11.8 C
Campulung Muscel
27/03/2025

Gabioanele executate la Bughea de Sus, în cadrul unui proiect de anvergură, cu şapte străzi şi un pod, programate să fie finalizate în două săptămâni

Fondurile guvernamentale alocate prin Programul Naţional „Anghel Saligny” au permis administraţiei comunei Bughea de Sus să realizeze un proiect de 8,5 kilometri de străzi, care include şi un pod peste strada Poligonului, în comunitatea etnică a localităţii. Primarul Nicolae Tarbă ne-a povestit, în cadrul unui interviu acordat ziarului nostru, că această oportunitate de finanţare a fost luată în calcul pentru a susţine o investiţie planificată de foarte mult timp. Studiul de fezabilitate a avut punctul de plecare în perioada anilor 1998-2000, încercându-se accesarea sprijinului financiar necesar din mai multe surse. Inclusiv la Compania Naţională de Investiţii s-a încercat obţinerea sumei, dar deschiderea Programului „Anghel Saligny” a pus capăt căutărilor şi frământărilor legate de bani. Străzile Râului, Izvoarelor, Valea Siliştii, Trufăşeşti, Cândea, Creţilor, două segmente din strada Poligonului, plus construcţia unui pod care le intersectează, compun un proiect de anvergură atât ca desfăşurare a şantierului, cât şi ca total al costurilor: 18 milioane de lei, din care 15 milioane de lei, cheltuiala nerambursabilă, şi 3 milioane de lei, contribuţia locală.

  • Patru străzi din cele şapte planificate, aproape în etapa finală       

Din această investiţie de amploare, au fost executate până în prezent, cu asfalt şi şanţurile betonate pentru preluarea apelor pluviale, străzile Trufăşeşti, Cândea, Creţilor şi, într-o proporţie importantă, strada Râului. „Pe strada Râului s-a finalizat turnarea celor două straturi de asfalt, urmând să se facă ridicarea capacelor de canalizare şi, bineînţeles, scurgerea apelor pluviale. Aici a fost o mică problemă când s-a făcut studiul de fezabilitate – şi după studiul de fezabilitate se fac inclusiv proiectele: nu au fost luate în calcul intrările în gospodării. Normal că am făcut o suplimentare, căci mi se pare corect ca, în momentul în care întreprindem o lucrare, s-o facem aşa cum trebuie, iar cetăţeanul să beneficieze din plin de acea lucrare.”, a precizat primarul Nicolae Tarbă.

O altă zonă din cadrul proiectului, asupra căreia s-a intervenit, este la fostul poligon de tragere, din partea nordică a comunei, unde s-a turnat asfalt pe un tronson de aproape 1,7 kilometri. „S-a întrerupt, pentru că am venit în zona Râului Bughea, unde avem aproximativ 650-700 metri de gabioane, plus 300-320 metri pe strada Valea Siliştii, cea din faţa Primăriei, care se uneşte cu Măgura, cum îi spunem noi.”, a adăugat edilul localităţii.

Înainte de instalarea iernii adevărate în Muscel, începutul de an a prins Bughea de Sus cu şantierul în desfăşurare. S-a lucrat pe strada Izvoarelor, unde deja a fost încheiat un segment de gabion şi se intervine la al doilea. „Proiectantul ne-a vizitat la solicitarea dirigintelui de şantier şi a executantului, am mai modificat unele probleme, urmând să le definitivăm zilele viitoare, după ce se vor reface calculele, inclusiv o mică renunţare de gabioane, cel puţin pe Izvoarelor. Pentru că n-ar fi nevoie, întrucât albia râului este foarte lată. Bineînţeles că, unde am văzut că lăţimea străzii nu era corespunzătoare, am cerut s-o execute conformă. Într-un anumit segment era de 3-3,5 metri şi am cerut să fie de 4 metri lăţimea stratului de asfalt. Plus scurgerea, care va fi de 50 cm, aşadar, va fi o lăţime acceptabilă. Noi sperăm ca, într-o perioadă de aproximativ două săptămâni, – să sperăm că, de luni, lucrările se vor relua – vom finaliza gabioanele pe strada Izvoarelor. Şi cred că se vor ocupa de cele două străzi de pe Poligonului, adică pe Bughea Mare, unde este întretăiată acea stradă. Sunt două segmente de stradă, pentru că este şi un pod. O să rămână la final strada Valea Siliştii, care este mult mai dificilă. Din punct de vedere valoric, este cam 30% din valoarea pe care am primit-o de la Ministerul Dezvoltării.”, a relatat şeful Executivului de la Bughea de Sus.

