8 C
Campulung Muscel
28/03/2025

Primarii din Muscel susţin sterilizarea şi microciparea câinilor fără stăpân

Consiliul Județean Argeș a găzduit, recent, o întâlnire de lucru, la solicitarea Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (D.S.V.S.A.) Argeș și a Asociației Tierhilfe Hoffnung, având ca temă „Importanța și necesitatea sterilizării, ca soluție principală în gestionarea populației canine fără stăpân”. În cadrul discuțiilor s-au stabilit mai mulți pași pentru reducerea acestui fenomen. Primul este microciparea câinilor cu stăpân și înregistrarea lor în platforma REX. O dificultate apare atunci când vine vorba de câinii fără stăpân, care, conform legii, ar trebui înregistrați pe numele Primăriei. Urmează vaccinarea antirabică, gratuită doar pentru câinii microcipați. Deși în județul Argeș nu au mai fost cazuri de rabie în ultimii cinci ani, locuitorii sunt sfătuiți să își vaccineze animalele. Vaccinul este gratuit, iar microciparea costă doar 15 lei. Ultimul pas este sterilizarea, care se realizează gratuit de Asociația Tierhilfe Hoffnung de la Smeura.

La întâlnire au participat mai mulți primari, viceprimari şi medici veterinari din localităţile Muscelului, care s-au arătat deschiși față de aceste măsuri și au promis să le implementeze sau să continue campaniile deja existente. În continuare, vă prezentăm opiniile celor cu care am luat legătura.

  • Primarul Marian Toader – Lereşti

„Stăm şi noi destul de rău cu această problemă, ca toată lumea din ţară, ca toate autorităţile publice. Totul pleacă de la legislaţie. Ca să înfiinţăm un adăpost de câini este peste puterile noastre de finanţare, de funcţionare. Atunci, s-a plecat pe ideea de sterilizare. Noi am avut campanii de sterilizare în fiecare an, atât pentru câini, cât şi pentru pisici, şi s-au făcut şi la Lereşti, dar şi în alte părţi, cu ajutorul celor de la Adăpostul Smeura, fiind implicată şi Direcţia Sanitar Veterinară Argeş. Dar se va începe cu medicii veterinari cu care avem contracte şi cu personalul de la Primărie să derulăm campanii de conştientizare pentru cetăţeni. Este lege privind sterilizarea animalelor, atât cu stăpân, cât şi fără stăpân. În campaniile pe care le vom face cu Adăpostul Smeura, de această dată, este asigurat şi suportul pentru capturarea şi sterilizarea câinilor maidanezi, ceea ce este destul de bine. Încet-încet, dacă reuşim să-i sterilizăm pe cei de pe domeniul public, în câţiva ani, se poate stinge această problemă. Toţi ne dorim să se rezolve cu ei, într-un mod sau altul. Se ia în calcul şi înfiinţarea unor asociaţii, poate prin A.D.I. (Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară), să se creeze adăposturi de câini, la care comunele care fac parte din acest proiect să contribuie cu o taxă la întreţinere. Fiind în asociere, cheltuielile vor fi mai mici, dar soluţia optimă şi cea mai bună este sterilizarea, mai ales că maidanezii, cred că mai mult de jumătate, provin din gospodăriile oamenilor.

Noi suntem deschiși la această colaborare şi chiar le mulţumim celor de la Adăpostul Smeura pentru implicarea avută în campaniile trecute. Din 2020, organizăm două campanii, anual, însă am dori să avem chiar 3-4 campanii pe an. Îmi doresc să avem una special pentru satul Pojorâta. Am găsit o asociaţie de la Curtea de Argeş, care se ocupă cu prinderea maidanezilor, sterilizarea şi microciparea lor, precum şi preluarea în custodie, însă costul este de 1.975 lei de un câine. Pentru zece câini ar însemna 20.000 lei, iar peste trei zile găseşti alţii în loc. Bugetul local nu poate suporta să alocăm asemenea sume. Noi avem suportul celor de la Adăpostul Smeura, suportul Direcţiei Sanitar Veterinare Argeş, iar suportul nostru este în totalitate, dar trebuie să vrea şi cetăţeanul lucrul acesta. Şi eu cred că prin puterea exemplului se poate stopa şi acest fenomen.”

