, cât măsoară terenul de pe Bulevardul Ion Mihalache, nr.20. Potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, „clădirea va găzdui sediul Detaşamentului de Pompieri Câmpulung, inclusiv garajul pentru subunitatea de situaţii de urgenţă şi un Dispecerat Integrat pentru Serviciile de Ambulanţă, Situaţii de Urgenţă, Poliţie, Jandarmerie şi Salvamont”.
- Vechea construcţie n-a fost prevăzută cu zone sanitare de gen şi nu oferea acces universal pentru personal şi vizitatori
Măsura demolării a fost aplicată pavilionului central, cu rol de sediu administrativ şi garaje, care va fi reconstruit. Complexul de imobile ale detaşamentului local cuprinde şi trei corpuri de clădiri, folosite în prezent ca spaţii de depozitare, şi alte două corpuri care, în trecut, au fost adăposturi pentru animale, astăzi fiind dezafectate.
Potrivit unui document înaintat primarului Câmpulungului, Elena Lasconi, de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Căpitan Puică Nicolae” al judeţului Argeş, „Detaşamentul de Pompieri Câmpulung este una dintre cele opt subunităţi de intervenţie organizate în cadrul I.S.U. Argeş. Subunitatea a fost înfiinţată în anul 1920, iar din 1960 funcţionează ca formaţiune de pompieri militari. Subunitatea acoperă intervenţii în zona de Nord-Est a judeţului Argeş, pe o suprafaţă de 1.357 de kilometri pătraţi, ce cuprinde 20 de localităţi cu peste 93.500 de locuitori. Pentru a reduce timpul de intervenţie în zona desemnată, în cadrul detaşamentului sunt organizate două puncte de lucru la Aninoasa şi Rucăr.”
Clădirea în care a funcţionat detaşamentul timp de 54 de ani a fost construită în anul 1961, într-o zonă preponderent rezidenţială, în apropierea Stadionului Municipal şi a Colegiului Pedagogic „Carol I”. La parter au funcţionat garajul auto, camera de comandă, grupuri sanitare, atelier mecanic şi un depozit de piese, iar la etajul 1, arhiva, birouri, o sală de şedinţe, spaţii de odihnă şi spaţii de depozitare.
S-a ajuns la soluţia demolării în urma concluziilor expertului tehnic Dan Victor Dumitrescu, din partea firmei Tehnoproiect Comtrans SRL, potrivit cărora construcţia „Cazarmă” se încadrează în clasa I de risc seismic. Ceea ce înseamnă risc ridicat de prăbuşire la cutremurul de proiectare corespunzător stării limită ultime. S-a optat pentru demolare, în locul consolidării, din cauza facilităţilor care i-au lipsit din construcţie. Şi anume clădirea n-a fost prevăzută cu zone sanitare de gen şi nu oferea acces universal pentru personal şi vizitatori.
- Noua clădire va corespunde celor mai noi cerinţe de eficienţă energetică
Investiţia care a transformat incinta în şantier urmăreşte să asigure „condiţiile optime pentru desfăşurarea activităţii zilnice a personalului de intervenţie, dar şi a garajului pentru autovehiculele de intervenţie”. „În plus, clădirea va corespunde celor mai noi cerinţe de eficienţă energetică şi va fi dotată pentru a asigura standarde înalte pentru personalul Detaşamentului de Pompieri Câmpulung şi pentru pompierii şi personalul SMURD şi al centrului de pregătire, care îşi desfășoară activitatea în clădire. Panourile solare termice montate pe acoperişul clădirii vor susţine sistemul de încălzire pe gaz al clădirii, reducând considerabil amprenta de CO2 a clădirii. Alte echipamente care vor fi încorporate în clădire vor fi selectate pe baza consumului redus de energie.”, precizează documentul I.S.U.
