16/03/2025

Locuința unui fost preot de pe Bulevardul Ion Mihalache a ajuns o groapă de gunoi

Pe Bulevardul Ion Mihalache, vecinii sunt exasperați de condițiile în care trăiește un fost preot și de impactul acestei situații asupra întregii zone. Curtea sa este plină de animale lăsate de izbeliște: porci, rațe, găini, câini. Omul nu le hrănește corespunzător, iar acestea trăiesc în mizerie, răspândind un miros insuportabil. Mai grav, acesta își face nevoile în curte, iar animalele mănâncă din ele. Casa în care locuiește, rămasă de pe urma mamei sale, care a decedat, a fost devastată. A dărâmat sobele, iar acum face focul în mijlocul camerei, ceea ce pune în pericol atât locuința sa, cât și pe cele din jur. Geamurile sunt înnegrite de funingine, iar vecinii se tem că, mai devreme sau mai târziu, un incendiu ar putea izbucni și ar putea afecta și locuințele lor.

  • Un trecut controversat

Bărbatul a fost preot în Roșiori, Teleorman, la fel ca fratele său, care a slujit într-o biserică din Londra. Împreună au fost trimiși la seminar de mama lor, care și-a dorit să-i vadă oameni ai bisericii. După ce a slujit în țară, el a plecat în Grecia în anii 2000, unde a rămas timp de 20 de ani. Când s-a întors, vecinii au observat o schimbare în comportamentul său, iar sănătatea sa mentală pare să fi fost afectată. Mama sa nu l-a mai primit în casă cât a trăit, punându-i interdicție. După moartea acesteia, în urmă cu trei ani, el s-a mutat acolo și, de atunci, casa și curtea s-au transformat într-un focar de infecție.

  • Vecinii sunt exasperaţi

Situația este cunoscută de autoritățile locale, iar vecinii au încercat toate căile posibile pentru a obține o intervenție. S-au adresat Primăriei, Poliției Locale, Gărzii de Mediu și Direcției de Asistență Socială. Răspunsul autorităților a fost, momentan, că fără o hotărâre judecătorească nu se poate face mare lucru. „Am vorbit cu viceprimarul şi mi-a spus că nu are ce să-i facă. Nu poate decât printr-o hotărâre judecătorească, care nu se poate lua, pentru că este un partaj între el, cumnata şi nepoatele lui, care durează câţiva ani.”, spune o vecină.

Vecinii au sugerat amendarea rudei din Anglia, pentru a o determina să grăbească procedurile legale pentru partaj, fiindcă bărbatul, cel mai probabil, nu va plăti vreodată amenzile. „El îşi face nevoile în curte şi vin păsările şi porcul să mănânce. Trebuie chemată şi Protecţia Animalelor.”, a adăugat alt vecin. Garda de Mediu i-a dat termen până pe 15 martie să facă curat, dar localnicii nu cred că se va schimba ceva. „I-au dat saci să strângă mizeria, dar ce folos? Au zis că-i taie din pensie, dar nu cred că au cum.”, explică alt locatar.

Problema animalelor lăsate libere este gravă. „Are 11 câini, să vedeţi seara ce este aici! Au intrat şi la mine în curte şi la ceilalţi vecini, chiar în casă! El, după-masa, se îmbată şi nu mai ştie ce e cu el. Are un cărucior în care adună gunoaie, coji de cartofi, coji de varză, coji de portocală, ca să le dea la animale să mănânce. Mi-au spus vecinii că i-au dat o saltea şi a făcut-o praf, a desfăcut-o porcul, a râmat prin toată curtea.”, a spus o femeie care stă în apropiere.

  • Casa mamei a fost distrusă, iar moştenirea este neclară

Situația legală a locuinței este și ea complicată. Moștenirea nu a fost încă împărțită, iar partajul durează. Mama sa și-ar fi dorit ca el să nu primească nimic, dar nu există acte clare care să dovedească acest lucru. Unii vecini susțin că documentele au fost luate de o nepoată care venea des în vizită.

