1.9 C
Campulung Muscel
25/01/2025

Peste 1.000 de musceleni au fost implicați în activități culturale și de explorare a istoriei și arhitecturii de patrimoniu din Câmpulung, derulate în cadrul proiectului „CulturAct”

Comunicat de presă

Fundația Acasă în Muscel a finalizat in luna noiembrie 2024 proiectul ”CulturAct – Activități educative și explorări interactive ale culturii locale și naționale”. Proiectul a avut drept obiectiv punerea în valoare a reperelor istorice și culturale ale orașului prin crearea unor instrumente interactive de explorare și prin aducerea unui număr cât mai mare de musceleni mai aproape de istoria și arhitectura orașului, în cadrul unor evenimente educaționale și culturale de calitate.

Derulat în intervalul aprilie 2023 – noiembrie 2024, proiectul CulturAct a avut în vedere atât (re)descoperirea de către comunitatea locală a obiectivelor de patrimoniu care împânzesc orașul și a bogatei sale istorii, cât și dezvoltarea unor instrumente care să permită promovarea acestor valori pe termen mediu și lung, într-un mod sustenabil și adaptat societății moderne.

Echipe de elevi din șase unități de învățământ din Câmpulung (Școala Gimnazială Oprea Iorgulescu, Școala Gimnazială Sfântul Iacob, Școala Gimnazială Nanu Muscel, Colegiul Tehnic Câmpulung, Colegiul Național Pedagogic Carol I și Colegiul Național Dinicu Golescu) au dobândit cunoștințe importante despre istoria și arhitectura orașului lor și au participat la ateliere care le-au dezvoltat creativitatea. Aceste noi cunoștințe au fost puse la lucru prin crearea de către elevi a șase trasee de explorare a reperelor culturale ale orașului în cadrul unei aplicații mobile și prin promovarea acestora în interiorul comunității. Este vorba de traseele ”Comori arhitecturale neo-românești”, ”D. Ionescu – Berechet – Arhitect marcant al Câmpulungului”, ”Pe urmele arhitecturii tradiționale”, ”Călătorie prin istoria Țării Românești – popas la Mănăstirea Negru Vodă”, ”Șapte secole de istorie catolică la Câmpulung” și ”Povestea automobilului românesc care a fost exportat în peste 100 de țări”, trasee care s-au bucurat deja de atenția a peste 800 de vizitatori, mai ales elevi de gimnaziu și liceu.

Pe termen mediu și lung, traseele de explorare vor putea fi parcurse în continuare de către cei interesați, în cadrul proiectului fiind dezvoltate și o serie de instrumente menite să asigure punerea în valoare a acestora: un website dedicat (www.viacampulung.ro), panouri de afișaj cu coduri QR (amplasate pe domeniul public în zona centrală a orașului), broșuri de prezentare și materiale video de promovare.

De asemenea, proiectul CulturAct i-a avut în vedere și pe elevii din ciclul primar. Pentru aceștia au fost  dezvoltate materiale educaționale care vor fi disponibile gratuit pe termen lung: un material destinat arhitecturii orașului (creat de specialiștii Asociației De-a arhitectura) și două materiale care prezintă istoria ARO (dezvoltate de echipa Asociației DaDeCe).

Lansarea instrumentelor interactive de explorare a fost făcută în două etape, în funcție de tematică: în cadrul Lunii Istoriei, respectiv în cadrul Lunii Arhitecturii. În aceste două perioade reperele istorice și arhitecturale ale orașului au fost puse sub lumina reflectoarelor prin intermediul unor campanii susținute de comunicare și a unor evenimente care au reunit peste 300 de participanți. Este vorba de evenimentul ”Hora urbană”, derulat în cadrul Lunii Istoriei (Noiembrie 2023) și de concertul artistei Ada Milea, care, alături de invitatul său, Bobo Burlăcianu, a adus zâmbete și bucurie în sufletele muscelenilor participanți la Luna Arhitecturii (Mai 2024).

Proiectul CulturAct nu ar fi fost posibil fără implicarea organizațiilor partenere – Societatea de Științe Istorice din România – Filiala Muscel, Ordinul Arhitecților din România – Filiala Teritorială Argeș și Asociația Muzeul Automobilului. De asemenea elevii au fost ghidați în realizarea experiențelor de explorare de o serie de mentori cu cunoștințe vaste pe subiectele de interes vizate: doamna Prof. Dr. Carmen Oprescu, Arh. Alexandru Răuță – Președintele Ordinului Arhitecților filiala Argeș, Arh. câmpulungean Dragoș Dordea – profesor în cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu”, domnul Prof. Ioan Oană – Președinte al filialei Mușcel a Societății de Științe Istorice din România, domnul Conferenţiar Univ. Dr. Claudiu Neagoe – Director al Centrului de Cercetere Istorică, Arheologică și de Patrimoniu „Gheorghe I. Brătianu” din cadrul Universității din Pitești,  domnul Ing. Emil Hagi – fondator al Muzeului Automobilului Românesc și domnul Ing. Sergiu Marcu – Director tehnic ARO (1999 – 2005) și Director tehnic al Centrului de Studii CESAR-ARO (1997-1999).

Proiectul ”CulturAct – Activități educative și explorări interactive ale culturii locale și naționale” (cod 47) a fost finanțat din fonduri europene prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României – „PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!”, Pilonul IV / Componenta 11 – Turism și cultură, INVESTIȚIA I5 „Creșterea accesului la cultură în zonele defavorizate din punct de vedere cultural” și cofinanțat de Primăria Municipiului Câmpulung.

Valoarea totală a proiectului a fost de 200.000 Lei. Durata proiectului a fost de 20 luni, implementarea acestuia realizându-se în intervalul aprilie 2023 – noiembrie 2024.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia finanțatorului. Finanțatorul nu este responsabil de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!