13.5 C
Campulung Muscel
12/10/2024

Singura ofertă primită de CNI pentru reabilitarea şi extinderea grădiniţei din Voineşti a fost din partea firmei câmpulungene Sercop

Compania Naţională de Investiţii a primit o singură ofertă pentru contractul de „Reabilitarea, modernizarea şi extinderea Grădiniţei de copii, strada General Vasile Milea, nr.148, satul Voineşti, comuna Lereşti”, în valoare de 2,6 milioane de lei. Constructorul câmpulungean Sercop ADN care, în prezent, derulează o altă lucrare a C.N.I., renovarea Căminului Cultural din Bughea de Sus, îşi doreşte şi această investiţie. Şi, cel mai probabil, o va obţine, neavând concurenţă. Firma omului de afaceri Ion Pătrăşcan participă la licitaţie în asociere cu Argcons Global SRL, din Ştefăneşti, reprezentată de Laurenţiu Stanciu. Compania Naţională de Investiţii a deschis procedura de achiziţie pentru un pachet cu două lucrări, pe 20 iunie 2024, cu termen de înscriere fixat iniţial pe 16 septembrie 2024, prelungit până pe 23 septembrie 2024. Grădiniţa din Voineşti, care funcţionează într-o construcţie veche şi insuficientă ca spaţiu, formează lotul I al contractului aflat în licitaţie, iar construcţia unei grădiniţe cu program prelungit în comuna Racoviţa, judeţul Sibiu, lotul II. Executantul câmpulungean a optat pentru lotul I.

  • O clădire cu destul de multe lipsuri, pe care Primăria n-o putea renova şi extinde din resursele proprii

Din cauza lipsei fondurilor locale, Primăria Lereşti a fost în imposibilitatea de a realiza o grădiniţă pentru populaţia din zonă, instituţie care să asigure educaţia preşcolară a copiilor şi, de asemenea, să asigure dotări specifice funcţiunii pentru buna desfăşurare a activităţilor. Astfel, a decis să profite de oportunitatea de a accesa fonduri nerambursabile, prin finanţarea de la Compania Naţională de Investiţii.

Potrivit studiului de fezabilitate, „starea tehnică actuală a obiectivului este necorespunzătoare din punctul de vedere al asigurării cerinţelor esenţiale de calitate în construcţii, sub multiple aspecte (eficienţa energetică a acestora, starea tehnică a instalaţiilor existente, respectarea caracterului arhitectural al clădirilor etc.), cu implicaţii negative directe asupra confortului termic şi a eficienţei utilizării instalaţiilor şi a spaţiilor existente.”

Ca urmare a inspecţiei în teren, corelate cu analiza documentelor puse la dispoziţie de către beneficiar, au fost constatate următoarele deficienţe: clădirea nu este termoizolată; tâmplăria exterioară prezintă un grad înalt de perimare morală şi fizică; finisajele de la nivelul zugrăvelilor şi tencuielilor exterioare sunt deteriorate; planşeele încăperilor sunt deteriorate; instalaţia electrică este veche şi nu corespunde standardelor şi normelor în vigoare; acoperişul prezintă degradări majore (tabla ruginită şi perforată); grupul sanitar amplasat în interiorul clădirii nu corespunde standardelor actuale; încălzirea realizată local cu sobe pe bază de combustibil solid.

„Având în vedere vechimea clădirii, aceasta urgentează nevoia de reabilitare, aflându-se într-o stare nesatisfăcătoare, dar continuă să îşi desfăşoare activitatea. Uzura este una avansată, prezentând numeroase degradări ale elementelor atât structurale, cât şi nestructurale.”, continuă documentaţia SF.

De la data dării în folosinţă şi până în prezent, clădirea a fost supusă unor intervenţii majore (reparaţii capitale, recompartimentări, demolări parţiale şi/sau extinderi). „Din punct de vedere nestructural, s-au identificat: local, zone cu tencuiala dislocată pe faţade; stare avansată de degradare (crăpături, dislocări de tencuială etc.); stare de degradare a trotuarelor perimetrale; finisajele exterioare sunt nesatisfăcătoare (degradate); construcţia este afectată grav de igrasie; instalaţiile electrice, termice şi sanitare nu funcţionează corespunzător. Sistemul de captare a apelor pluviale este inexistent.”, sunt minusurile punctate de specialişti.

Alte referinţe legate de construcţia care va intra, în curând, în şantier. Spaţiul analizat este desfăşurat pe parter, cu o suprafaţă construită de 137 mp. Clădirea are acoperiş cu şarpantă de lemn şi învelitoare de tablă. Planşeul de peste parter şi podul sunt din lemn. Construcţia asigură în acest moment un confort minim nesatisfăcător.

  • În ce constă investiţia

Scopul investiţiei – precizează autorii studiului de fezabilitate – îl reprezintă reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea grădiniţei, prin realizarea lucrărilor de reabilitare termică a anvelopei, extindere şi dotarea cu echipamente didactice, echipamente pentru pregătirea profesională şi echipamente IT, precum şi modernizarea utilităţilor, inclusiv crearea de facilităţi speciale pentru persoanele cu dizabilităţi.

„Principalelor constrângeri legate de dotările insuficiente sau depăşite moral li se adaugă necesitatea de dotare, pentru a permite desfăşurarea activităţilor educative în condiţii optime. Investiţia urmăreşte aducerea la standarde de funcţionare actuale (refacerea dotărilor sanitare, a sălilor de clasă etc.), precum şi introducerea unor funcţiuni necesare funcţionarii curente a construcţiei (centrală termică, instalaţii etc.).

Beneficiarii direcţi ai proiectului sunt atât copiii preşcolari ai grădiniţei, cât şi cadrele didactice şi personalul auxiliar din cadrul instituţiei de învăţământ. Indirect, de proiect va beneficia întreaga comunitate a Lereştiului.”, menţionează proiectanţii.

Investiţia de la Voineşti prevede sală de mese, sală de catering, sală pentru veselă, cancelarie, cabinet, două vestiare destinate personalului grădiniţei, izolator, grup sanitar-izolator, spaţiu de depozitare, hol interior, acces secundar şi hol, grupuri sanitare pentru personal şi pentru copii, un al doilea acces secundar, camera tehnică şi acces în camera tehnică. Pachetul de servicii conţinând proiectare, execuţia lucrărilor şi asistenţa tehnică din partea proiectantului pe perioada execuţiei lucrărilor necesare la Grădiniţa Voineşti este estimat la 2.558.457,24 lei.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!