  • Teoretic, investiţia trebuie încheiată la mijlocul acestei toamne

Ajungând în acest punct, primarul Nicolae Tarbă a precizat că, în completarea valorii obţinute de la minister, Primăria Bughea de Sus s-a angajat să contribuie cu 3 milioane de lei. „Pe lângă această problemă, cunoaşteţi foarte bine că există o ordonanţă, în temeiul căreia executanţii au dreptul de a ajusta preţurile. Eu, în discuţiile cu colegii şi cu cei care au dat această ordonanţă, nu-i urechez, dar le aduc aminte că nu ştiu de unde sunt resursele financiare. Şi, atunci, trebuie să fiu sprijinit tot de la nivelul Guvernului sau al Consiliului Judeţean, pentru că este greu ca unităţi teritorial-administrative, precum Bughea de Sus, care nu avem resurse nici de funcţionare, apoi de dezvoltare, să le facă faţă.”, a punctat primarul Tarbă una dintre dificultăţile ivite în relaţia cu constructorii, cărora legea le permite să mărească anumite tipuri de costuri, mai cu seamă atunci când nu se încadrează în termenul contractual din motive întemeiate.

Apărând în cursul derulării lucrărilor necorelări şi suplimentări, aşa cum sunt intrările în gospodării, nu s-a putut respecta termenul preconizat pentru încheierea investiţiei, care a fost sfârşitul anului 2024. Nici ridicarea capacelor de canalizare nu a fost prinsă în prima fază, dar, ulterior, s-a convenit cu proiectantul şi executantul şi s-a găsit o soluţie pentru a îndrepta şi această scăpare. „Din cauză că, pe perioada de iarnă, nu se poate lucra, precum şi din cauza unor modificări, întrucât s-a aşteptat destul de mult de la proiectant soluţia, termenul sperăm noi să fie în perioada lunilor septembrie-octombrie 2025. Însă sunt sceptic că se va termina, pentru că este, totuşi, o lucrare complexă şi este posibil să mai intervină şi alte lucrări de modificare de soluţie tehnică. Şi atunci, până vine proiectantul, până se găseşte o altă soluţie… Practic, în momentul de faţă, termenul ar fi undeva la sfârşitul lunii septembrie – începutul lunii octombrie 2025.”, a afirmat acesta.

  • Se lucra şi la ridicarea gurilor de canalizare când s-a aşternut zăpada  

Înrăutăţirea vremii a suspendat intervenţiile pe care o grupă de aproximativ 20 de lucrători ai constructorului le desfăşurau în cadrul proiectului prezentat. Sâmbătă, 15 februarie 2025, a fost ultima zi de lucru a acestora, înainte de oprirea acţiunii din motive de timp neprielnic, în zona podului de la intersecţia străzilor Râului şi Izvoarelor. „În aval de pod fac gabioane, pentru a putea să finalizăm cu gabioane străzile pe care le mai avem de rezolvat, ulterior să fie profilate şi să se toane asfaltul, să se ridice capacele reţelei de canalizare şi să se facă scurgerile apelor pluviale.”, a mai spus primarul de la Bughea de Sus.

La acest început de an, nu s-a intervenit doar în zona precizată, ci şi pe cele trei străzi finalizate din punct de vedere al turnării covorului bituminos, unde s-au ridicat gurile de canalizare. Pe strada Râului s-a decupat zona capacelor, urmând să fie aduse la cotă. „Normal că nu s-a putut interveni, pentru că, temperaturile fiind destul de scăzute, nu se putea turna cimentul.”, a încheiat Nicolae Tarbă.

Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!