Sărbătorirea Naşterii Domnului şi trecerea în Noul An au fost marcate, din nou, în mod festiv, în satul Piatra din comuna Stoeneşti. Joi, 26 decembrie 2024, Căminul Cultural Piatra a fost gazda unui eveniment dedicat tradiţiilor de iarnă. Spectacolul, intitulat „Balul fulgilor de nea”, organizat de Raluca Lăzăroiu, cadru didactic cu o experienţă de peste două decenii în învăţământ şi păstrătoare a tradiţiilor locale, a reunit comunitatea pentru a celebra sărbătorile prin colinde şi obiceiuri specifice.
- Raluca Lăzăroiu: „Vă consider familia noastră şi mă bucur foarte mult să fim împreună!”
„De ce facem acest spectacol? Îl facem ca să ne întâlnim şi ca să simţim Sărbătoarea Crăciunului, să simţim mirajul Naşterii lui Iisus Hristos şi să fie un moment de bucurie pentru toată lumea. Ştim cu toţii că de Crăciun sărbătorim Naşterea Domnului şi toată lumea îşi aduce aminte de copilărie, de miros de brad, de colinde, de colindători, de cozonacii puşi pe masă şi de tot ceea ce presupune familia, pentru că, de obicei, de Crăciun ne strângem toţi şi petrecem împreună. De aceea, şi eu vă consider familia noastră şi mă bucur foarte mult să fim împreună.”, a deschis seara Raluca Lăzăroiu.
Evenimentul, structurat în trei părţi, a captat atenţia unui public divers, punând în valoare talentul copiilor din zonă. Prima parte a fost deschisă de un grup de colindători format din tineri ai Bisericii Penticostale Stoeneşti, la care s-au alăturat participanţi veniţi din diverse regiuni ale României, precum Satu Mare şi Vâlcea, dar şi din diaspora, respectiv Spania şi Belgia (Bruxelles). Grupul, care colindase deja şase sate în zilele anterioare, a oferit un moment deosebit înainte de a-şi continua drumul spre Târgovişte.
În continuare, grupul de copii din satul Piatra a pregătit un repertoriu variat de colinde şi urări tradiţionale, printre care s-au numărat „Colinduţa”, „Noi umblăm şi colindăm”, „Ziurel de ziuă” şi „M-o trimis mama la capre”. Pe lângă acestea, copiii au fost împărţiţi în grupuri care au interpretat cântece tematice precum „Trei Crai de la Răsărit”, „Ce se-aude, ce e oare?”, „Moş Crăciun ce drag ne eşti”, „Primul fulg”, „Săniuţa” şi „Emoţii de iarnă”.
Un moment aparte l-a reprezentat apariţia lui Moş Crăciun, care a fost invitat să se alăture copiilor, pe scenă. Pe lângă tradiţionalele daruri, Moşul a fost implicat şi într-un joc organizat pentru public, intitulat „Portocala năzdrăvană”. Activitatea a presupus participarea a cinci perechi de jucători care au dansat în jurul unor cercuri unde erau plasate premii. La oprirea muzicii, unul dintre jucători trebuia să fie rapid şi să apuce premiul, spre amuzamentul spectatorilor.
Tradiţiile de Ajun şi Anul Nou au fost, de asemenea, readuse în prim-plan, prin momente artistice dedicate obiceiurilor, precum Pluguşorul, Răscovăitul, Capra, Sorcova, Semănatul şi Dansul „Căluţii”. Aceste reprezentaţii au captat esenţa sărbătorilor de iarnă, reamintind participanţilor de valorile şi identitatea culturală a zonei. Prima parte a spectacolului s-a încheiat cu o interpretare teatrală a scenetei „Prostia omenească” de Ion Creangă, realizată de copiii din satul Piatra. Această adaptare a adus un plus de diversitate programului, oferind celor prezenţi ocazia să savureze umorul şi înţelepciunea unei poveşti clasice din literatura română.
