1.9 C
Campulung Muscel
25/01/2025

Consilierii USR s-au conformat PSD. Taxa percepută nuntaşilor pentru permisiunea de a face fotografii de nuntă în Primărie a fost eliminată

Judecând după „importanţa” şi durata subiectelor atacate de consilierii locali din opoziţie, suntem tentaţi să credem că aceşti oameni, plătiţi din banii noştri, chiar nu dezbat mărunţişurile, pentru a căror disecare s-a ajuns la şedinţe cu durata de patru ore, la comisiile de specialitate. Acolo trebuie discutate şi lămurite temele cu care se prezintă în plen, nu în faţa camerelor tv, pentru care se desfăşoară show-ul ai cărui protagonişti se înşeală amarnic crezând că se uită câmpulungenii la ei timp de patru ore. Patru ore din viaţă pierdute ca să asculţi o trăncăneală absolut plictisitoare, care te face să exclami: Doamne, ce oameni slabi au ajuns să ia decizii pentru Câmpulung! Dacă n-ar fi presă la dezbaterile Consiliului Local, s-ar încheia într-o jumătate de oră cel mult. Dar cei mai mulţi bat câmpii  până la capitularea nervilor ascultătorilor, repetăm, având impresia că cetăţenii chiar pierd timpul ascultându-le banalităţile rezolvabile la comisii. Dar cum să le epuizeze în „culise”, căci acolo nu sunt filmaţi şi daţi în direct?! Bănuiala noastră este nici nu se ţin şedinţele de comisii, cu participare fizică la Primărie, ci tot pe comodul grup de whatsapp, cum procedau şi cei dinaintea lor.

O chestiune minoră, care îşi găsea o soluţie fără să se mai consume timpul şedinţei de Consiliu, era taxa percepută nuntaşilor pentru permisiunea acordată de a face fotografii sau filmări de nuntă în Primărie, după momentul oficial al încheierii căsătoriei. De vreme ce toţi consilierii au fost de acord cu scoaterea ei, şi cei de la putere, şi cei din opoziţie – iniţiatorii măsurii de renunţare la această obligaţie aproape jignitoare -, nu-şi avea sensul dialogul iritant pe subiectul care a generat un consens deplin. Dar cum unora le place să se audă, deşi joacă brutal în picioare gramatica limbii române, nu ne rămâne decât să ascultăm şi să ne minunăm.

  • Taxa ar fi fost percepută ca să aibă resurse Evidenţa Persoanelor

Taxa specială pentru permisiune foto/video la oficierea căsătoriei, de 100 de lei, a existat şi în 2024 şi a existat intenţia Executivului de a o menţine şi în 2025, la propunerea serviciului Primăriei, care încasează astfel de beneficii financiare de la familiile proaspăt întemeiate. Înţelegem că se plăteşte o taxă de închiriere a sălii Primăriei, dar să le iei oamenilor bani şi că-şi fac poze în Primărie… parcă e prea mult. Sună a pedeapsă.

Sesizând caracterul electoral al acestei bagatele – deranjante, adevărat -, Georgel Mădulărea a ieşit triumfător în faţa mulţimilor dornice să-şi pună pirostriile în 2025: să scoatem această taxă! Ca un adevărat Don Quijote social-democrat al târgului, apărător al iubirilor netaxabile de apetitul vorace al Primăriei, acesta a trâmbiţat de la etajul sălii de festivităţi: Doamna director (n.r. către directoarea economică Violeta Iarca), este vorba de o taxă ca să-şi facă doi oameni care se căsătoresc o amintire de la încheierea căsătoriei. Să le-o luăm şi pe asta?!”

