8 C
Campulung Muscel
28/03/2025

Văduvele militarilor dispăruţi au primit titlurile de „Cetăţean de Onoare” în faţa unui public emoţionat

Momente copleşitoare la recepţia oferită de primarul Liviu Ţâroiu de Zilele Municipiului Câmpulung

Festivitatea oficială a Zilelor Câmpulungului, care, de mult, nu mai constituie o ceremonie de deschidere, ci una de bilanţ a evenimentelor derulate în săptămâna de sărbătoare, graţie organizării sale sâmbăta, a fost marcată, la ediţia din 2017, de o emoţie atât de puternică, încât a umplut de lacrimi ochii invitaţilor. Intensitatea stării provocate celor prezenţi pe 22 iulie 2017, la Restaurantul „Ciobănaşu’”, a avut la bază unul dintre cele două momente principale ale recepţiei festive ţinute de primar în cinstea oaspeţilor şi colaboratorilor implicaţi în punerea la punct a unui program de amploare, pe parcursul a nouă zile: decernarea titlurilor de „Cetăţean de Onoare” şi premierea elevilor pentru care excelenţa atinsă de nivelul pregătirii a devenit o normalitate, misiune asumată atât de administraţia publică locală, cât şi de Generaţia 1983 a Colegiului Naţional „Dinicu Golescu”, ai cărei exponenţi acordă propriile distincţii. Dintre aceste secvenţe tradiţionale ale ceremonialului beneficiar şi în acest an de o participare consistentă, cea mai puternică încărcătură emoţională a avut-o prezenţa a trei femei tinere, în doliu, despărţite brutal de partenerii dispăruţi în tragedia de la Valea Urdii. Văduvele militarilor au venit să ridice titlurile de „Cetăţean de Onoare”, cu care autorităţile locale, la propunerea Garnizoanei Câmpulung şi a Batalionului 30 Vânători de Munte „Dragoslavele”, au omagiat amintirea a trei bărbaţi pieriţi în floarea vârstei, niciunul mai în vârstă de 40 de ani. Trei profesionişti în domeniul căruia i-au slujit cu devotamentul specific Armatei, a căror dispariţie fulgerătoare a fost marcată printr-un gest onorabil şi, după cum am spus la început, atât de copleşitor, încât ochii asistenţei s-au umezit la vederea celor trei văduve cu chipurile împietrite de durere. Nu trecuseră, la data manifestării, decât trei săptămâni de la nenorocirea care a dat peste cap vieţile soţiilor şi copiilor rămaşi fără cei dragi, a căror călătorie prin această lume, încheiată la doar 32, 38, respectiv 40 de ani, a generat un nedorit moment al festivităţii sărbătorii municipiului. Oda vieţii a făcut loc, din păcate, elogiului preţului suprem plătit de sublocotenenţii Cristian Petre Toader, Mihai Ionuţ Toma şi George Emilian Catană.