  • Viceprimăriţa Mariana Machedon – Stâlpeni

“Este o iniţiativă lăudabilă, doar că cetăţeanul este obligat să-şi sterilizeze câinele din gospodărie. În acest sens, am întreprins o acţiune împreună cu cei de la Adăpostul Smeura. Pe 18 martie 2025, avem o campanie de sterilizare pentru câini şi pisici în localitatea noastră. Am primit afişul, o să-l punem în mediul on-line, o să-l popularizăm, o să informăm cetăţenii că, dacă nu doresc să respecte obligativitatea de a avea animalele de companie sterilizate, se vor aplica sancţiuni conform legii. Încercăm să determinăm populaţia să fie receptivă la aceste sterilizări. Nu este prima dată când avem astfel de acţiuni, an de an am făcut sterilizări, cu ajutorul Asociaţiei Eduxanima, începând cu anul 2018. Am pus la dispoziţie o locaţie a noastră, am avut o campanie bună, având în vedere faptul că s-au sterilizat şi câinii maidanezi de pe domeniul public, iar cu programări pentru cetăţenii din comună şi din împrejurimi s-a desfăşurat această campanie. Au fost perioade când s-a desfăşurat fie pentru o săptămână, fie pentru două, depinzând de calendarul asociaţiei. Omul trebuie să-şi dorească faptul ca aceste animăluţe – pentru că, până la urmă, sunt şi ele nişte suflete – să nu se mai înmulţească necontrolat şi să fie aruncate pe domeniul public, pentru că avem de suportat consecinţele atât noi, cât şi dumnealor.”

  • Primarul Ion Pârnuţă – Rucăr

„Mă conformez şi eu la planul Direcţiei Sanitar Veterinare Argeş şi o să încep sterilizarea şi inventarierea lor în prima fază. O să discut cu medicul veterinar din comună şi o să stabilim un program de desfăşurare şi să începem să reluăm problema, pentru că a devenit un pericol. Sunt vreo 50 de câini maidanezi, care umblă prin comună. Am mai avut câteva campanii, prin care am prins câini cu ajutorul hingherilor de la Mioveni, şi am mai sterilizat şi dus la ei, dar problema este că la nivel de judeţ sunt 180.000 şi au capacitate limitată cei de la Adăpostul Smeura. Prima dată vreau să luăm femelele şi pe cei care sunt mai răi. Trebuie luată o decizie cu privire la cei care nu-şi sterilizează animalele, pentru că dacă nu înţeleg de vorbă bună, iar câinele muşcă vreun copil, nu o să mai gândească aşa. Toată răspunderea cade pe umerii primarilor.”

  • Primarul Ionel Mazilu – Berevoeşti

„Am fost la nenumărate şedinţe de acest fel la Consiliul Judeţean Argeş, am avut chiar şi la Smeura, în urmă cu câţiva ani, o întâlnire şi cu reprezentanţii din Germania. Legislaţia în vigoare ne obligă ca stăpânii animalelor de companie să-i sterilizeze şi microcipeze şi să-i treacă într-un registru electronic, din care reiese faptul că sunt proprietari, lucru care se întâmplă şi la nivelul UAT-ului. Printr-un contract de colaborare cu medicul veterinar arondat localităţii noastre, trebuie să prindem o sumă ca să-i microcipăm, să-i sterilizăm şi să-i vaccinăm. Ei pot deveni agresivi şi pot provoca incidente neplăcute. Este o problemă greu de gestionat, spre exemplu, în condiţiile în care nu am bani să fac un serviciu de alimentare cu apă, pentru câini de unde luăm bani? Este destul de complicat. Sunt şi ele nişte vietăţi care, din păcate, nu sunt vinovate! Singura soluţie este sterilizarea. Am încercat în urmă cu câţiva ani. Nu pot să spun că avem un număr foarte mare de câini pe raza localităţii, dar apar mereu şi tot din proprietăţile oamenilor, pentru că au căţele, fată, sau nu le mai convine să-i ţină, pentru că le mănâncă puii. Sunt situaţii cu care majoritatea localităţilor se confruntă.

Am vorbit cu cei de la Adăpostul Smeura, pe data de 11 martie 2025 m-am planificat, vor veni cu echipa de hingheri, care îi şi tranchilizează pe cei maidanezi. O să încerc să fac o mare parte din câinii de la proprietari. Cea mai grea problemă este în zona Gămăceşti, pentru că cei de acolo, chiar dacă au câini, niciodată nu recunosc şi nici nu poţi să-i prinzi, pentru că nu te lasă, dar trebuie să găsim soluţii. Pentru varianta a doua, ar trebui să găsesc un spaţiu, să prind o finanţare pentru amenajarea unor cuşti, ca să pot să-i ţin într-o zonă. Sunt oameni doritori care să le dea mâncare, îi pot duce acolo, iar cei care vor îi pot hrăni în zona respectivă. Altă soluţie este sterilizarea. După ce am făcut o perioadă, în anul 2023 fiind ultima acţiune de acest fel, s-au cunoscut schimbările, iar problema s-a mai diminuat.