„De asemenea, clădirea va oferi acces universal în facilităţile nou construite, inclusiv rampă de acces, facilități sanitare pentru a permite accesul cetăţenilor în clădire. În ceea ce priveşte obiectivele de egalitate de gen ale proiectului, noua clădire va oferi dormitoare, vestiare şi spaţii sanitare care să asigure egalitatea de gen pentru voluntari şi viitorul personal feminin al Detaşamentului de Pompieri Câmpulung.”, continuă documentaţia I.S.U. La data realizării ei, personalul nu includea nicio femeie.
La Detaşamentul câmpulungean activează 100 de persoane, din care un sfert lucrează la punctele Aninoasa şi Rucăr.
- Primăria Câmpulung: „Necesarul de parcare/garare identificat la nivelul platoului betonat, fostul teren de sport al şcolii, este acoperit”
De aceea a fost nevoie de relocarea la Şcoala Apa Sărată a activităţilor administrative, de depozitare, odihnă şi pregătire, pentru aproximativ 39 de persoane pe zi.
Pentru spaţiul de garare tehnică de intervenţie – după cum i-au transmis cei de la I.S.U. Argeş primăriţei Elena Lasconi – este utilizată platforma betonată a unităţii de învăţământ. Aici a fost montat un cort realizat din panouri “sandviş” pe pereţi laterali cu prelată anticondens pe plafon pentru gararea autospecialelor de stingere cu apă şi spumă. Cortul dispune de uşi de acces pietonale şi secţionale. Încălzirea spaţiului de garaje este asigurată de un generator pe motorină.
Documentaţia întocmită de Primăria Câmpulung, în vederea punerii la dispoziţie a incintei şcolii în scopul punctat mai înainte, face referire şi la încercările eşuate ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Căpitan Puică Nicolae” de a reloca subunitatea câmpulungeană în alt spaţiu. În ultimii doi ani, s-au căutat imobile atât ale administraţiei publice locale, cât şi ale unor societăţi din municipiu şi instituţii, inclusiv din sistemul naţional de ordine publică şi siguranţă naţională.
„Detaşamentul de Pompieri Câmpulung este structura care asigură gestionarea situaţiilor de urgență, inclusiv din spectrul primului-ajutor calificat, descarcerare, căutare şi salvare atât în municipiul Câmpulung, cât şi într-un raion de intervenţie cu o rază de peste 40 km spre nordul judeţului (limita cu judeţul Braşov) şi peste 25 km în localităţile situate în Estul, Vestul şi Sudul judeţului Argeş, fiind singura structură de acest fel din zonă.
Resursele umane ale structurii de intervenţie şi de comandă ale Detaşamentului de Pompieri Câmpulung sunt dispuse în echipaje cu program continuu, pe ture de serviciu, care nu depășesc 20 de persoane pe zi, din acest punct de vedere compatibilitatea spaţiilor de care dispune unitatea de învăţământ cu necesităţile de pregătire teoretică, organizare şi repaus/odihnă a militarilor fiind evidentă.
Mijloacele de intervenţie de care dispune subunitatea se rezumă la două-trei autospeciale de intervenţie cu masă individuală nedepăşind 20 tone, o ambulanţă tip B2 şi 1-2 autoturisme de comandă, iar necesarul de parcare/garare identificat la nivelul platoului betonat (fostul teren de sport al şcolii) este acoperit, unitatea de pompieri asumându-şi montarea unor corturi specifice pentru sezonul rece, precum şi încălzirea acestora. Interesul faţă de eventuala utilizare temporară a imobilelor aparţinând unităţii de învăţământ rezultă şi din poziţionarea acestora în raport de infrastructura rutieră disponibilă (amplasare pe DN 73, în apropierea variantei ocolitoare a sitului urban, respectiv prin strada Grigore Alexandrescu, acces imediat în toate cartierele localităţii, acces rapid spre unităţile sanitare principale, inclusiv la Spitalul Municipal Câmpulung, care dispune de Compartiment de Primiri Urgenţe, etc.).”, sunt argumentele administraţiei pentru mutarea temporară a pompierilor la şcoala rămasă fără activitate.