În vara anului trecut, la Primăria Schitu Goleşti a ajuns cererea unei tinere interesate să concesioneze un teren public, pentru a-şi amenaja un atelier foto-video. Mai precis, este vorba despre o suprafaţă de 400 metri pătraţi aflaţi în Zăvoiul Râului Târgului, în punctul „Oceni”, aparţinând domeniului public al comunei. Demersul îi aparţine Ligiei Geanina Stăncilă, care s-a adresat pe 19 august 2024 autorităţilor locale, în vederea realizării activităţii propuse în domeniul artistic. Pentru a o ajuta pe solicitantă să-şi contureze ideea de afacere cu din ce în ce mai mulţi clienţi dornici de fotografii şi filmări profesioniste, administraţia publică a demarat formalităţile în vederea organizării procedurii de concesionare.
- Primarul Miriţă: „Eu zic că nu este un lucru rău, măcar să facă ceva. A venit şi cu nişte poze, care ne încântă, la ceea ce vrea să facă acolo”
Înainte de a se da o aprobare la începutul acestui an, vara trecută, pe 27 august 2024 mai precis, a mai existat un vot pentru aceeaşi solicitare. La acel moment, consilierii locali şi-au dat acordul de principiu pe marginea propunerii de concesionare a terenului de 400 metri pătraţi, în zăvoiul comunal al Râului Târgului, punctul „Oceni”.
Primarul Tudorel Vasile Miriţă a justificat astfel iniţierea proiectului de hotărâre întocmit ca urmare a cererii tinerei: „Noi avem cadastru pe tot zăvoiul stânga-dreapta. Solicitantul acelui teren este fata lui Mihai Stăncilă. Aceasta vrea să construiască acolo un atelier foto. Sunt cerinţe foarte mari. Vrea să facă o construcţie uşoară pe o platformă de beton, cu pereţi din lemn şi termopan. Eu i-am spus că acolo îi trebuie şi racordare la reţeaua de energie electrică. Eu zic că nu este un lucru rău, măcar să facă ceva. A venit şi cu nişte poze, care ne încântă, la ceea ce vrea să facă acolo. Numai că urmează ca noi să facem o dezmembrare pentru o suprafaţă de 400 metri pătraţi, apoi să facem şi o evaluare a terenului.”
În urmă cu şapte luni, s-a produs primul vot unanim în favoarea Ligiei Geanina Stăncilă, chit că a existat un punct de vedere în Consiliul Local, cum că în acea zonă s-ar putea face un târg sau un talcioc. Deşi, trebuie să recunoaştem, un atelier foto-video sună mai bine, mai actual şi mai civilizat decât propunerea cu târgul. Târguri tot mai sunt prin „vecini” şi oamenii s-au obişnuit cu alt gen de comerţ, nemafiind nici târgurile ce-au fost odată.
- Terenul de care are nevoie solicitanta este dezmembrat din suprafaţa zăvoiului de aproape 42.000 metri pătraţi
Dezmembrarea despre care vorbea primarul Miriţă a făcut şi ea subiectul unei alte hotărâri recent aprobate. La şedinţa ordinară a Consiliului Local din 28 ianuarie 2025, aleşii au încuviinţat propunerea Executivului, lansată lor sub forma unui proiect de hotărâre, de dezmembrare a terenului intravilan de 41.946 metri pătraţi, aflat în punctul „Zăvoi Râul Târgului” din satul Lăzăreşti, în două loturi, dintre care unul cu suprafaţa de care are nevoie întreprinzătoarea. „Noi am început mai multe proceduri – a arătat primarul Tudorel Vasile Miriţă, la dezbaterea de la sfârşitul lunii ianuarie -, dar nu le-am finalizat. Aceasta este una dintre ele, urmează şi altele. Dacă vă aduceţi aminte, vara trecută, fiica lui Mihai Stăncilă a venit cu o solicitare. Ea a identificat un teren, în Zăvoiul Râului Târgului, acolo unde se iese dinspre Oceni, în partea dreaptă, unde vrea să amenajeze un atelier foto. Este vorba de suprafaţa de teren de 390 metri pătraţi. Aceasta este procedura: mai întâi facem o dezmembrare a terenului, apoi evaluarea şi după aceea concesiunea.”
Întrebat ce costuri implică aceste etape, şeful Executivului a precizat că nu sunt cheltuieli mari. De pildă, pentru dezmembrarea imobilului administraţia locală plăteşte 800 lei, la care se adaugă costurile evaluării, care nici acelea n-ar fi ridicate. Până la urmă, este ajutat un cetăţean cu o iniţiativă privată, care doreşte să facă ceva în localitate. „Avem un câştig după aceea.”, a punctat primarul Miriţă plusul social al acestui proiect particular.
„Eu sunt de acord pentru aceasta – a replicat Florian Pătraşcu, alesul care a deschis discuţia despre sumele consumate din bugetul local -, dar să evităm problemele acolo unde trebuie să dăm bani. Eu nu mai votez nimic când o fi să dăm bani. Noi trebuie să încasăm bani.” „Dacă vrei să iei, mai întâi trebuie să dai.”, a punctat Tudorel Vasile Miriţă. „Este foarte bine. Dar, în mod normal, să fie un teren undeva la margine, ca să nu încurcăm pe alţii, să nu ne incomodeze. Poate mai avem nevoie şi pentru alte obiective.”, a intervenit în dialog alt consilier, Grigoriţă Maurel Boghez. Din nou, hotărârea a trecut fără probleme la votul Consiliului Local, mai cu seamă că este în sprijinul unei tinere antreprenoare, de ale cărei servicii vor beneficia concetăţenii.
Sursa foto: Facebook Geanina Stăncilă