Pe raza UAT-ului am avut o colaborare destul de strânsă cu cei de la Adăpostul Smeura, mergeam chiar la întâlniri internaţionale, la care puneau problema câinilor fără stăpân, modul de înmulţire, coeficientul lor, unde ajunge numărul de câini în cinci ani. Destul de mare şi impresionant unde poate ajunge acest număr al câinilor maidanezi într-o perioadă destul de scurtă. În prima fază, vreau să informez oamenii, care pot să ţină şapte, zece câini, nu mă interesează, dar să fie sterilizaţi, microcipaţi şi ţinuţi în curte, pentru că, în momentul când au ajuns pe drum, proprietarul este direct responsabil. Dacă tu, ca proprietar şi ca stăpân, care iubeşti animalul, iar el te iubeşte, îl cunoşti, te cunoaşte, nu poţi să-l mai gestionezi, atunci ce facem? Nu poate fi lăsat pe domeniul public. Sunt probleme şi încercăm să le rezolvăm.”

  • Primarul Leonard Şerban – Vlădeşti

„Este o iniţiativă foarte bună a Consiliului Judeţean Argeş şi a Direcţiei Sanitar Veterinară Argeş pe tema aceasta, pentru că în foarte multe localităţi este o problemă. Nu pot spune că la Vlădeşti este o problemă majoră, în momentul de faţă, noi nu am identificat câini liberi, însă am identificat câini care ies din curţile cetăţenilor, se plâng vecinii, îi închid, noaptea ies din nou şi trebuie să rezolvăm această nemulţumire. Faptul că, cu sprijinul Asociaţiei Tierhilfe Hoffnung, de la Adăpostul Smeura, se microcipează şi se vaccinează animalele de companie este un lucru extraordinar. Problema se află în curţile şi locuinţele cetăţenilor, nu se află pe domeniul public. Dacă de acolo, dumnealor ar lua în serios această microcipare, să fie identificate aceste animale, şi sterilizarea, care este foarte importantă, eu consider că în 5-10 ani nu am mai avea aceste probleme. Sunt foarte mulţi cetăţeni cărora, spre exemplu, le fată căţeluşa trei câini, opresc unul, iar restul sunt daţi la vecin sau în stradă. Până acum, eu nu pot să spun că a adus cineva câini în comuna Vlădeşti, dar în limitele oraşelor sunt aduşi, fapt relatat de colegii primari. Adăposturile de la Smeura şi Câmpulung sunt arhipline. Este o mare problemă faptul că acolo unde sunt câini agresivi, cumva, eu, la Primărie, nu am nicio putere. Ca să pot să fac un adăpost sunt costuri enorme, condiţii extraordinar de multe, iar la bugetul comunei Vlădeşti nu încape discuţie nici măcar de o cuşcă, apoi de aceste adăposturi.

Am avut o vizită în teren şi am discutat cu medicul veterinar şi cu şeful de post să accentuăm partea de microcipare, vaccinare şi sterilizare gratuită, iar acolo unde primim refuzuri, să se aplice câteva sancţiuni ca să nu mai existe aceste probleme. Trebuie să ai un motiv întemeiat să nu-ţi sterilizezi animalul, cu toate că este obligatoriu. Dar eu nu merg să-i cert pe cetăţeni, încerc să-i conving cu vorba frumoasă, aşa cum am făcut întotdeauna cu orice problemă la nivel local, că spre binele animalului lor este să-l microcipeze, vaccineze şi sterilizeze. Aceste campanii le-am început de anul trecut, împreună cu cei de la Adăpostul Smeura, iar în acest an, cum am procedat până acum, vom identifica proprietarii, iar după ce am trecut de 20 de animăluţe programate, îi contactăm pe cei de la Smeura, vin în localitate şi se ocupă de tot ce este disponibil pentru sterilizat. În acest an, sperăm să desfăşurăm mai mult de două campanii, pentru că doresc să implic şi medicul veterinar responsabil de comuna Vlădeşti şi chiar Poliţia, dacă este nevoie. Dar întâi vreau să discut cu cetăţenii aşa cum a fost de fiecare dată.”

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!