În atmosfera călduţă a prânzului unei zile de septembrie prietenos, cu pauză între reprizele de ploaie anunţată, în zona intrată în şantier de nevoie, pe drumul dintre Câmpulung şi Bughea de Sus, se concurau două mirosuri puternice. Unul de bitum proaspăt turnat de echipa de lucrători ai ADP Câmpulung, dislocaţi de directorul Bogdan Pătru pe tronsonul „praf şi pulbere” predat cu drag de Consiliul Judeţean municipiului. Şi altul de zacuscă pregătită la tuci, în curte, fix lângă gardul gospodăriei poziţionate la strada principală. În curte, fiertura era supravegheată de doamnele din familie care, de cum au zărit-o pe primăriţa Elena Lasconi trecând pe lângă casă, au şi abordat-o cu bineţe şi vorbe încurajatoare.
Venită cu treburi de serviciu în zonă, primăriţa s-a oprit câteva clipe la poarta oamenilor, a schimbat două vorbe, după care a mers să constate cum decurge lucrul pe drumul judeţean atât de găurit încât impune o reabilitare capitală, nu plombele care se întreprind în regim de urgenţă, nefiind o lucrare planificată la începutul anului, când ADP îşi face programul pe baza alocărilor primite când se stabileşte bugetul Câmpulungului pe anul în curs.
La plecare, Elena Lasconi a răspuns invitaţiei oamenilor de a le fi oaspete câteva minute. Primăriţa nu s-a lăsat rugată de două ori, mai cu seamă că ea însăşi este o gospodină preocupată de bucătărie şi nu numai. Grădinăreşte, meştereşte şi face cam tot ce ţine de întreţinerea casei şi a spaţiului înconjurător. În bătătura oamenilor… o aromă îmbietoare de legume fierte la turci, pe foc de lemne, păzită de ochiul şi mâna vigilentă a unei bucătărese atente să-i iasă preparatul impecabil.
Musafira n-avea cum să nu încerce zacusca bogată în ingrediente, culori şi miros apetisant, care sporea şi mai mult senzaţia de foame, fiind ceasul mesei de prânz. Elena Lasconi a gustat din delicatesa care mai trebuia să stea un pic pe foc, s-a declarat încântată de gust şi nerăbdătoare să încerce şi ea reţeta gospodinelor din „buza” Câmpulungului.