20.7 C
Campulung Muscel
21/07/2024

Scenograful, graficianul şi pictorul Bob Nicolescu a sărbătorit împlinirea celor 75 de ani printr-o expoziţie retrospectivă

„75 ani de viaţă, 60 de activitate” este cadoul unui artist complet pentru câmpulungenii care obişnuiesc să treacă pragul Galeriei „Arta” atunci când ies în oraş. Şi dacă nu obişnuiesc, această relatare este o invitaţie să o facă, pentru că ceea ce vor găsi în aceste săptămâni pe simeze constituie un festin pentru privirea în căutare de frumos. Până la sfârşitul lunii, lucrările lui Bob Nicolescu, scenograf, grafician şi pictor, îi vor delecta pe cei cărora le-a trezit interesul expoziţia retrospectivă organizată la împlinirea de către artist a celor şapte decenii şi jumătate de viaţă. O parte din ea, petrecută în Muscel, unde „refugiatul”, cum îi spunea maestrul Mircea Diaconu, s-a retras pentru liniştea şi frumuseţea locurilor care îi inspiră creaţia. Bob Nicolescu şi-a făcut mulţi prieteni aici, câţiva dintre ei fiindu-i alături într-un moment emoţionant petrecut pe 1 octombrie, la Galeria „Arta”: vernisarea unei expoziţii spectaculoase, care demonstrează talentul colosal al artistului, „el însuşi un personaj, în acelaşi timp modest şi năvalnic, discret şi histrionic, tolerant şi categoric”, după cum l-a numit Ioan Crăciun în obişnuita prezentare cu care îşi însoţeşte invitaţiile transmise muscelenilor iubitori de artă.

  • Maestrul Corneliu Baba i-a fost profesor lui Bob Nicolescu

În public, între prietenii sărbătoritului s-a aflat actorul Mircea Diaconu, care a glumit irezistibil pe seama statutului de „refugiat” al lui Bob Nicolescu. Statut explicabil, dată fiind reputaţia Câmpulungului de adăpost al refugiaţilor în împrejurări nefericite şi, mai ales, în timpul războaielor. Bob Nicolescu şi-a mărturisit public onoarea şi bucuria extraordinară de a-l avea pe maestrul Mircea Diaconu prezent la vernisaj şi nu şi-a reţinut nici el o glumă. „Am emoţii, evident, şi n-am dormit de trei nopţi, gândind că vine Mircea cu ARO. Dacă rămâne în stradă cu el…”, a mustăcit Bob Nicolescu, provocând gluma musafirului său.

Gheorghe Olteanu, curatorul expoziţiei aniversare, a povestit publicului cum s-au înjghebat simezele de la care cu greu îţi dezlipeşti privirea. „Bob mi-a dat o geantă întreagă de fotografii, dintre care mi-a fost greu să aleg ceva mai reprezentativ, pentru că toate imaginile au o putere de sugestie deosebită. Aşa că, la un moment dat, am renunţat să mai selectez şi am luat la întâmplare. Efectiv, ar mai fi trebuit încă o sală ca aceasta ca să putem expune tot. De aceea avem nişte panouri cu fotografiile mici şi câteva reproduceri în mărime mai mare.”, spunea acesta.

În încercarea de a descifra mesajul lucrărilor lui Bob Nicolescu, în măsura în care este posibil, după cum admitea, artistul Radu Adrian, a realizat o prezentare a creaţiilor expuse, insistând asupra temelor alese de autor. „Bob Nicolescu este, prin excelenţă, un pictor figurativ. Nu este un lucru rău, dimpotrivă. Dacă, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, încep să se separe vizibil figurativii de non-figurativi, adică pictorii realişti raportaţi la cei abstracţi, maestrul care i-a fost profesor, Corneliu Baba, rămâne celebru în pictura românească păstrându-se figurativ, în plin timp când toţi credeau că non-figurativul este viitorul artelor. Nu este chiar aşa. Maestrul Baba demonstrează că omul, în primul rând, mai are multe de spus aşa cum este el. Şi portretele sale sunt extraordinare. Pictura elevului lui Corneliu Baba, Bob Nicolescu, adună toate posibilităţile figurativului în artă, în pânze. Observăm că ne expune peisaje. În afară de peisagistica simplă a mediului extern, nativ, observăm o peisagistică a spaţiului urban, indiferent în ce formă îl transpune. Laolaltă cu copaci observăm dorinţa de a arăta, prin predilecţia pentru o anumită gamă cromatică, aspectul real al mediului în care trăim. Prin predilecţia pentru o anumită gamă cromatică, înţelegem sensul psihic al omului, frământările lăuntrice, căci, fără să ne dăm seama, nu degeaba ne simţim bine numai în prezenţa unei game cromatice.”, spunea artistul Radu Adrian.