Oficialităţile, recompensate cu distincţiile sărbătorii municipiului 

Fiind un moment de bilanţ al sărbătorii începute pe 14 iulie şi încheiate pe 23 iulie, debutul festivităţii a fost alocat trecerii în revistă a acţiunilor ce au dat valoare unui program conceput astfel încât să mulţumească toate vârstele şi gusturile: lansări de carte şi Târgul de Carte „Slove Muscelene”, o veritabilă mişcare culturală a bibliotecarilor din România, vernisaje de pictură, concerte de calitate, un spectacol pirotehnic, competiţii sportive, culminând cu a doua ediţie a „Galei Stelelor”, închinată legendei fotbalului românesc, Nicolae Dobrin. Primarul Liviu Ţâroiu, gazdă pentru a treia oară a ceremoniei, a îndeplinit formalitatea salutului adresat invitaţilor cu funcţii în administraţia publică centrală şi judeţeană: prefectul Emilian Dragnea, vicepreşedintele Ion Mânzână, din partea Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului, părintele Caliopie, consilierul Înaltpreasfinţitului Calinic, senatorul Gheorghe Marin, deputatul Dănuţ Bica, prof.dr.Doina Banciu, foşti şi actuali primari, consilieri judeţeni şi locali, şefi de instituţii militare, de pază, ordine şi intervenţie, de cultură şi cult creştin ortodox, de învăţământ ş.a.m.d.
Înainte de derularea momentelor devenite clasice, prin menţinerea lor în desfăşurătorul festivităţii an de an, personalităţile nominalizate de primar au transmis urări comunităţii câmpulungene aflate în sărbătoare: 19 ani de când municipiul îşi celebrează ziua în preajma Sfântului Ilie. Prezenţa şi mesajele lor pozitive au fost recompensate de municipalitate cu o plachetă cu însemnele evenimentului „Împreună pentru Câmpulung”.   
=Prefectul Emilian Dragnea: „Înainte de toate, vă adresez câteva cuvinte din partea mea, personal, pentru că sunt invitat la această manifestare a dumneavoastră. Este o zi frumoasă şi vă doresc să vă simţiţi cât mai bine la o reuniune de suflet a personalităţilor din Câmpulung, cu o participare largă. Am înţeles că printre invitaţi se află oameni de vază ai urbei, care au demonstrat de-a lungul vieţii că merită cu prisosinţă titlurile de „Cetăţean de Onoare”, de fii ai Câmpulungului, un municipiu cu rezonanţă în istoria şi prezentul Ţării Româneşti. Mă bucur că la acest eveniment sunt şi cei mai buni copii şi adolescenţi din Câmpulung, care merită să fie aduşi în faţa urbei, prezentaţi ca model pentru întreaga societate musceleană.”
=Vicepreşedintele CJ Argeş, Ion Mânzână: „Este o plăcere deosebită să fiu astăzi în faţa dumneavoastră, mă leagă amintiri plăcute de oraşul dumneavoastră, sunteţi nişte oameni minunaţi. Trebuie să le mulţumim şi înaintaşilor dumneavoastră, care au făcut să ajungem la a XIX-a ediţie, le aduc toată recunoştinţa mea, pentru că se gândesc că, într-o viaţă, clipele plăcute, de fericire, sunt rare. Vreau să vă transmit felicitările mele pentru ceea ce aţi întreprins în aceste zile, pentru evenimentul de ieri (n.r. „Gala Stelelor”, de vineri, 21 iulie), pentru că v-aţi gândit la cel care a fost geniul fotbalului românesc, Nicolae Dobrin. Spre deosebire de alte localităţi din judeţul Argeş şi aici mă refer la Piteşti, care a uitat complet acest lucru.”
Din partea Consiliului Judeţean, o plachetă de excelenţă înmânată primarului Ţâroiu de către vicepreşedintele Mânzână a completat bogata colecţie de distincţii oferite de instituţie de-a lungul timpului, cu diverse ocazii.

Mesajele Armatei la ceas aniversar

Mesajul Statului Major al Forţelor Terestre şi al Bazei de Instruire pentru Apărare CBRN „Muscel”, urmate de un moment de reculegere pe care publicul l-a păstrat în memoria militarilor morţi în nefericitul accident de circulaţie, au asigurat introducerea în atmosfera solemnă în care s-au conferit primele trei titluri de „Cetăţean de Onoare”.
„Pentru operativitatea şi profesionalismul dovedit în îndeplinirea misiunilor de salvare a militarilor implicaţi în evenimentul rutier din  29 iunie 2017, precum şi în operaţiunile de recuperare a epavei autocamionului, conducerea Statului Major al Forţelor Terestre adresează mulţumiri personalului implicat în aceste acţiuni.”, a fost mesajul şefului instituţiei, general maior Marius Harabagiu. Iar din partea Bazei de Instruire pentru Apărare CBRN „Muscel”: „Sărbătorirea a 717 ani de la prima atestare documentară a Câmpulungului şi a Zilelor Municipiului îmi oferă onorantul prilej să vă adresez dumneavoastră şi, prin intermediul dumneavoastră, tuturor muscelenilor, din partea personalului Bazei de Instruire pentru Apărare CBRN „Muscel”, precum şi a mea personal, cele mai călduroase şi sincere felicitări. Câmpulung, oraş istoric al României şi cel mai mare centru comercial al Ţării Româneşti în scrierile vremii, a avut un rol important în viaţa societăţii româneşti. Situarea acestuia pe linia marii căi comerciale a Branului a amplificat implicarea sa activă în dezvoltarea economică şi unificarea politică regională, ceea ce a condus, acum 687 de ani, la stabilirea capitalei Ţării Româneşti pe aceste meleaguri. Astăzi, muscelenii trăiesc un moment de bucurie şi speranţă. Sărbătoarea oraşului, care prilejuieşte celebrarea valorilor şi a tradiţiilor locale, este un act simbolic de comuniune şi responsabilitate. Particip de fiecare dată cu multă bucurie la sărbătoarea dumneavoastră, aceasta fiind, în aceeaşi măsură, şi a noastră, a celor care ne-am născut, am crescut, ne-am modelat caracterele şi îmbogăţit cunoştinţele în această renumită cetate. Mulţumesc muscelenilor care celebrează în fiecare an  sărbătoarea comunităţii noastre. Cu speranţa că aceste zile aniversare vor fi un prilej de bucurie pentru toţi participanţii, vă rog să primiţi cele mai calde urări, însoţite de întreaga noastră preţuire.”, a transmis comandantul instituţiei, locotenent colonel Ovidiu Nicolae Stănescu.