- Meseria de cioban, readusă la viaţă
Cea de-a doua parte a evenimentului a fost dedicată păstoritului, o îndeletnicire tradiţională a locuitorilor satului Piatra, care a avut o importanţă deosebită în dezvoltarea comunităţii de-a lungul anilor. Această secţiune a fost concepută pentru a reaminti publicului valorile şi tradiţiile asociate meseriei de cioban, dar şi pentru a le transmite generaţiilor mai tinere cunoştinţe despre obiectele şi obiceiurile specifice.
Un spaţiu central al scenei a fost transformat într-un mic „muzeu” al păstoritului, incluzând o recuzită diversă de obiecte tradiţionale folosite în această meserie. Fiecare dintre acestea a fost prezentat de copii, care au explicat denumirea şi utilitatea lor, punând accentul pe semnificaţia lor istorică şi culturală. „După cum vedeţi, noi am adus în faţa dumneavoastră o întreagă recuzită, obiecte care aparţin meseriei de cioban, pentru că astăzi, la activitatea noastră, vrem să vă prezentăm câteva informaţii despre această meserie frumoasă, meserie pe care de-a lungul timpului au avut-o majoritatea oamenilor din satul nostru. Şi pentru că fiecare dintre dumneavoastră aţi avut pe părinţi, sau pe bunici, care au avut această îndeletnicire, cu siguranţă cunoaşteţi toate aceste obiecte, însă copiii noştri nu le mai cunosc. Nu le cunosc utilitatea, nu le cunosc denumirile, de aceea m-am gândit că scopul nostru este de a-i obişnui şi pe ei cu denumirile şi cu modul de întrebuinţare al acestor obiecte. Vă mulţumesc tuturor celor care m-aţi ajutat, să ştiţi că în tot satul am făcut apel la oamenii care am considerat că au câte ceva obiecte de la bunici, de la străbunici, şi, iată, am făcut aici un „mic muzeu”, în faţa dumneavoastră.”, a punctat Raluca Lăzăroiu. Programul a continuat cu o mică lecţie despre istoria păstoritului, urmată de un moment artistic în care Cecilia Gropan a interpretat un fragment din balada „Mioriţa”.
Pentru a implica audienţa, organizatorii au pregătit un concurs cu premii constând în produse tradiţionale precum lapte, brânză şi unt. Participanţii au fost invitaţi să răspundă la întrebări legate de obiectele expuse, transformând activitatea într-un prilej de interacţiune şi învăţare. În cadrul acestei secţiuni, doi ciobani au fost invitaţi pentru a prezenta îmbrăcămintea specifică acestei meserii. Totodată, a fost folosit şi un videoproiector pentru a prezenta imagini vechi cu ciobani din sat, iar publicul a fost îndemnat să recunoască persoanele din fotografii şi să-şi amintească poveşti legate de acestea.
Un moment special a fost oferit de Alexandru Năstăsoiu, care a interpretat o piesă la nai, stârnind admiraţia celorlalţi. A doua parte a spectacolului s-a încheiat cu o suită de dansuri populare specifice zonei Muscel, oferite de grupul de copii.
- Tinerele talente locale, puse în valoare
Ultima secţiune a spectacolului a fost rezervată tinerelor talente, aducând în prim-plan interpreți din rândul copiilor și tinerilor din comunitate. Momentul a debutat cu o serie de interpretări instrumentale la nai și pian, urmate de prestații vocale, care au evidențiat diversitatea aptitudinilor artistice cultivate în satul Piatra. Fiecare mic artist a fost prezentat pe scenă și a avut ocazia să își demonstreze abilitățile, contribuind la conturarea unui program artistic bine structurat.
În cadrul acestei părți a evenimentului, organizatorii au dorit să aducă mulțumiri celor care au sprijinit desfășurarea spectacolului. Diplome de recunoștință au fost acordate atât celor care au contribuit la organizare, cât și persoanelor care au pus la dispoziție resursele necesare pentru realizarea întregului program.
Activitatea s-a încheiat cu un moment festiv în care toți copiii implicați au fost chemați pe scenă pentru a primi daruri oferite de Moș Crăciun. Cadourile au fost înmânate fiecăruia, ca semn de apreciere pentru efortul depus și participarea lor la eveniment.
Robert Adrian ŞTEFAN