În perioada 26 februarie – 4 martie 2025, la nivel naţional, se desfăşoară Săptămâna Protecţiei Civile, un eveniment organizat de autorităţi pentru a informa şi a educa populaţia cu privire la măsurile de siguranţă în caz de dezastre naturale sau alte situaţii de urgenţă.
- Câmpulungul are zece sirene electrice și una electronică. Acestea pot fi auzite inclusiv din Valea Româneștilor și Mărcuș
Miercuri, 26 februarie, la ora 10.00, a avut loc exerciţiul de alarmare publică denumit „Miercurea Sirenelor”. Scopul acestei acţiuni este de a verifica funcţionalitatea sistemelor de alarmare şi de a familiariza populaţia cu semnalele acustice utilizate în caz de pericol. Acest exerciţiu nu indică o situaţie reală de urgenţă, ci are un rol preventiv şi educativ.
Cristian Bărbulescu, şeful Protecţiei Civile din cadrul Primăriei Câmpulung, a explicat acest demers: „De Ziua Protecţiei Civile, a fost important să se desfăşoare acest exerciţiu de alarmare publică la nivel naţional, sub coordonarea Inspectoratului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. La nivelul unităţilor administrativ-teritoriale au fost transmise mesaje de alarmare, iar noi am acţionat la nivelul Câmpulungului sistemele de alarmare. Mesajul transmis a fost cel pe care l-a auzit toată lumea, legat de dezastre. În speţă, au fost cinci sunete a câte 16 secunde, cu pauză de 10 secunde între ele, care reprezintă alarma la dezastre. Asta înseamnă că sistemul respectiv poate fi acţionat în caz de inundaţie, de seism puternic sau alte dezastre naturale care pot afecta buna convieţuire şi societatea civilă.”. De asemenea, acesta a menţionat că există şi alte tipuri de alarme, utilizate în situaţii extreme: „Sunt şi alte semnale care sunt, de regulă, folosite în situaţii de protecţie civilă extremă, sper să nu ajungem să le folosim niciodată. Sunt acele alarme pe care zilnic le auzim şi noi în mass-media naţională, acolo unde se produc acele conflicte militare. Sper să nu ajungem niciodată să le folosim, dar noi testăm periodic sistemul.”
În municipiul Câmpulung, sistemul de alarmare cuprinde 10 sirene electrice şi o sirenă electronică. Sirenele electrice produc semnale sonore puternice, iar cea electronică, amplasată la nivelul hotelului din centrul oraşului, poate transmite şi mesaje audio preînregistrare, precum: „Adăpostiţi-vă!”, „Evacuaţi zona!” sau mesaje live din partea autorităţilor. S-au făcut studii de audibilitate, iar acestea sunt repartizate la nivelul municipiului Câmpulung astfel încât să cuprindă toate zonele, inclusiv cartierele mărginaşe Valea Româneştilor şi Mărcuş. Printre locaţiile unde sunt amplasate se numără: Colgiul Tehnic Câmpulung, Centrul de Copii Schei, Complexul de Servicii Comunitare pentru Copii cu Dizabilităţi Câmpulung, Policlinică, Colegiul Naţional „Dinicu Golescu”, Blocurile Turn, zona Pieţei Centrale, Şcoala Nr. 4 „Apa Sărată”.
„Pentru acţionarea sistemului sunt anumite persoane autorizate, în speţă, la acest moment, eu sunt autorizat să transmit mesaje de alarmare. Alarmarea se face computerizat. Pot fi acţionate sirenele atât de pe calculator cât şi de pe telefonul mobil. De asemenea, pot fi acţionate manual, prin apăsarea unor butoane, în cazul în care persoana autorizată nu este la nivelul localităţii, prin desfacerea cofratului, pe baza unor parole primite.”, a explicat Cristian Bărbulescu, şeful Protecţiei Civile din cadrul Primăriei Câmpulung.
R.A.Ş.