Recent, la Convivial, a avut loc vernisajul expoziţiei itinerante „IdentitAR feminin”, un proiect digital multimedia care explorează diversele faţete ale feminităţii prin intermediul tehnologiilor avansate, precum animaţii 3D şi realitate augumentată. Expoziţia îmbină arta vizuală, literatura, muzica şi dezbaterile într-o formă inovatoare, oferind o experienţă multisenzorială complexă.
- Zece scriitoare din România și Republica Moldova vorbesc despre femeile de pe-o parte și alta a Prutului
„IdentitAR feminin” este o creaţie interdisciplinară, construită în jurul a zece texte dramaturgice semnate de tinere autoare din România şi Republica Moldova, selecţionate de criticul de teatru şi film Ada-Maria Ichim. Aceste texte descriu femeile în diverse roluri şi contexte, subliniind evoluţia şi provocările lor pe parcursul istoriei recente, fie că este vorba despre perioada comunistă din România, de Moldova sovietică sau de instabilitatea din Transnistria. Scrierile reflectă aventuri în lumea patriarhatului și a distrugerii pământului în numele câștigului financiar, raiduri în Transnistria tulburată de război sau un crâmpei de frescă socială din tumultoasa istorie recentă a Republicii Moldova și a Chișinăului. Descriu corupția și nevoia de a se „descurca” a oamenilor simpli. „Istoria acestor texte începe în 2020, când am participat la un atelier de scriere dramatică în Transnistria, organizat de o asociaţie culturală din Republica Moldova şi care a reunit scriitoare din Moldova şi de limbă română, şi de limbă rusă, şi acolo am stat 3 zile. M-am întors, practic, în comunism, dar am descoperit cu această ocazie ce înseamnă să creşti bilingv şi m-am întrebat ce mai rămâne din identitatea ta, ca persoană, când ai de a face cu două culturi, cu două regimuri, respectiv comunism şi capitalist, şi de aici a pornit întreaga idee a proiectului: „Căutarea identităţii feminine”. Eu cred că nu putem trăi fără istorie. Foarte multe dintre evenimentele de astăzi îşi au rădăcinile în istorie şi de aceea, în selecţia textelor, am amestecat şi cele care privesc istoria atât a Moldovei, cât şi a României. Am amestecat şi istoria, dar şi prezentul, pentru că avem şi texte foarte intense, care se referă la problemele actuale, la abuzuri, la distrugerea planetei, la lucruri de care ne pasă acum.”, a explicat Ada Maria Ichim.
- Textele acoperă personaje din zone sociale diverse, cu diferite problematici
Vernisajul a fost un prilej de a descoperi universul expoziţiei prin multiplele sale forme de expresie artistică. Artiştii vizuali Ioana Nicoară şi Sergiu Negulici, cunoscuţi pentru proiectele lor de animaţie şi artă interdisciplinară, au creat o atmosferă tridimensională pentru personajele descrise în texte, aducând în prim-plan destinele feminine şi tematicile abordate de autoare. Decorurile, lumina, sunetele şi mişcările îmbină elemente literare şi vizuale, oferind spectatorilor posibilitatea de a se implica în actul de interpretare şi de a deveni co-creatori ai sensurilor transmise. „În primul rând, este o expoziţie pe care trebuie să o vedem prin telefon. Există instrucţiuni, există şi un telefon care poate fi folosit în cazul în care există vreo dificultate tehnică. Este o expoziţie în realitate augumentată, cu animaţie, cu muzică şi cu voci, bazată pe 10 texte scrise de autoare femei din Republica Moldova şi România şi este o experienţă virtuală prin care vezi animaţii. Este o selecţie de texte făcută de Ada Maria Ichim, care este scenarist şi dramaturg şi care, prin aceste texte, a făcut o selecţie care acoperă mai multe teme. Iniţial, proiectul era cu texte numai din Republica Moldova, dar am decis să le extindem ca să avem diversitate şi mai mare de limbaj şi de problematică. Sunt texte scrise şi în rusă, sunt texte vorbite în regionalisme, sunt texte care acoperă personaje din zone sociale foarte diverse, cu diferite problematici şi diverse momente istorice.”, a punctat Ioana Nicoară.
Momentul poetic susţinut de actorul Laurenţiu Bănescu, precum şi lectura unui fragment din propria creaţie a actriţei Oana Jindiceanu au completat vernisajul, oferind un plus de profunzime experienţei artistice. Expoziţia „IdentitAR feminin” este deschisă publicului la Cafeneaua Coloniale până pe 24 septembrie 2024, urmând să fie prezentată şi în alte trei oraşe din România: Sfântu Gheorghe, Suceava şi Râmnicu Vâlcea.
Robert Adrian ȘTEFAN