Şedinţa de Consiliu Local şi discuţia despre bazinul de înot, transformat de opoziţie în urgenţa nr.1 a comunităţii. Asta deşi este limpede interesul cetăţenilor pentru această activitate publică, susţinută din taxele şi impozitele câmpulungenilor: cheltuielile cu întreţinerea şi funcţionarea bazinului, cu salariile personalului şi investiţiile din timpul anului, prevăzute şi neprevăzute, sunt de 6,6 ori mai mari decât încasările! Potrivit opozanţilor politici, dezechilibrul dintre venituri şi plăţi, acoperit din banii noştri, este normal, pe motiv că bazinul nu trebuie să aducă profit, fiind conceput ca o activitate socială, subvenţionată din bugetul local. Altfel spus, pierderile uriaşe nu sunt o problemă, iar autorităţile trebuie să şi le asume şi să-l ţină deschis, indiferent cât de puţini practicanţi ai înotului apelează la acest serviciu.
În acest articol ne-am propus să abordăm o situaţie care ni s-a părut foarte gravă, expusă public, în plenul şedinţei extraordinare din 7 noiembrie 2024, de liberala Loredana Năstase. Aceasta a afirmat în faţa întregului oraş, nu doar a colegilor consilieri – dialogul fiind transmis în direct – că, cităm, „din informaţiile mele, clorul se pune cu găleata”! Groaznic! Şi, cu toate acestea, tot potrivit propriilor susţineri în cadrul aceleiaşi dezbateri, ea merge la bazin, nepoţica ei la fel, iar soţul are abonament.
Noi ne bazăm pe faptul că politicianul PNL a vorbit cu ştiinţă, pe baza unor probe certe, nu din zvonuri ori bănuieli, căci a lansa astfel de afirmaţii generatoare de panică şi a-i îndepărta şi pe puţinii clienţi denotă lipsă de responsabilitate din partea unui consilier local.
- Ionel State: „Nu ai cum să pui cu găleata! Unde-l pui cu găleata, în apa bazinului?! Sunt pompe dozatoare, aşa se numesc. Nu cu găleata!”
Contrareplica la afirmaţia deosebit de gravă a consilierului local PNL a venit din partea lui Ionel State, directorul tehnic de la Edilul CGA SA, care a dezminţit maniera de lucru de care are cunoştinţă Loredana Năstase. Şi anume turnatul clorului în bazin cu găleata. „Sunteţi în eroare! Nu ai cum să pui cu găleata! Unde-l pui cu găleata, în apa bazinului?! N-are rost să continuăm. Sunt pompe dozatoare, aşa se numesc. Nu cu găleata!”, a ripostat acesta faţă de ipoteza descrisă de colega de la PNL. Care, dacă are dovezi în acest sens, este obligată să le prezinte public şi să pună în gardă oamenii să se ţină la distanţă de bazin, pentru a nu-şi pune sănătatea, chiar viaţa, în pericol.
- „Acolo nu se pune clor cu găleata, cu cana! Nu! Este o aparatură, sunt nişte roboţi, care trebuie să fie supravegheaţi. Totul este automatizat acolo şi, de aceea, sunt cheltuielile foarte mari”
În ceea ce priveşte personalul, secretarul Ramona Simion spunea că s-a interesat la societatea Edilul dacă vreuna dintre persoanele care desfăşoară activitate acolo are nevoie de o autorizaţie specială. „Mi-au comunicat că nu. Niciuna dintre persoanele care desfăşoară activitate nu are un aviz specific emis de o autoritate, Direcţia de Sănătate Publică sau orice altă instituţie. Aşa mi s-a comunicat. Dacă este sau nu este aşa… am fost mai multe persoane când am avut această discuţie şi pot confirma că acesta a fost răspunsul dat de cei de la Edilul.”, a precizat aceasta.
