Vestea morții lui Helmut Duckadam marchează o pierdere imensă pentru fotbalul românesc și pentru întreaga comunitate sportivă. La doar 65 de ani, „Eroul de la Sevilla” lasă în urmă o moștenire greu de egalat și o poveste de viață impresionantă, presărată cu momente de glorie, dar și cu provocări medicale care i-au modelat destinul.
Celebru pentru performanța istorică din finala Cupei Campionilor Europeni din 1986, Duckadam a devenit un simbol al curajului, determinării și profesionalismului. Apărarea celor patru lovituri de la 11 metri împotriva FC Barcelona a fost un moment unic, nu doar pentru Steaua București, ci pentru întreaga istorie a fotbalului european.
Pe lângă talentul său incontestabil, Helmut Duckadam a fost un exemplu de reziliență în fața dificultăților. Problemele cardiovasculare care au început după celebra finală și intervențiile chirurgicale complicate nu i-au știrbit niciodată spiritul de luptător.
Pe 19 septembrie 2024, Helmut Duckadam a fost dus la Spitalul Universitar, unde a fost operat pe cord deschis. El a suferit o intervenție la aortă, care este cea mai mare arteră din organism, pleacă din ventriculul stâng al inimii și ajunge până în zona abdominală. Astăzi, 2 decembrie, la ora 11.30, la Spitalul Militar, unde era internat, a fost anunţat decesul marelui fotbalist.
Acesta nu a fost străin de oraşul Câmpulung, ba chiar a avut câteva vizite în ultima perioadă. În primăvara anului trecut, Helmut Duckadam a participat la deschiderea street mall-ului din oraş, alături de alte personalităţi ale fotbalului românesc, precum Rică Răducanu, Florin Prunea, Florentin Petre şi Nicolae Dică. „Mă bucur că în Câmpulung are loc astăzi deschiderea acestui mall, deoarece eu cunosc Câmpulungul, dar îl cunosc de pe vremea lui Ceaușescu, când veneam foarte des aici să-mi mai repar ARO-ul pe care l-am primit după Sevilla. Cred că a fost dat și el la rabla în ultimii ani. A trecut foarte mult de-atunci, 37 de ani se împlinesc anul acesta (n.r. în anul 2023) de la acea finală de la Sevilla. Am amintiri frumoase, am vizitat și fabrica pe atunci, erau alte vremuri, dar am amintiri frumoase și mă bucur întotdeauna când se deschide ceva nou și de perspectivă. Sigur, amintirile rămân, dar nu mai ai acele emoții, că a trecut o viață de om, 37 de ani aproape. Dar faptul că lumea te recunoaște pe stradă, copiii au această posibilitate de a vedea pe internet faze din acea finală, sigur, te face mândru de performanța pe care ai reușit să o obții atunci. Da, acel moment va rămâne în istorie, cu siguranță, deoarece nu cred că vom mai apuca ziua în care o echipă românească să ajungă atât de aproape de o finală.”, a declarat, la acel moment, Helmut Duckadam.
În vara acestui an, Helmut Duckadam a fost prezent la barajul de promovare în Liga a II-a a echipei FC Muscelul Câmpulung, încurajându-i pe fotbalişti şi, mai mult, purtându-le noroc, odată ce aceştia au reuşit să obţină promovarea.
Despre vizita lui Helmut Duckadam în Muscel a scris, în urmă cu câţiva ani, publicaţia „Fanatik”, sub semnătura lui Cristian Marinescu. „La 7 kilometri de Câmpulung, în satul Nămăieşti, se află o mănăstire de maici. În micuţa biserică săpată în stâncă este o icoană făcătoare de minuni, veche de 2000 de ani. Începând din anul 1985, mănăstirea este vizitată şi de fotbalişti şi antrenori. Primii care au cerut ajutorul icoanei făcătoare de minuni şi maicii stareţe Lucia au fost portarii Dan Stîngaciu şi Helmut Duckadam”.