„Chapeau, Muscel” este un proiect de revitalizare culturală urbană prin mobilizare comunitară și intervenție în spațiul public, special conceput pentru orașul Câmpulung Muscel. Ca format, proiectul înseamnă o agendă culturală alternativă, care să ofere anual câmpulungenilor o serie de evenimente culturale, activități socio-educative și inițiative menite să pună în valoare patrimoniul local și natura.
- Câmpulungenii sunt invitaţi să ia parte la parada pălăriilor
Evenimentul-cheie al proiectului este parada anuală a pălăriilor, un prilej de reconectare a comunității. „Le chapeau” devine astfel laitmotiv pentru o paletă largă de manifestări stradale (circ contemporan, concerte acustice în zone pietonale, instalație de artă, proiecție de film în aer liber, expoziție stradală, spectacol etc.), dar și pentru întâlniri, simpozioane și ateliere (cu focus pe clădirile de patrimoniu, focus pe comunitate, focus pe natură etc.). „M-am mutat la Câmpulung de vreo patru ani, împreună cu familia, şi pentru că am îndrăgit acest oraş de la bun început, mi-am propus să fac ceva pentru el. Aşa s-a născut acest proiect cultural. L-am numit proiect de revitalizare culturală şi identitară, tocmai în ideea că acest oraş am impresia că merită să fie plin de evenimente.”, a precizat Laurenţiu Bănescu, actor de teatru şi film, organizator al acestui eveniment.
Toate activităţile evenimentului din acest an sunt propuse a se desfăşura în spaţiul public, în zona istorică a oraşului, în Grădina Publică „Merci” . Printre activităţile derulate la Câmpulung se numără: concerte de jazz, spectacole de circ în aer liber, ateliere de circ, expoziţii şi, precum este şi logo-ul evenimentului, o paradă cu pălării. „Chapeau, Muscel” sau „Jos Pălăria pentru Muscel”, pălăria este logo-ul nostru şi este o invitaţie pentru câmpulungeni de a ieşi în stradă, de a veni la evenimente culturale, iar punctul central al proiectelor este o paradă a pălăriilor. Noi invităm oamenii să-şi pregătească pălăriile, să le decoreze, să fie cât mai creativi cu ele şi să participe, pe de-o parte, la evenimentele pe care le propun, şi pe de altă parte la această paradă. Am vrea să vedem mai multă viaţă, mai multe evenimente culturale în oraş, vorbesc în numele Asociaţiei „Narative” din care fac parte şi care organizează acest proiect.”, a explicat Laurenţiu Bănescu.
Program:
7 septembrie
- Expoziţie despre Energie, Mediu și Climă după banda-desenată “O lume nesfârșită” de C. Blain și J. Jancovici (în parteneriat cu Institutul Francez din România), ora 15:00
8 septembrie
- Concert al fanfarei punk „Kermesz à l’Est” (Belgia), ora 18:00
14 septembrie
- Film Documentar „Mergând pe apă”, regia Aïssa Maïga, proiecție în aer liber (în parteneriat cu Institutul Francez din România), ora 19:00
15 septembrie
Circ:
- atelier de jonglerie creativă, ora 10.30
- spectacol de circ contemporan „Rogier&Rossa”, ora 17.00 (Şcoala de Circ Timişoara)
22 septembrie
- Parada pălăriilor şi instalaţia multimedia „Dulceaţa de Cireşe”, ora 17.00
- Concertul „Music ON Jazz Quartet” (Sibiu), ora 18.00
Evenimentul este organizat de Asociaţia „Narative”, în parteneriat cu Institutul Francez din România, cu sprijinul Primăriei Câmpulung şi al Consiliului Local, şi este sponsorizat de Fundaţia „Acasă în Muscel” şi Gravolab CNC.