Pe 10 februarie 2025 a fost semnat contractul cu firma câştigătoare a lucrării de renovare energetică a Secţiei de Psihiatrie, ORL şi Oftalmologie a Spitalului Municipal. Executantul este omul de afaceri Ion Cotescu, prin firma sa, And Secom Intexim, din Câmpulung, care are zece luni la dispoziţie pentru realizarea lucrării. Licitaţia s-a încheiat în trei luni de la publicarea invitaţiei de participare pe platforma SEAP – Sistemul Electronic de Achiziţii Publice la data de 12 noiembrie 2024. Organizatoarea licitaţiei a fost, la fel ca la investiţiile de renovare termică a Spitalului şi Pavilionului Administrativ şi de modernizare a Policlinicii, Primăria Câmpulung.
- Concurenţii s-au întâlnit şi la licitaţiile pentru Policlinică şi Pavilionul Administrativ
S-au conformat termenului limită de înscriere, 28 noiembrie 2024, trei firme care au depus oferte: And Secom Intexim SRL (reprezentant Ion Cotescu), din Câmpulung, participant la licitaţie împreună cu subcontractantul Euroexpert Top SSM SRL (reprezentant Anton Valentin Nicolae), din Câmpulung; Viosil Instalconstruct SRL (reprezentant Teodor Nicolae), din Bucureşti; Raf Proiect Construct SRL (reprezentant Florin Gecan), din Piteşti, înscris la procedura de achiziţie împreună cu firma câmpulungeană Inic SRL (reprezentant Cornel Bivol).
Cei trei concurenţi s-au întâlnit şi la licitaţia pentru reabilitarea cabinetelor medicale din Policlinică, lucrare pusă în operă de Raf Proiect Construct SRL, dar şi la cea pentru renovarea energetică a Pavilionului Administrativ – fosta Maternitate, atribuită firmei Viosil Instalconstruct SRL.
Revenind la al patrulea contract vizând reabilitarea energetică a clădirilor Spitalului Câmpulung – punând la socoteală şi clădirea principală a Spitalului -, câştigătoarea And Secom Intexim s-a angajat să deruleze investiţia la preţul de 1.924.816,12 lei, la o diferenţă de 125.961,45 lei de valoarea cu care contractul a fost scos la licitaţie, 2.050.777,57 lei. Autoritatea contractantă a urmărit obţinerea celui mai bun raport calitate – preţ, condiţia stabilită la toate achiziţiile de servicii de execuţie a investiţiilor susţinute din fonduri PNRR.
În esenţă, „prin acest program se urmăreşte creşterea gradului de confort termic, reducerea pierderilor de căldură şi a consumurilor energetice în general, precum şi reducerea costurilor de întreţinere”. Intervenţiile derulate de constructor privesc reabilitarea faţadelor, a acoperişului, a tâmplăriei exterioare, a planşeului din subsol, dacă este cazul, înlocuirea uşilor de acces şi realizarea unor instalaţii electrice şi termice eficiente din punct de vedere energetic.
„Conform solicitărilor beneficiarului, se doreşte amplasarea unui lift exterior pentru asigurarea accesului la etajul superior al persoanelor cu dizabilităţi. Proiectul tehnic pentru infrastructura şi suprastructura liftului va fi livrat de către furnizorul agreat de constructor şi trimis spre aprobare către proiectantul general.”, spicuim din documentaţia de proiectare.
- Ce prevede investiţia
Investiţia include clădirea construită în intervalul 1950-1956, de pe partea dreapta cum intri în curtea Spitalului, compusă din parter şi un etaj. Interioarele sunt compartimentate în saloane pentru pacienţi, oficii, sala de mese, camera pentru medici şi asistenţi, birouri, holuri şi grupuri sanitare. Circulaţia pe verticală în imobil se realizează prin intermediul a două scări în două rampe. „Clădirea este un proiect tip specific anilor ’50, care se dezvoltă în lungul unui coridor principal cu o lăţime de doi metri. Accesul pe terasă se face de la nivelul superior prin chepeng în pod. Nu se observă degradări sau efecte ale unor tasări diferenţiate, ceea ce conduce la concluzia că acestea s-au comportat bine în timp. Grosimea planşeelor este de circa 15 cm, rezemate pe grinzi interioare sau exterioare sau pe pereţi de zidărie de cărămidă. Fundaţiile sunt de tip tălpi continue din beton armat, amplasate sub pereţi, şi fundaţii izolate sub stâlpi. Structura anvelopei exterioare este realizată din zidărie de cărămidă cu grosimea de 46 cm pe exterior şi 28 cm pe interior. Finisajele prezintă degradări semnificative: fisuri, degradări ale tencuielii, urme de degradare cauzate de trecerea timpului. Acoperişul este de tip şarpantă pe arterială din lemn de răşinoase.”, redăm un fragment din expertiza tehnică.
Expertul a încadrat imobilul în care funcţionează Secţia de Psihiatrie, ORL şi Oftalmologie în clasa de risc seismic Rs III, ceea ce înseamnă că nu sunt necesare lucrări de intervenţie structurală.
Pe lângă montarea unui sistem cu termoizolaţie din vată minerală bazaltică pe pereţii exteriori şi înlocuirea ferestrelor existente cu tâmplărie care să asigure creşterea performanţei energetice a clădirii, va fi dezafectată şarpanta şi se va termoizola cu vată minerală. În plus, se va aplica membrană hidroizolantă în două straturi. De asemenea, soclul va fi termoizolat cu polistiren extrudat.
Instalaţia de încălzire existentă se va dezafecta, iar în locul acesteia se va proiecta o instalaţie nouă. Caloriferele vor fi înlocuite cu radiatoare noi din fontă/aluminiu, având puterea termică necesară încălzirii spaţiilor. Apa caldă menajeră va fi produsă prin intermediul unui boiler bivalent, care, vara, va fi deservit de panourile solare prevăzute în proiect. În afara acestui boiler, instalaţia prevede un grup de pompare solar, vas de expansiune solar, panou solar amplasat pe terasă cu orientare sudică, plus automatizare.
Prin proiect va fi implementat un sistem de producere a energiei electrice din surse regenerabile, prin utilizarea de panouri electrice fotovoltaice monocristaline montate la nivelul acoperişului/terasei pe partea de sud. Astfel, aceste sisteme vor capta energia solară şi o vor transforma în energie electrică necesară consumului propriu.
Se vor înlocui corpurile de iluminat existente cu unele tip Led de ultimă generaţie. Comanda iluminatului se va asigura prin aparataj local adecvat din punct de vedere tehnic şi estetic cu spaţiul deservit. Pentru eficientizarea consumului de energie electrică pe holuri şi în grupurile sanitare, se vor monta senzori de mişcare şi prezenţă de 360 grade. Investiţia prevede locuri de încărcare pentru maşini electrice cu puterea peste 220 KW, care să deservească minimum două locuri de parcare.
Pe lângă sistemele de eficientizare energetică vor fi propuse şi lucrări de conformare la cerinţele actuale de protecţie în caz de incendiu.