„Mama lui i-a făcut interdicţie, avea ordin de restricţie cât a trăit ea. Pe partea tatălui, l-a dezmoştenit fratele lui, până să moară. L-ar fi dezmoştenit şi mama lui. Ea mi-a zis mereu că el nu are dreptul, nu are ce căuta acolo. Apoi mi-a zis fata din Anglia că nu are niciun act şi o bănuiesc toţi pe o nepoată care venea pe la mama lui că ar fi luat actele. Dar ar trebui să apară dubluri pe la notar.”, spune un vecin. Însă, fără documente care să ateste acest lucru, situația rămâne blocată.

  • A devastat şi casa în care a stat cât timp mama i-a interzis să mai vină la ea

Nu este prima dată când acest bărbat creează probleme. Un fost prieten de-al său l-a găzduit, pentru o bună perioadă de timp, într-o casă moștenită de la bunici, dar regretă decizia. „În urmă cu câțiva ani, am încercat să-l ajut și am văzut că nu se poate. I-am pus la dispoziție o casă pe care o aveam de la bunici. Aveam un câine de talie mare și mă bucura că are cine să-l hrănească. Având acolo cotețe de găini, m-a întrebat dacă ar putea să își ia și el o vițea, un porc, niște rațe. Când m-am dus acolo, în casă, făcuse dezastru. Făcea focul, iar cenușa, în loc să o arunce, o ținea în casă și se așeza pe ea. Și-a cumpărat porci și animale, care stăteau nemâncate, fără apă, neîngrijite și i-am spus că nu o să-l mai țin acolo. Stabilisem un termen și, când m-am dus la el, nu a vrut să plece. A sunat la Poliție și le-a spus polițiștilor că vreau să-l dau afară, de parcă ar fi avut vreun contract cu mine. În seara respectivă, mi-a spart și niște geamuri pe la casă. M-a sunat fratele lui, care era preot în Londra, să-mi plătească pagubele făcute. I-am spus că nu am pretenții, vreau doar să vină să-mi pună geamurile la casă, pe cele sparte, nu-i fac plângere, nu-i fac absolut nimic. Polițiștii i-au explicat că, dacă îi fac plângere, este grav. Am lăsat-o așa, mi-a pus geamurile și ne-am împăcat. Din păcate, în momentul de față, mi se pare că a ajuns într-o stare mai rea decât înainte. Eu l-am cunoscut după ce el s-a întors din Grecia și rămăsese fără bani. Stătea într-o casă pe Crețișoara, fără geamuri, fără nimic. Atunci, i-am oferit eu șansa asta, să stea în casa bunicilor, pe Chilii, unde avea sobă, curent, condiții. În ultima perioadă, nu m-am mai întâlnit cu el, să stăm la discuții, dar l-am văzut că arăta foarte rău, era slăbit. Trecând cu mașina pe lângă el și chiar prin fața lui, nici măcar nu m-a recunoscut, el care mă suna în momentul în care treceam pe lângă acesta. Eu am fost acolo și când trăia mama lui, care era o femeie în regulă, am cunoscut-o, dar nici ea nu-l primea la vremea respectivă nici măcar în casă. Nu înțelegeam de ce, o condamnam. În urma discuției pe care am avut-o cu doamna, am înțeles care era problema.”, povestește un fost prieten.

  • Cazul, în atenţia autorităţilor

În prezent, Poliția Locală și Direcția de Asistență Socială monitorizează cazul, dar nu pot interveni direct. Dragoș Nicolae, șeful Poliției Locale Câmpulung, spune că o soluție este sancționarea: „Dacă nu face curat până pe 15 martie, va fi sancționat. Nu putem pătrunde pe proprietatea lui, dar îi vom da amenzi.” Cătălin Bădița, directorul Direcției Sociale, adaugă: „Nu putem interveni în viața unui om, pur și simplu. Situația este sub observația noastră. Din punct de vedere al părții sociale, în momentul în care îl vom găsi, îl vom chema la sediu, îi vom explica ce beneficii poate să aibă, în funcție de veniturile pe care le are, și îl consiliem să vedem cum putem să-l ajutăm pe mai departe.”

Vecinii sunt pesimiști și cred că lucrurile vor rămâne la fel. Omul pare să nu conștientizeze problemele pe care le cauzează și nici autoritățile nu au soluții concrete. Până când justiția va rezolva partajul și cineva va lua măsuri, locuitorii de pe Bulevardul Ion Mihalache sunt nevoiți să trăiască zilnic cu acest inconvenient.

Robert Adrian ȘTEFAN

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!