Dacă n-ar fi de plâns, stârneşte un zâmbet maniera curioasă în care autorităţile locale încurajează tinerii să-şi oficializeze relaţiile prin căsătorie. Ce-i drept, cine este decis să-şi lege, cu acte, destinul de cel al partenerului de viaţă nu se cramponează de o taxă percepută de Primărie, pentru serviciul prestat de Ofiţerul Stării Civile. Dar este hilar tratamentul discreţionar aplicat de slujbaşii statului celor care se căsătoresc şi celor care divorţează, în hotărârea cu taxele şi impozitele locale pentru 2025. Pe cei care au programată căsătoria civilă la anul îi anunţăm că au de achitat dublul sumei percepute în 2024. În schimb, rămâne neschimbată taxa pentru divorţul pe cale administrativă. În cazul în care sunt amatori.
- „Nu mai este posibilă deplasarea Ofiţerului de Stare Civilă în altă locaţie, pentru că viitorii miri vor semna electronic, într-un sistem”
Pentru comparaţie între ce a fost şi ce va fi, prezentăm categoriile de „taxe speciale pentru funcţionarea Serviciului Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor”, care au atras atenţia prin dublarea nejustificată a valorii lor.
- Taxa pentru închirierea sălii de festivităţi pentru oficierea de căsătorii în zilele lucrătoare, în intervalul orar 16.00-18.00, în zilele de luni, marţi, miercuri şi vineri, a fost 100 de lei în anul 2024. În 2025, ea va creşte la 200 de lei.
- Taxa pentru închirierea sălii de festivităţi pentru oficierea de căsătorii în zilele de sâmbătă şi duminică şi sărbători legale se măreşte şi ea, de la 150 de lei, în 2024, la 300 de lei, în 2025.
- Taxa de divorţ pe cale administrativă rămâne, în 2025, în acelaşi cuantum perceput în 2024: 640 lei.
Remarcăm în hotărârea cu taxele şi impozitele percepute cetăţenilor în anul 2024 alte două obligaţii ocazionale legate de evenimentul căsătoriei. Taxa specială pentru permisiune foto/video la oficierea căsătoriei, de 100 de lei, a existat şi în 2024 şi a existat intenţia Executivului de a o menţine şi în 2025. S-a scos într-un final, la insistenţa social-democraţilor, care le-au smuls un vot electoral USR-iştilor.
Cele mai mari discuţii pe acest subiect le-a generat, culmea, o taxă care, din punct de vedere legal, nu mai poate fi percepută: taxa pentru recuperarea cheltuielilor de deplasare la oficierea căsătoriilor în alte locaţii decât sala de festivităţi. În 2024, valoarea ei era de 550 lei, majorată în 2025 la 1.000 de lei.
1.000 de lei pentru o oră de muncă din partea Ofiţerului de Stare Civilă, a remarcat Bogdan David, care nu avea şi informaţia privitoare la imposibilitatea aplicării acestei taxe. Adică, potrivit legii, nu mai pot fi oficiate căsătorii în afara Primăriei. „Prin implementarea programului SIIEASC (n.r. Sistem Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă), nu mai este posibilă deplasarea Ofiţerului de Stare Civilă în altă locaţie, cel puţin, din câte am eu cunoştinţă. Această taxă nu cred că se mai poate încasa de nimeni, chiar dacă persoanele vor dori să încheie căsătoria în alte locaţii. Implementarea acestui sistem face imposibilă deplasarea Ofiţerului de Stare Civilă, pentru că viitorii miri vor semna electronic, într-un sistem şi, din păcate, nu se mai poate.”, a informat secretarul Ramona Simion.
- Primarul şi Ofiţerul Stării Civile pot merge doar pentru poză în locaţia dorită de miri
Şi să te ţii dezbatere pe seama unei taxe care nu mai există! Bogdan David a propus menţinerea obligaţiei „inexistente” la nivelul din 2024. „Să nu pară că eliminăm taxe, haideţi măcar să pară că este la acelaşi nivel, dacă tot nu mai e! Adică nu cred că vă opuneţi să lăsaţi la acelaşi nivel o taxă care nu există! Adică e derizoriu să o mărim, că nu există!”, a solicitat acesta.
„Nu a fost propunerea noastră – şi-a apărat documentaţia de şedinţă directoarea economică Violeta Iarca -, trebuia să fie aici compartimentul de specialitate, ei se confruntă cu astfel de activităţi şi probabil că din acest motiv au şi trecut-o. Nu ştiu care este practica, nu ştiu cum se oficiază căsătoriile, este o taxă propusă, noi am luat-o ca atare şi nu aveam competenţa de a şti că este legală sau nelegală oficierea unei căsătorii în afara municipiului sau la sediul Primăriei.”
A completat-o viceprimarul Alin Vlădău, care era în temă cu noutatea intervenită. „Din octombrie, de când s-a implementat noul program, domnul Badea, de la Evidenţa Populaţiei, ne-a comunicat că, din anul 2025, când va avea softul instalat, nu va mai fi posibil să oficiem căsătorii. A zis că se poate duce primarul sau Ofiţerul de Stare Civilă doar aşa, pentru poză.”, a afirmat acesta.
De data aceasta, Marinică Fologea a avut cea mai logică intervenţie: nu poţi să taxezi o situaţie care nu mai era permisă prin lege. „Eu cred că nu putem să aprobăm o taxă specială pentru ceva ce nu există! E părerea mea personală. Ca să faci o taxă specială, legiuitorul a stabilit că trebuie să prestezi un serviciu!”, a susţinut acesta şi avea dreptate. „Aşa este, dar era inclusă în tabelul cu taxe şi probabil că nimeni din ţara asta nu a scos-o.”, a adăugat Alin Vlădău.
Însă nu numai că nu au eliminat-o, dar cei de la Primăria Câmpulung au şi mărit-o de la 550 lei la 1.000 lei, în condiţiile în care n-o pot încasa.
Un telefon dat celor de la Evidenţa Persoanelor în timpul şedinţei a lămurit pe toată lumea că nu mai există taxa, nemaifiind posibilă deplasarea. Neavând o hârtie oficială „la mână”, care să confirme acest lucru, Executivul şi Consiliul Local s-au pus de acord să fie menţinută, de formă, în enumerarea de obligaţii locale valabile în 2025, dar la cuantumul de 550 lei, cât a fost în 2024.
Magda BĂNCESCU