4.7 C
Campulung Muscel
25/01/2025

Aderarea Câmpulungului la ASPA, pentru ridicarea câinilor de pe străzi, amânată

Pe 30 decembrie 2024, Executivul a avut în intenţie de a solicita votul Consiliului Local pentru aderarea Municipiului Câmpulung la Asociaţia pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor IVETS – ASPA IVETS. Scopul aderării: „organizarea, derularea de programe, acţiuni şi activităţi de protecţie şi supraveghere a animalelor cu sau fără stăpân, inclusiv a câinilor fără stăpân, precum şi în cazul situaţiilor de urgenţă.” Viceprimarul Alin Vlădău urma să fie împuternicit să reprezinte municipalitatea în această asociaţie şi să semneze toate documentele necesare aderării. Proiectul de hotărâre pregătit pentru sfârşitul anului prevedea o cotizaţie de aderare de 10 lei/locuitor, achitată o singură dată, raportat la o populaţie stabilă de 12.142 de persoane. Mult mai puţin, aşadar, faţă de populaţia luată în calcul la impunerea taxei de gunoi, când Primăria şi Financiar Urban s-au pus de acord asupra unui total de 26.228 de cetăţeni care ar datora această obligaţie. În afara acestei sume, mai există o cotizaţie fixă şi o cotizaţie variabilă reprezentând contribuţia proprie a Primăriei Câmpulung „în vederea realizării de protecţie şi supraveghere a animalelor cu/fără stăpân”.      

Hotărârea, însă, n-a fost dezbătută la ultima întâlnire a aleşilor municipali din 2024, întrucât vicele Alin Vlădău a retras-o de pe ordinea de zi. Motivul: să mai stea o perioadă în consultare publică şi să aibă loc încă o discuţie pe acest subiect obligatoriu de rezolvat.

  • „Anima” a refuzat să continue colaborarea cu Primăria, nemaivând nici loc în adăpost, nici fonduri   

De un an, Câmpulungul este „descoperit” de parteneriatul cu asociaţia cu care colabora de mai bine de 20 de ani. Cel mai „proaspăt” contract al ADP-ului cu Asociaţia „Anima”, pentru serviciul de gestiune a câinilor fără stăpân, a fost încheiat pe 24 august 2020 şi a încetat, prin ajungerea la termen, pe 31 decembrie 2023. Aşadar, de un an nu mai există un contract care să oblige asociaţia să presteze serviciul de ridicare a maidanezilor de pe străzi.

Pe 16 decembrie 2024, ADP a anunţat că „Anima” nu a dorit prelungirea contractului de asociere, pe considerentul lipsei de spaţiu, în adăpost fiind cazaţi 800 de câini, peste capacitatea acestuia, şi al lipsei de fonduri. În anul 2024 – continuă informarea ADP -, s-au primit 62 de sesizări referitoare la prezenţa câinilor pe domeniul public.

„În contextul în care colaborarea cu Asociaţia „Anima” nu a mai putut fi continuată, urmare a refuzului acesteia de prelungire a contractului, şi în care ADP nu deţine niciun adăpost pentru cazarea câinilor, nici personal care să poată deservi un astfel de adăpost, trebuie găsită o soluţie urgentă pentru gestionarea acestei situaţii. Se apreciază că pe raza Municipiului Câmpulung populaţia canină este de aproximativ 250 de câini.”, redăm argumentele inserate în documentaţia pregătită pentru şedinţa din decembrie de a începe un parteneriat cu altă asociaţie.

  • Autorităţile se gândesc tot la un parteneriat cu o asociaţie

Varianta cea mai avantajoasă, susţin autorităţile după întocmirea unui studiu de oportunitate, este de a adera la o asociaţie de profil. Pe 6 decembrie 2024, a avut loc o discuţie cu reprezentanţii Asociaţiei pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor IVETS – şi cu participarea consilierilor locali – pe tema tarifelor practicate, a serviciilor oferite, a condiţiilor de cazare a animalelor etc.

