26/01/2025

Baza Salvamont Argeş de la Brusturet, racordată la canalizare şi alimentare cu apă

La nivelul Consiliului Judeţean a fost parcursă prima etapă birocratică a investiţiei propuse de Salvamont Argeş în Muscel şi anume: racordarea la canalizare şi alimentare cu apă a Bazei Salvamont Argeş de la Brusturet, din comuna Dâmbovicioara. Nota conceptuală, care va sta la baza viitorului proiect, a fost aprobată de aleşii judeţeni la sfârşitul lunii noiembrie. „Prin realizarea reţelei de canalizare se doreşte creşterea gradului de confort pentru salvatorii montani din cadrul Serviciului Public Judeţean Salvamont Argeş, care efectuează serviciul de permanenţă pe toată perioada anului la Baza Salvamont Brusturet, dar şi respectarea legislaţiei de mediu şi evitarea deversării apelor reziduale necontrolat în mediul natural.”, precizează documentaţia care a primit girul CJ Argeş la sfârşitul acestei toamne.

  • „Baza nu este racordată la reţea de canalizare sau alimentare cu apă menajeră, deoarece în zonă nu există astfel de reţele”

Situaţia existentă, prezentată succint în materialul supus atenţiei consilierilor judeţeni, este următoarea. „Serviciul Public Judeţean Salvamont Argeş funcţionează cu patru formaţii Salvamont, fiecare formaţie având foarte bine delimitată zona de intervenţie. Formaţia Salvamont Câmpulung administrează traseele turistice din Munţii Piatra Craiului, Iezer-Păpuşa şi Leaota.

Pentru zona Iezer-Păpuşa, formaţia Câmpulung este cantonată în zona Voina, unde se află amenajată Baza Salvamont Voina. Pentru Munţii Piatra Craiului, s-a amenajat în zona Brusturet, comuna Dâmbovicioara, o bază modulară, compusă din două containere modulare, unite între ele, formând astfel o cameră pentru odihnă, un spaţiu pentru prepararea hranei şi un spaţiu pentru un grup sanitar. Baza nu este racordată la reţea de canalizare sau alimentare cu apă menajeră, deoarece în zonă nu există astfel de reţele.

În zonă nu există altă posibilitate de amenajare a unei Baze Salvamont, deoarece toată zona respectivă este Parc Natural. Baza modulară amenajată cu contribuţii din sponsorizări se află la aproximativ 70 m în amonte de Cabana Brusturet, ce aparţine FEDCOOP Argeş. Cu acordul conducerii FEDCOOP Argeş s-a realizat un branşament electric pentru alimentarea bazei cu energie electrică.”

  • Reţeaua de canalizare se va descărca în staţia de epurare a cabanei turistice Brusturet

Ce se doreşte a se realiza la noua bază de la Brusturet, pentru ca salvamontiştii şi excursioniştii să beneficieze de condiţii civilizate? „Pentru asigurarea desfăşurării activităţilor specifice Serviciului Public Judeţean Salvamont Argeş în condiţii optime şi de siguranţă, atât pentru personalul propriu, cât şi pentru turiştii care vin în zona Piatra Craiului, se doreşte realizarea reţelei de canalizare pentru apele menajere, reţea ce se va descărca în staţia de epurare a Cabanei turistice Brusturet.

Pentru realizarea reţelei de canalizare este nevoie de săpături în mediu stâncos, lucrări ce nu pot fi realizate manual, ci doar cu utilaje mecanizate. După efectuarea săpăturilor trebuie îngropată conducta de scurgere, acoperită şi branşată la staţia de epurare a Cabanei turistice Brusturet. În zonă nu există reţea publică sau privată de canalizare, doar staţia de epurare a Cabanei turistice Brusturet.

Terenul pe care este amplasată construcţia aparţine Parcului Natural Piatra Craiului şi se află pe raza administrativ-teritorială a U.A.T Dâmbovicioara.

Pentru realizarea reţelei de canalizare şi alimentare cu apă sunt necesare următoarele lucrări:

  • -săpătură mecanică cu excavatorul;
  • -montare de tuburi DN 110-200mm din PVC-KG SN4 îmbinate prin mufe şi garnituri pe o distanță de aproximativ 70 ml;
  • -montare de cămin de vizitare DN315 din PVC-KG cu capac rutier;
  • -montare de ţeavă PP, PE, PPR îmbinate prin compresiune, în conducte de distribuţie la clădiri de locuit, umplutură şanţ la conducta de apă şi canalizare cu nisip;
  • -efectuarea de probe de etanşare şi funcţionare a instalaţiei de apă din ţeavă PP.”

Investiţia, care necesită o cheltuială estimată la 20.000 lei, va fi suportată din bugetul Consiliului Judeţean. „Lucrările privind înfiinţarea reţelelor de canalizare şi alimentare cu apă vor asigura o durată minimă de funcţionare de zece ani.”, mai precizează directorul Ion Sănduloiu în documentul înaintat Consiliului Judeţean, care l-a aprobat în cadrul şedinţei din 26 noiembrie 2024.

Sursa foto: Salvamont Argeş

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!