În chestiunea gunoiului, impresia este că nicio parte nu joacă onest una faţă de cealaltă. Subiectul societăţilor comerciale, cărora operatorul, care încheie direct contract cu ele, le permite să declare cât gunoi consideră ele că produc, fiind admis şi minimul posibil, l-am dezvoltat într-un articol separat. Patronii sunt crezuţi pe cuvânt că nu aruncă de zece ori mai mult decât plătesc, diferenţa care există mai mult ca sigur încărcând taxa imputată populaţiei. Cât priveşte persoanele fizice, câmpulungenii îşi fură singuri căciula, trântind molozul, mobila şi hârburile din casă în şi lângă ghene, întrucât tot buzunarul nostru suportă costul preluării lor. Ce-i drept, nu plătesc deşeul greu numai cei care se debarasează de el la tomberoane, ci îl plătim cu toţii. Iar la adresa firmei Financiar Urban persistă bănuiala în privinţa cantităţilor comunicate, pe baza cărora calculează tariful aprobat, de milă, de silă, de Consiliul Local.
- Taxa n-a scăzut nici după ce gunoiul n-a mai fost transportat la Albota
Operatorul de gunoi poate creşte preţul gunoiului, fără ca municipalitatea să i se poată opune, fiind extrem de delicată chestiunea nepreluării resturilor din cartiere în situaţia ruperii înţelegerii între partenerii unui contract. În localităţile din ţară şi din lume în care au izbucnit dispute între firmele de salubritate şi autorităţile locale, străzile au rămas înţesate de gunoaiele revărsate din tomberoane, neridicate pe durata litigiilor.
Din acest motiv, nivelul taxei de salubritate impus de operator a rămas aşa cum a dorit acesta. Nu s-a negociat nimic, cât a cerut, atât a obţinut. „Ne-au refacturat pe ultimele cinci luni şi U.A.T. a plătit cu 5.000 lei în plus la fiecare subsidiară şi nimeni n-a putut să facă nimic.”, a arătat viceprimarul Alin Vlădău cât de neputincioasă este administraţia publică locală în relaţia cu firma de salubritate.
Bogdan David, revenit în Consiliul Local după o absenţă de patru ani, reorientat politic, a indicat, ca posibilitate de „uşurare” a tarifului de unele cheltuieli pretinse de firma de gunoi, o verificare a costului de transport. „Nu au reuşit niciodată să ne pună la dispoziţie ce înseamnă costul de transport pe tonă la cantitatea de gunoi pe care o transportăm în momentul de faţă. Aş vrea să cerem şi să ne prezinte ce înseamnă transportul ca procent din acest tarif. De acolo s-ar putea să dăm jos o valoare foarte mare din preţul gunoiului. Cereţi-le transportul, ca să vedem în preţul final al gunoiului tariful la transport. O să vedeţi că daţi foarte mult jos din valoarea gunoiului.”, a fost cerinţa social-democratului.
„În momentul în care nu s-a mai făcut transportul gunoiului către Albota şi se face la rampa de transfer de la Câmpulung, ne-a scăzut nouă cumva tariful la gunoi? Nu. Or Financiar Urban nu mai duce gunoi la Albota de foarte mulţi ani. Gunoiul rămâne la Câmpulung şi se selectează aici. Niciodată nu s-a făcut ajustare pe minus la acest tarif.”, a precizat Ionel State, sceptic că se rezolvă ceva dacă se ia la „bani mărunţi” costul cu transportul inclus şi el în cuantumul taxei de salubritate.
Afirmaţia lui State a fost contrazisă de Marinică Fologea, potrivit căruia o parte din gunoi se selectează aici şi restul merge tot la Albota. „Mai este cineva de acord cu mine că gunoiul nu merge la Albota?”, a întrebat State, intrat în polemică cu Fologea, care o ţinea pe a lui, că gunoiul se transportă şi la Albota.