ASPA IVETS cuprinde 38 de membri asociaţi, comune şi oraşe, care suportă, aşa cum am punctat în deschiderea articolului, o cotizaţie fixă şi una variabilă. Cotizaţia fixă, plătită lunar şi în mod egal de către toate unităţile membre, este determinată prin împărţirea cheltuielilor fixe de funcţionare la toate UAT-urile membre. Cotizaţia variabilă depinde de tipurile de intervenţie pentru fiecare câine în parte.

„Cotizaţia variabilă este reprezentată de serviciile medical-veterinare efectuate fiecărui animal şi diferă în funcţie de talie, vârstă, perioada de cazare, produsele şi manoperele medicale efectuate de către medicii veterinari parteneri care eliberează raportul lunar pentru fiecare animal examinat, tratat, îngrijit, sterilizat, microcipat, înregistrat etc.”

Potrivit unui document asumat de şeful ADP Câmpulung, Bogdan Pătru, ASPA are posibilitatea de cazare a animalelor de pe teritoriul municipiului într-un centru în suprafaţă totală de aproximativ 4,5 hectare.

„Faptul că, de-a lungul timpului, cetăţenii nu au respectat prevederile legale privind sterilizarea, microciparea şi înregistrarea câinilor a condus către acest fenomen. Sursa câinilor de pe domeniul public o reprezintă gospodăriile, nepăsarea, abandonul, migraţiunea necontrolată, ceea ce recomandă prezenţa asociaţiei pe domeniul public ca pe o situaţie de urgenţă pentru om şi animal. Campaniile de sterilizare şi microcipare a câinilor şi pisicilor organizate de Primăria Câmpulung cu sprijinul unor ONG-uri nu au avut rezultatul scontat, tocmai pentru faptul că populaţia, deşi doreşte rezolvarea problemei, nu se implică susţinut.”, continuă Bogdan Pătru.

  • Şeful ADP: „În prezent, construirea unui adăpost ar putea costa peste 1 milion euro”

Primăria şi ADP au făcut un calcul al costurilor unei astfel de activităţi dacă ar fi să fie gestionată de administraţia publică locală. Ca să înfiinţeze un adăpost, este nevoie de bani şi timp pentru construcţia lui. Achiziţia unei suprafeţe de minimum 10.000 mp, ca să se respecte condiţiile sanitar-veterinare stabilite de lege, impune costuri estimate de cel puţin 50.000 de euro.

Cheltuiala pentru ridicarea adăpostului este de cel puţin 2,2 milioane de lei, sumă raportată la valorile de execuţie a adăpostului celor de la „Anima”. „Pe lângă sumele necesare pentru construcţia unui adăpost, cel puţin 500.000 euro, trebuie avută în vedere şi perioada de timp necesară pentru realizarea unui astfel de obiectiv, ce poate dura între 2-5 ani, ceea ce face ca această modalitate să nu fie cea mai bună soluţie pentru gestionarea câinilor fără stăpân.”

Primăria a anticipat şi costurile cu personalul: cel puţin 243.000 lei/an cu salariul a cinci persoane, la care se poate adăuga plata orelor de noapte, cel puţin 103.344 lei/an, pentru plata medicului veterinar. Plus cheltuielile estimate la minimum 120.000 lei/an cu plata utilităţilor, a hranei, a medicaţiei, a sterilizărilor etc. Per total, costurile cu funcţionarea adăpostului au fost calculate la 466.344 lei/an.

„Trebuie avut în vedere faptul că sumele pentru construirea unui adăpost sunt estimate la nivelul anului 2019. În prezent, construirea unui adăpost ar putea costa peste 1 milion euro. Ţinând cont de aspectele de mai sus, cât şi de nevoia de intervenţie urgentă pentru ridicarea câinilor fără stăpân, ca urmare a numeroaselor sesizări primite, singura soluţie este aceea de aderare la Asociaţia pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor IVETS – ASPA IVETS, raportat la cost/beneficiu.”, este propunerea directorului ADP, Bogdan Pătru.

În această lună, subiectul va reveni în mapa de şedinţă a consilierilor municipali.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!