Potrivit acestuia, Bob Nicolescu adună şi lucrări numite „naturi statice”: naturi statice cu flori, naturi statice cu obiecte. Creaţia artistului nu ocoleşte o temă „neabordată în pânzele amatorilor”: omul. Nu numai că n-o ocoleşte, dar „omul” reprezintă preocuparea lui Bob Nicolescu în cel mai des caz.

  • Scenografii au un plus de inteligenţă, au nevoie de mai multă inteligenţă”

Mesajul lui Radu Adrian a făcut o scurtă trimitere şi la profesia principală a lui Bob Nicolescu, aceea de scenograf. „Păşeşte pe un teren aparte, scenografia. Scenografii au un plus de inteligenţă, au nevoie de mai multă inteligenţă, de mai multă înţelegere decât orice alt pictor de şevalet, orice alt om care pictează peisaje, portrete de diferite valori. Scenograful trebuie să înţeleagă bine ce vrea să spună regizorul unui spectacol, ce vrea să spună poetul care este sărbătorit şi să joace, în acelaşi timp, posibilitatea ca actorul să fie dirijat nu numai de regizor, nu numai de scenograf, ci, pur şi simplu, de ceea ce i-ai pus la dispoziţie în scenă.”, a încheiat Radu Adrian.

La finalul evenimentului, Gheorghe Olteanu a prezentat mesajul unuia dintre prietenii lui Bob Nicolescu, Gheorghe Pristavu, care n-a putut fi prezent la vernisaj. „Îmi pare nespus de rău că, astăzi, la acest eveniment de suflet nu sunt fizic alături de voi. Mă alin doar când cu ochii minţii vă văd pe voi toţi, prietenii mei, strânşi în jurul lui Bob, înconjurat de lucrările lui expuse pe simeze, şi copleşiţi de harul lui de veritabil artist. Unii dintre noi îl cunoaştem pe Bob de foarte mulţi ani. Alţii, mai recent. Dar toţi am simţit de-a lungul timpului că avem lângă noi un om special, un artist complet şi desăvârşit, dar, în primul rând, un om care dăruieşte necondiţionat prietenie. Bob, prietene drag, mă rog ca bunul Dumnezeu să te întărească şi să-ţi rânduiască zile multe, pentru ca din preaplinul sufletului tău să primim şi noi bucurie. La mulţi şi rodnici ani!”, a transmis acesta.

Potrivit prezentării realizate de alt absent motivat al manifestării culturale, curatorul Galeriei „Arta”, Ioan Crăciun: „Bob Nicolescu este absolvent al Academiei de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, secţia pictură, clasa profesorului Corneliu Baba, în 1973. Între anii 1974-1977, activează ca designer şi grafician în diverse domenii: grafică de carte şi disc muzical, grafică publicitară. Din 1977, lucrează ca scenograf de film. Este prezent în majoritatea expoziţiilor şi saloanelor oficiale de pictură şi grafică, trienale de scenografie, manifestări artistice şi expoziţii personale în ţară şi în străinătate. Scenografie pentru cinematografie şi teatru, pasiune pentru antichităţi şi obiecte de colecţie, prezenţă notabilă în peisajul plasticii româneşti, toate vin din talentul, profesionalismul şi atașamentul său pentru frumos şi valoare autentică. Expoziţia actuală, care cuprinde reproduceri reprezentative şi o parte dintre cele mai recente lucrări ale sale, va fi deschisă până pe data 31 octombrie 2022.”

Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!