- Taxa de gunoi, care îi interesează pe câmpulungeni mai mult decât bazinul de înot, n-a stârnit aceeaşi agitaţie în rândul opoziţiei
Alin Vlădău a remarcat că, spre deosebire de speţa bazinului de înot, care a stârnit o furtună în rândul opoziţiei, PSD-iştii, în special, n-au fost atât de virulenţi cu afacerea gunoiului gestionată de la judeţ. „Este o Adunare Generală din care face parte şi municipiul Câmpulung. Doamna primar, acum trei ani, dacă nu mă înşel, a fost singura care a votat împotriva acestor decizii luate la nivel judeţean. Iar toate U.A.T.-urile au votat pentru. N-a obţinut nimic, fiind o singură persoană într-o şedinţă cu 40-50 de U.A.T.-uri. A fost singura care a votat împotriva acestor hotărâri. Vă întreb pe dumneavoastră, domnilor consilieri, că la punctul cu bazinul toată lumea a comentat că vrem să-l închidem şi v-aţi agitat. Dar acum, când este pe ordinea de zi proiectul prin care Financiar Urban, A.D.I. Servsal măresc preţul gunoiului pentru cetăţeni, nu mai comentaţi atât de tare, nu mai sunteţi atât de agitaţi. Haideţi să vedem cum găsim soluţii împreună ca să nu mai plătească câmpulungenii…!”, a răbufnit viceprimarul Câmpulungului.
Acesta s-a referit şi la neconcordanţele dintre bonurile înregistrate şi cantităţile cântărite, altă situaţie nelalocul ei, cu influenţe în preţul imputat cetăţenilor. „Întrebaţi-o pe colega mea, Viorela Bâlă, cum merg după maşina de gunoi să văd cum colectează şi mă duc la cântar. Constat de multe ori că nu corespund bonurile înregistrate cu ce cântărim. Trec la U.A.T. şi plăteşte U.A.T.-ul.”, a mai spus Alin Vlădău.
În opinia acestuia, soluţia ar fi ca „toţi cetăţenii să colecteze selectiv, A.D.I. Servsal şi Financiar Urban să facă fix acelaşi lucru, să colecteze selectiv. Colectând selectiv şi cântărind corect, atunci toate cantităţile vor fi punctual pe categorii, căci sunt grupe de tarifare. Ce au calculat ei putem să vă spunem eu şi doamna director (n.r. Violeta Iarca), întrucât ne-am uitat. Au luat de la fiecare grupă de colectare, care una are tarif mai mic, alta mai mare, au făcut un total şi au aplicat procentul de mărire la total, nu la fiecare în parte ca să iasă mai mic. (…) Eu sunt viceprimar, umblu în fiecare zi pe străzile din Câmpulung şi am inventariat toate ghenele. Vă invit cu mine să vedeţi ce se întâmplă la ghenele de gunoi, ca să vedeţi cât este de selectiv.”, a mai afirmat acesta.
- „Uitaţi-vă la alte oraşe care au camere ce curate sunt! Uitaţi-vă la alte oraşe care au sistem de supraveghere inteligent ce ordine au!”
N-a fost ocolită nici situaţia în care cetăţenii înşişi sunt responsabili de îngreunarea tomberoanelor, aruncând în ele ceea ce ar trebui să predea şi să plătească separat operatorului de salubritate. „Financiar Urban are tarifare 200 lei pentru persoane fizice, pentru colectare pe construcţii sau reparaţii, şi 300 lei pentru persoane juridice. În momentul în care o persoană fizică sau juridică vrea să facă o lucrare şi produce mai mult gunoi decât are pe contract, trebuie să meargă la Financiar Urban să-şi ia o pubelă mai mare şi plăteşte exact ce i s-a cântărit. (…) Spuneaţi că la containere se găsesc gunoaie din construcţii. Din păcate, sunt foarte mulţi cetăţeni care aruncă saltele, fotolii, te miri ce, vor să scape de lucruri din locuinţe. Vin din afară persoane cu căruţe care aruncă. Am început şi suntem în curs de achiziţie a mai multor camere de supraveghere. Am făcut inventarul ghenelor, vom pune camere de supraveghere la fiecare ghenă, vom avea, aşa cum vom putea, un dispecerat pentru camere. Când am venit noi, în 2020, şi am propus un proiect cu camere video în tot oraşul, lumea a sărit în sus şi diverse persoane ne-au dat în judecată, că nu e bun acest proiect de supraveghere complet în Câmpulung, că încălcăm drepturile oamenilor. Dar uitaţi-vă la alte oraşe care au camere ce curate sunt! Uitaţi-vă la alte oraşe care au sistem de supraveghere inteligent ce ordine au!”, a încheiat subiectul viceprimarul Alin Vlădău.
Va fi redeschis curând, căci o nouă majorare a taxei, căreia municipalitatea nu i se va putea opune, va fi inevitabilă.