16/03/2025

Câmpulungeanul Ştefan George Ghinescu a obţinut punctajul maxim la Concursul Internaţional de Matematică SEEMOUS, din Albania, câştigând medalia de aur

În perioada 4-9 martie 2025, la Korçe, Albania, s-a desfăşurat cea de-a XIX-a ediţie a Competiţiei Internaţionale de Matematică „South Eastern European Mathematical Competition for University Students” (SEEMOUS). Concursul a reunit 11 studenţi din anii I şi II, reprezentând 27 de universităţi din Albania, Bulgaria, Grecia, Macedonia de Nord, România şi Turkmenistan.

Printre participanţi s-a aflat şi studentul Ştefan George Ghinescu, originar din Câmpulung, în anul II, înscris la Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București, Facultatea de Automatică şi Calculatoare. Acesta a obţinut punctajul maxim, câştigând medalia de aur, o performanţă care îl plasează printre cei mai buni concurenţi ai competiţiei.

  • În perioada liceului, Ştefan Ghinescu a obţinut două medalii de bronz la Olimpiada Naţională de Matematică

Ştefan George Ghinescu a terminat studiile gimnaziale la Şcoala Gimnazială „Oprea Iorgulescu”, unde a descoperit pasiunea sa pentru matematică fiind ajutat de profesoara Carmen Ungureanu. Totuşi, acesta nu şi-a făcut studiile liceale la Câmpulung, ci a urmat cursurile Liceului Naţional de Informatică „Tudor Vianu” din Bucureşti. După terminarea liceului, a ales să urmeze Facultatea de Automatică şi Calculatoare, unde este acum în anul II. În paralel, a început şi Facultatea de Matematică şi Informatică, fiind în anul I.

Decizia de a studia şi matematica nu a fost întâmplătoare. „Tată, în informatică este mai căutată ramura de matematică aplicată, şi de aceea fac şi matematică. Este căutată, la acest moment, această ramură!”, i-a explicat Ştefan tatălui său, fiind o alegere care reflectă pragmatismul său, dorinţa de a-şi construi o carieră într-un domeniu în continuă dezvoltare.

Încă din liceu, Ştefan George Ghinescu s-a remarcat prin rezultatele bune la matematică. Atât în clasa a XI-a, cât şi în clasa a XII-a a obţinut medalia de bronz la Olimpiada Naţională de Matematică, un rezultat care a accentuat pasiunea lui pentru această materie. „Este munca lui, îl respect şi îi respect munca, îi respect şi voinţa. În şcoală, de multe ori, greşim că încercăm să ne impunem noi, voinţa noastră, ca părinţi, asupra copiilor şi nu ţinem cont de personalitatea lor. În momentul în care ajungi, să spunem, la o negociere cu ei, atunci reuşesc. De aceea spuneam că şi în clasa a XI-a, şi în clasa a XII-a a luat medalie la Olimpiada Naţională de Matematică.”, a relatat George Ghinescu, tatăl lui Ştefan.

  • La un concurs organizat de NASA, în SUA, echipa în care se afla Ştefan Ghinescu a obţinut locul al II-lea

Implicarea lui Ştefan George Ghinescu în matematică nu s-a limitat doar la concursurile naţionale. În perioada liceului a participat şi la un concurs organizat de NASA, alături de o echipă formată din elevi ai Colegiului Naţional de Informatică „Tudor Vianu” şi ai Colegiului Naţional „Sfântul Sava”.

Echipa a reuşit să obţină locul al doilea, iar Ştefan Ghinescu şi colegii săi au fost invitaţi în Statele Unite ale Americii pentru a-şi primi premiul. Însă sprijinul instituţional a lipsit, iar părinţii au fost nevoiţi să suporte cheltuielile de transport şi cazare. Concursul a avut loc în perioada pandemiei, ceea ce a făcut deplasarea şi mai dificilă, dar premiul obţinut a fost o recunoaştere importantă pentru eforturile lor.