În apărarea materialului de şedinţă, directorul executiv Violeta Iarca a explicat apariţia în documentaţia înaintată a birului „împieliţat”. Care, am mai spus-o înainte, se putea corecta din faza de discuţii la comisii. „Aceste taxe speciale sunt propuse de Serviciul Evidenţa Persoanei. Trebuie să avem în vedere că Serviciul de Evidenţă al Persoanei funcţionează cu buget de venituri proprii şi subvenţii. Probabil că dumnealor şi-au făcut o analiză la nivel de buget, pentru a susţine cheltuielile de funcţionare. Noi, din bugetul local, le-am acordat o subvenţie. Trebuie să avem în vedere că din bugetul de stat nu se mai alocă sume din taxa pe valoare adăugată pentru finanţarea serviciului. Mai mult decât atât, aveau nişte contracte încheiate cu U.A.T.-urile din zonele limitrofe, pentru care efectuau serviciile de eliberare contra cost şi legea nu le mai permite să le încaseze aceste sume, tocmai din acest motiv. Probabil că şi-au pus aceste taxe la un nivel rezonabil, gândit în funcţie de cheltuielile de care au nevoie şi ţinând cont de posibilitatea de acordare de subvenţie din bugetul local.”, a explicat Violeta Iarca de ce au recurs cei de la serviciul indicat la astfel de măsuri.

  • Ar fi, totuşi, o taxă pentru deranjul cauzat personalului Primăriei

Dacă explicaţiile se opreau în acest punct, să zicem că era de înţeles strategia încasatorilor taxei. Au nevoie de resurse ca să poată să funcţioneze. Dar a intervenit administratorul public Ioana Marcu în completarea colegei Iarca, invocând un motiv suplimentar: deranjul cauzat de nuntaşii ale căror sesiuni foto se întind în toate ungherele instituţiei.

„Este admirabil şi este foarte frumos să ai nunţi în Primărie, dar ce pot să vă spun este că, uneori, stau şi câte o oră în Primărie şi se pozează în fiecare colţ. Şi trebuie să ai grijă pe unde cobori, să nu le strici poza şi să nu intri când stau pe scările de la Primărie şi… probabil, pentru asta este taxa de fotografie? Nu intră nimeni în sală, nu deranjează nimeni, merg pe vârfuri prin hol, nu ai voie să te strângi cu cinci colegi pe hol, ca să vorbeşti despre ceva.”, a afirmat Ioana Marcu a cărei intervenţie era bine să nu fi fost.

„Puneţi taxă pe disconfort atunci!”, a ripostat ironic Bogdan David. În sinceritatea ei, Ioana Marcu a recunoscut că este un disconfort, pentru că mirii şi neamurile lor nu fac poze doar în sala închiriată, pentru care au plătit, ci se „înşiră” prin toată Primăria.

„Sunt cetăţeni ai oraşului Câmpulung şi mi se pare normal să facă şi o poză pe scările Primăriei, adică suntem chiar culmea dacă considerăm că de aici ne reglăm noi bugetul.”, a fost inspirat Georgel Mădulărea, ai cărui colegi din precedentul mandat n-au fost deranjaţi de imputarea acestei sume proaspăt căsătoriţilor din oraş.

„Eu nu consider absolut deloc şi nu susţin – să nu mă înţelegeţi greşit – această taxă. Spun doar că, din punctul meu de vedere, cred că de acolo a originat ideea taxei, datorită faptului că, mai ales dacă este sezonul estival, începând cu mai, şi ai o zi de vineri cu cinci cununii, vă spun sincer că Primăria e semi-mobilizată!”, a accentuat Ioana Marcu motivele de mai înainte, care sigur nu le pică bine celor cu intenţii matrimoniale, citind că sunt un deranj pentru slujbaşii statului. Care ar trebui să fie cei mai interesaţi de întemeierea cât mai multor familii la Câmpulung, de naşterea cât mai multor copii şi de rămânerea cât mai multor cetăţeni în oraş.

La vot s-a înregistrat unanimitate, fiind de acord şi puterea USR cu propunerea PSD, căci patru ani zboară ca o părere.

Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!