Împreună cu medicii Cristina Oancea şi Tabita Stănoiu, colaboratori statornici implicaţi în acţiuni de Ziua Mondială a Diabetului şi în trecut, dr. Silviu Mănescu şi-a propus şi o a doua acţiune dedicată scopului zilei de 14 noiembrie 2024, încadrată în programul anual al Clubului LIONS „Negru Vodă” Câmpulung. Ziua de combatere a efectelor diabetului a constituit tema unei prezentări susţinute de invitatele Clinicii „Clubul Sănătăţii” în faţa cursanţilor Şcolii Sanitare Postliceale „Prof. Dr. Nanu I. Muscel”.
- Dr. Cristina Oancea: „Obezitatea este întâlnită foarte des la copii, determinând o creştere a incidenţei diabetului zaharat de tip II şi în rândul copiilor”
Lecţia deschisă a fost ţinută de un specialist în domeniu, medicul primar Diabet şi Boli de Nutriţie Cristina Oancea. Aceasta le-a vorbit celor care şi-au propus să urmeze o carieră medicală despre diagnostic, tratament şi complicaţiile diabetului. „Este un micro-curs pentru elevii şcolii, dar şi pentru opinia publică, pentru populaţia care ar trebui să se informeze. Noi facem acest lucru, încercăm să-i informăm despre ce înseamnă un diagnostic precoce al diabetului, ce înseamnă un tratament corect, pentru a preveni complicaţiile.”, a realizat medicul Silviu Mănescu, gazda evenimentului, introducerea expozeului susţinut de medicul diabetolog Cristina Oancea.
„Astăzi, încercăm să oferim informaţii populaţiei despre ceea ce reprezintă diabetul zaharat. El este o provocare pentru sistemele de sănătate publică, deoarece numărul foarte mare al pacienţilor cu diabet zaharat şi, totodată, mortalitatea crescută, în principal, de cauză cardiovasculară, produce costuri substanţiale pentru sistemele de sănătate la nivel mondial. IDF (n.r. International Diabetes Federation) preconizează că, în 2045, vom ajunge la 643 de milioane de pacienţi cu diabet zaharat la nivel global. Este foarte important să intervenim asupra factorilor de risc, este primordial să facem acest lucru. Activitatea sedentară din ultimii ani, o alimentaţie nesănătoasă, fumatul, obezitatea sunt principalii factori de risc, care determină apariţia diabetului zaharat de tip II. Dacă noi intervenim asupra acestor factori de risc, putem să stopăm incidenţa diabetului zaharat. La momentul actual, nu vorbim doar despre o epidemie de diabet zaharat, vorbim şi despre o epidemie a obezităţii. Obezitatea fiind întâlnită nu doar la pacienţii adulţi, este întâlnită foarte des la copii, determinând o creştere a incidenţei diabetului zaharat de tip II şi în rândul copiilor, din cauza obezităţii.”, a precizat dr. Cristina Oancea.
Potrivit acesteia, IDF atenţionează că în lume, la un interval de şase secunde, se produce decesul unui pacient cu diabet zaharat, prin patologia cardio-vasculară asociată. În prezent, România dispune de programul naţional de diabet. În terapia bolnavului de diabet „vorbim despre o abordare centrată pe pacient, multifactorială, nu se mai discută despre o abordare glucocentrică. Trebuie să ţinem cont de patologiile pe care le asociază pacientul, dispunând la nivel mondial de molecule noi, inovative, pe care ţara noastră le are la dispoziţie în cadrul programului naţional de diabet, acestea fiind gratuite. Fie că vorbim despre insulină la pacienţii cu diabet zaharat de tip I, fie că vorbim despre medicaţia antidiabetică orală sau non-insulinică injectabilă la pacienţii cu diabet zaharat de tip II, aceştia beneficiază de acces gratuit la medicaţie.”, a afirmat dr. Cristina Oancea.
- Dr.Tabita Stănoiu: „Din păcate, oraşul nostru nu are nici măcar un medic şcolar”
Medicul Tabita Stănoiu, component al corpului profesoral al şcolii, predă Dietetică, Boli de Nutriţie şi multe altele. Aceasta a expus amănunte despre un proiect al instituţiei de învăţământ de promovare a informaţiei legate de Dietetică, supraponderalitate, obezitate, diabet, o alimentaţie şi o viaţă sănătoasă. „Parteneriatul pe care l-am încheiat anul trecut între şcoala noastră – fiind o şcoală care se ocupă de sănătatea şi educaţia oamenilor – şi celelalte şcoli din oraş încercăm să-l continuăm şi să-l perfecţionăm. Mai ales că, din păcate, oraşul nostru nu are nici măcar un medic şcolar, un lucru deficitar.”, a precizat dr. Tabita Stănoiu.
În cadrul programului propus în cadrul şcolii sanitare a Câmpulungului va fi dezvoltată tema principală, un stil de viaţă sănătos, cu tot ceea ce include: noţiuni despre sănătate, beneficiile unui stil de viaţă sănătos, renunţarea la vicii – fumatul, consumul de alcool şi de droguri şi timpul de ecran, alimentaţia, activitatea fizică, controlul greutăţii, alternative şi ateliere practice în cadrul şcolii. „Cei interesaţi din rândul elevilor din oraş, care vor să înveţe astfel de lucruri, sunt aşteptaţi cu drag la atelierele noastre.”, a transmis Tabita Stănoiu o invitaţie copiilor şi tinerilor care doresc să li se alăture să fie părtaşi ai acestei iniţiative derulate în folosul lor.
Magda BĂNCESCU