Subiectul a fost detaliat de Ionel State care, fiind în domeniu, este la curent şi cu nivelul de pregătire a personalului, şi cu asigurarea normelor impuse de Direcţia de Sănătate Publică. „Au fost nişte oameni delegaţi de la Edilul, care au administrat acest bazin. Nu se spune nicăieri că le trebuiau nu ştiu ce norme de DSP. Normele de DSP erau asigurate de laboratorul de apă potabilă. S-au făcut analize zilnic. Noi am avut o persoană desemnată acolo, Dani Vişoiu, care se ocupa de administrarea acestui bazin. Operatorii care lucrau pe ture nu trebuiau să fie autorizaţi de DSP. Ei sunt operatori care lucrau în Staţia de Tratare cu aparate de clorinare. Acolo nu se pune clor cu găleata, cu cana! Nu! Este o aparatură, sunt nişte roboţi, care trebuie să fie supravegheaţi. Totul este automatizat acolo şi, de aceea, sunt cheltuielile foarte mari şi pentru mentenanţă. Se lucrează într-un mediu de clor. Analizele apei din bazin trebuie să fie în standarde. Asta impune DSP. Operatorii lucrau în patru ture şi supravegheau această aparatură. Plus o femeie de serviciu pe fiecare schimb. Asta s-a întâmplat la bazinul de înot şi probabil că aşa se va întâmpla şi în continuare cu cine îl va prelua. Nu cred că s-a întâmplat vreun accident, nu cred că i s-a făcut rău cuiva. Bazinul a fost foarte bine administrat. Edilul voia să-l administreze în continuare. Nu ar renunţa la el, dar nu s-a mai putut. Edilul nu a mai putut să continue acest contract.”, a explicat Ionel State inclusiv transferul forţat către ADP, după ce Edilul a dobândit oficial statutul de operator regional.
- Ca să fie ţinut deschis bazinul, ADP este nevoit să încheie un contract pentru servicii de mentenanţă
Că vorbeam despre cheltuieli la începutul articolului. Trecerea bazinului de înot de la Edilul către ADP implică fonduri asigurate prin rectificarea bugetului local, aprobată la şedinţa extraordinară din 19 noiembrie 2024.
Administratorul public Ioana Marcu a explicat astfel dislocarea celor 200.000 de lei necesari din resursele locale. „În momentul în care s-a predat activitatea bazinului către SPADPP, respectivul serviciu nu avea oameni care să poată prelua în integralitate această activitate. Drept urmare, estimăm că este nevoie ca aceştia să contracteze servicii de mentenanţă. Orice activitate care se predă, se predă împreună cu alocare bugetară. Le-am dat şi bani, ca să poată să-l opereze.”, a arătat city-managerul Ioana Marcu de ce figurează această cheltuială neprogramată în rectificarea de buget.
„Banii sunt pentru funcţionare, pentru salarii. Este un calcul făcut după nivelul de salarizare pe care l-au avut. În încercarea de a se păstra acel nivel de salarizare, pentru că oamenii muncesc fix pe acelaşi obiectiv de activitate, s-au făcut calcule pentru perioada de prelungire a contractului până la 31 ianuarie 2025. Acesta este nivelul de salarizare. Cheltuiala cu salariile este până la 31 ianuarie 2025.”, a adăugat viceprimarul Alin Vlădău.
Aşadar, alţi bani, altă „distracţie” cu bazinul care, după cum a anticipat Bogdan David, de la 1 februarie 2025, va fi preluat de altă firmă. Important este pentru cei care practică înotul aici că va rămâne deschis. „Pe cetăţenii Câmpulungului îi interesează, în primul rând, ca bazinul să fie funcţional. Pe ei nu-i interesează care este procedura, cine va face mentenanţa. Ei îşi doresc să fie funcţional şi să fie în siguranţă acolo. Noi am depus toate diligenţele necesare pentru a face acest lucru pentru cetăţenii Câmpulungului.”, a încheiat viceprimarul Alin Vlădău.