Jucatul precum cântă Financiar Urban a însemnat, la început de an, o creştere neplăcută a taxei de gunoi cu 5 lei dintr-un „foc”. Cea mai consistentă majorare din ultimii opt ani, care a săltat nivelul tarifului până la 20 de lei de persoană, pe lună, este şi consecinţa ascunderii adevărului atât de către persoanele fizice, cât şi de către persoanele juridice. Mulţi cetăţeni nu declară componenţa reală a familiei, ca să nu fie taxaţi toţi cei ai casei. Apoi, firmele au partea lor importantă de vină pentru creşterea preţului gunoiului, întrucât produc mult peste cantitatea minimă asumată prin contractul încheiat direct cu Financiar Urban. Iar diferenţa ajunge în facturile achitate de toţi câmpulungenii, „sancţionaţi” la grămadă cu cei care fraudează relaţia contractuală fie cu Primăria, fie cu operatorul.
- „Mi se pare inacceptabil ca o familie cu patru membri să declare doar doi”
Pe 30 decembrie 2024, când a avut loc şedinţa extraordinară în cadrul căreia s-a aprobat taxa de salubritate pentru anul 2025, consilierul local Andreea Ionescu spunea că, înainte de dezbatere, a mers să consulte câteva date din evidenţa directoarei economice Violeta Iarca. „După patru ani de mandat, am constatat că foarte mulţi cetăţeni ai acestui oraş declară mai puțini membri decât realmente locuiesc într-o locuință la plata gunoiului.”, a precizat aceasta, după care a prezentat câteva informaţii pe care şi le-a dorit ajunse şi la urechile celor „părtași la această încercare de fraudare”.
„Conform datelor INS şi ultimului recensământ, în Câmpulung Muscel locuiesc aproximativ 33.000 oameni, în evidențele U.A.T.-ului Câmpulung există 26.000 oameni, iar conform contractului de ridicare a gunoiului figurează doar 22.000. În 2019, când eu am devenit proprietarul locuinței pe care o dețin acum, am declarat două persoane la gunoi, deși fiul meu avea doar trei luni. Am cunoștință de foarte multe persoane care au familii cu câte doi copii, 12, 14, poate 16 ani, și au declarat la gunoi, poate, doar două persoane, și anume soțul, soția, tatăl, mama. Fac un apel către toți câmpulungenii să devină în mod oficial „pârâcioși”. Cât se poate de real, trebuie să facem sesizări la Primărie, sesizări la Departamentul Taxe și Impozite, în așa fel încât numărul real al celor care produc gunoi în oraș să se apropie cât mai mult de numărul pe care noi îl avem în evidențele noastre. Sunt și cazuri de chiriași cu contracte nedeclarate, sunt tot felul de situații specifice, unde putem să rezolvăm, dar mi se pare inacceptabil ca o familie cu patru membri să declare doar doi. Acesta este motivul pentru care, cel mai probabil, în următorii ani vom ajunge să plătim 300-400 de lei de persoană, pe an, la gunoi, fiind, în felul acesta, obligați să acoperim și cheltuielile persoanelor care nu sunt cinstite în acest aspect. Încurajez pe toată lumea să vină și să-și pârască – dacă acesta este un cuvânt care vă place – vecinii care nu respectă legislația în vigoare. Este adevărat că și noi putem să motivăm Poliția Locală să facă verificările necesare ca aceste lucruri să nu se mai întâmple. Dar până când Poliția Locală va putea să țină evidența a aproape 26.000 de oameni, cred că este de datoria fiecăruia dintre noi să raportăm astfel de situații, în așa fel încât să nu fim obligați să plătim doar pentru că alții nu respectă legea.”, a fost îndemnul Andreei Ionescu pentru câmpulungeni, care ar face bine să corecteze de bună voie situaţiile nereale generate de ei înşişi.
Potrivit reprezentantei USR, au fost cerute evidenţele administraţiilor de blocuri. „Mulţi ne-au dat date false, mulți nu ne-au răspuns la apel, sunt și blocuri care nu au asociație de proprietari, a fost imposibil ca până în momentul de față să avem o situație precisă sau măcar mai aproape de datele pe care le avem astăzi.”, a continuat aceasta.
- Vicele Alin Vlădău: „Era vorba să ne asumăm ca fiecare să-şi declare numărul de persoane corect, fiecare să fie un om cinstit”
Viceprimarul Alin Vlădău a simţit nevoia să îndulcească puţin apelul Andreei Ionescu, care, oricum, n-ar fi generat mare înghesuială a câmpulungenilor ca să-şi reclame vecinii. Şi nu aşa funcţionează o societate normală. „A fost un apel în modul ei de a o spune: „să ne pârâm vecinii”. Era vorba să ne asumăm ca fiecare să-şi declare numărul de persoane corect, fiecare să fie un om cinstit. Şi da, din 2025 vom face niște reguli, vom aplica amenzi, pentru că legea există, dar toată lumea a fost blândă, toată lumea a mers pe buna credință. Nu vom mai merge pe bună credință, vom merge pe amenzi, vom merge la proprietarii care nu-și declară singuri persoanele reale și le vom găsi noi și le vom da amenzi. Vom merge și la societățile comerciale să le aplicăm amenzi, vom merge la societățile comerciale să le execute Financiar Urban, vom face presiuni să-și recupereze creanțele, vom face lucrurile ca pe lege și va fi mult mai bine!”, a afirmat viceprimarul Alin Vlădău.