Drumul său în matematică nu a fost unul întâmplător. A fost motivat şi îndrumat de oameni care i-au fost alături şi care l-au ajutat să meargă pe această cale. Carmen Ungureanu, profesoară care a inspirat generaţii de elevi spre matematică, a fost una dintre persoanele care l-au susţinut şi care i-au deschis calea lui Ştefan în matematică. Un alt reper important în educaţia lui a fost bunicul său, care a fost profesor de matematică toată viaţa şi care i-a transmis cunoştinţele şi pasiunea pentru acest domeniu. „Contează cum pleacă copilul. Dacă el a plecat pe matematică, pe acea materie rămâne. Contează foarte mult învăţătorul, contează foarte mult cum este îndrumat de mic. Au ieşit copii foarte buni de aici, din Câmpulung. Contează foarte mult că şi părinţii au fost lângă copil şi lângă şcoală. Dacă există o colaborare între şcoală şi familie, nu are cum să nu iasă un lucru bun, ceea ce contează enorm.”, a explicat George Ghinescu.

  • #Facultatea de Automatică şi Calculatoare, pe primul loc

Drumul lui Ştefan George Ghinescu spre performanţă a fost marcat de alegeri importante şi de susţinere din partea familiei. După ce a absolvit gimnaziul la Câmpulung, a decis să îşi continue studiile liceale la Bucureşti. Deşi mama sa, profesoară, s-a transferat de la Colegiul Naţional Pedagogic „Carol I” la Colegiul Naţional „Ion Luca Caragiale”, la Bucureşti, el a avut un alt obiectiv: Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu”.

Pentru Ştefan, alegerea a fost clară. Ştia că la „Vianu” ajung cei mai buni elevi, iar mediul competitiv l-ar fi ajutat să se autodepăşească. Nu îşi dorea să rămână în urmă, să fie cel mai slab din clasă, ci să fie provocat constant să evolueze. A reuşit prin studiu individual, lucrând singur ore întregi, conştient că doar aşa îşi poate atinge obiectivele. „La un moment dat, trebuie să faci alegeri. Am avut noroc că el a ales să facă asta şi l-am susţinut, atât eu cât şi mama lui. Eu sunt o idee mai blând, mai mămos, pe când ea a fost mai autoritară. Cât este copil, dacă nu eşti mai autoritar, mai exigent, el are tendinţa de a se lăsa. În schimb, dacă eşti în spatele lui şi eşti autoritar, mai exigent, îl motivezi şi poate reuşi în viaţă.”, a relatat tatăl său, George Ghinescu.

Programul tânărului este unul solicitant. Petrece timp la facultate până seara, uneori până la ora 20.00, iar ritmul este obositor. Decizia de a studia şi matematica a fost discutată în familie. Tatăl său i-a propus un plan clar: la Automatică, studiile durează patru ani, iar la Matematică trei ani. Ideea a fost ca, atunci când la ajunge la licenţă, să păstreze Automatica pe primul loc. „I-am spus că va ajunge să dea licenţa la amândouă, iar la momentul respectiv mi-a promis că va rămâne Automatica pe primul loc. Dacă este nevoie, ori amână un an la Matematică, ori se descurcă cu amândouă, dar am negociat să rămână Automatica pe primul loc. I-am zis să nu renunţe, pentru că a muncit foarte mult.”, a povestit George Ghinescu. Efortul depus nu a fost mic, dar a reuşit să-şi atingă obiectivul. Acelaşi principiu al muncii susţinute l-a aplicat şi în pregătirea pentru competiţiile internaţionale, iar la SEEMOUS 2025, în Albania, rezultatele s-au văzut. Ştefan Ghinescu a fost singurul student care a obţinut punctajul maxim, câştigând astfel medalia de aur.

Iată rezultatele concursului SEEMOUS 2025:

  • Medalie de Aur – Ștefan-George Ghinescu, Facultatea de Automatică și Calculatoare, anul II
  • Medalie de Aur – Paul Burcă, Facultatea de Automatică și Calculatoare, anul I
  • Medalie de Argint – David-Mihai Rucăreanu, Facultatea de Automatică și Calculatoare, anul I
  • Medalie de Argint – Petruț-Rareș Gheorghieș, Facultatea de Automatică și Calculatoare, anul I
  • Medalie de Bronz – Ștefan Solomon, Facultatea de Automatică și Calculatoare, anul I
  • Medalie de Bronz – Luca-Petre Mirea-Bulubașa, Facultatea de Automatică și Calculatoare, anul I

Studenții au fost coordonați de lect. dr. Alexandru Negrescu, Departamentul de Metode și Modele Matematice, Facultatea de Științe Aplicate.

Robert Adrian ŞTEFAN

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!