Soţiile militarilor pieriţi prea devreme au primit titlurile de onoare 

Decernarea primelor trei titluri de „Cetăţean de Onoare” s-a realizat cu ajutorul locotenent colonelului Gabriel Biţă, care a rostit câteva cuvinte despre militarii plecaţi din această lume nedrept de devreme. „În primul rând, mulţumesc familiilor pentru înţelepciunea şi înţelegerea de care dau dovadă, acceptând prezenţa noastră în jurul lor. De asemenea, mulţumesc Primăriei Câmpulung şi Consiliului Local pentru acest onor adus bravilor noştri camarazi şi colegi, care de acolo, de sus, se bucură şi sunt mândri, ca orice militar, de onorul primit. Îmi revine onoarea deosebită de a aduce un laudatio acestor bravi ostaşi. Cuvintele sunt multe, dar n-ar fi destule, nu le-aş găsi pe toate, ca să le pot mulţumi acestor soldaţi, dar aş vrea să scot în evidenţă două dintre calităţile pe care eu le-am constatat de-a lungul carierei, alături de ei. Prima, aceea de ostaş. Au fost militari şi sunt militari, acolo, sus, foarte buni, care şi-au îndeplinit misiunile şi ordinele atunci când le-a fost cerut acest lucru. Au participat la toate activităţile de instruire, atât în munţi, în poligoanele din ţară, cât şi în teatrele de operaţii. A doua calitate pe care aş vrea s-o scot în evidenţă la cei trei militari. Mişu Toma, cu ocazia sărbătorilor de iarnă, ne încânta şi ne cânta colinde. Pe lângă calitatea de bun ostaş, era şi un talentat artist. Ne destindea cu glumele, cu snoavele lui. George Catană, pe lângă faptul că era un bun militar, era un om bun. Un sanitar desăvârşit. Întotdeauna a fost alături de colegii lui şi le-a acordat primul ajutor în situaţii deosebite. Indiferent cât de greu a fost, el n-a dat înapoi şi le-a acordat primul ajutor, din calitatea de sanitar. Petru Toader era un bun sportiv. Făcea parte din lotul Batalionului şi ne reprezenta cu cinste la toate competiţiile sportive militare. Vă asigur că au fost, înainte de toate, nişte oameni deosebiţi, buni taţi şi soţi, fraţi şi fii în familiile dânşilor.”, a fost mesajul reprezentantului Batalionului 30 Vânători de Munte „Dragoslavele”, care a precedat înmânarea distincţiilor, ca semn al respectului, solidarităţii  şi compasiunii comunităţii faţă de pierderile suferite de familiile sublocotenenţilor post-mortem, celor trei tinere văduve. Astfel, copiii acestora vor păstra un simbol modest, care să le amintească peste ani de calităţile pentru care au fost răsplătiţi taţii lor: „înaltul profesionalism, altruism, curaj şi spiritul de sacrificiu dovedit în timpul misiunilor încredinţate în ţară şi în Afganistan”.
La ediţia 2017 a Zilelor Municipiului au mai fost declaraţi „Cetăţeni de Onoare” arhitectul Dimitrie Ionescu Berechet, „Patriarhul Arhitecturii Româneşti”, şi profesorul şi scriitorul Mihail Diaconescu, unul dintre puţinii români propuşi pentru Premiul Nobel pentru Literatură. Asupra acestor momente şi asupra premierilor oficiate de municipalitate şi Generaţia ’83 „Dinicu Golescu” ne vom apleca în ediţiile viitoare ale ziarului nostru.

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!