Din 20 iunie 2024, este în procedura de licitaţie contractul pentru „Reabilitarea, modernizarea şi extinderea Grădiniţei de copii, strada General Vasile Milea, nr.148, satul Voineşti, comuna Lereşti”. Compania Naţională de Investiţii, finanţatorul lucrării, a organizat achiziţia serviciilor executantului grădiniţei muscelene la „pachet” cu o lucrare de construire a unei grădiniţe cu program prelungit în comuna Racoviţa, judeţul Sibiu. Din nou relatăm despre două loturi ale aceluiaşi contract, în valoare totală de 8,6 milioane de lei, pe care ofertanţii le pot accesa împreună sau separat. În cadrul totalului precizat, unitatea de învăţământ lereşteană „cântăreşte” 2,6 milioane de lei. În caz că invitaţia de înscriere lansată de CNI a stârnit curiozitatea constructorilor, facem precizarea că data limită până la care sunt aşteptaţi să depună documentaţia este 16 septembrie 2024.
Investiţia de la Voineşti prevede sală de mese, sală de catering, sală pentru veselă, cancelarie, cabinet, două vestiare destinate personalului grădiniţei, izolator, grup sanitar-izolator, spaţiu de depozitare, hol interior, acces secundar şi hol, grupuri sanitare pentru personal şi pentru copii, un al doilea acces secundar, camera tehnică şi acces în camera tehnică.
- În ce constă investiţia de la Lereşti
Referindu-ne doar la ceea ce ne interesează pe noi, muscelenii, pachetul de servicii conţinând proiectare, execuţia lucrărilor şi asistenţa tehnică din partea proiectantului pe perioada execuţiei lucrărilor necesare la Grădiniţa Voineşti este estimat la 2.558.457,24 lei. Diferenţa până la 8.593.752,12 lei, valoarea totală a contractului care include cele două obiective, reprezintă costul realizării de la zero a grădiniţei din Racoviţa – Sibiu.
Accesul pe terenul din Voineşti, în suprafaţă de 608 mp, se face din strada General Vasile Milea, având ca vecinătăţi: la Nord – Eugenia Polexe; la Est – domeniul public; la Sud – drumul de acces Teracotă; la Vest – strada General Vasile Milea. Aria construită şi desfăşurată din prezent este de 137 metri pătraţi, propunându-se o extindere de 165,85 metri pătraţi. În urma investiţiei derulate de CNI va rezulta o arie construită totală de 302,85 metri pătraţi.
Proiectanţii firmei Silvora Tera SRL, din Merişani – Argeş, care au întocmit studiul de fezabilitate, au întreprins o inspecţie în teren şi au constatat cum se prezintă construcţia din anul 1950, care serveşte activităţii educaţionale. Aceştia propun „extinderea grădiniţei actuale şi modernizarea ei prin: construirea unui corp nou finisat şi dotat în totalitate; reparaţii capitale ale corpului existent prin lucrări de decopertare, tencuire, turnarea plăcii şi refacerea acoperişului; ignifugarea şarpantei şi tratarea acesteia împotriva dăunătorilor; finisarea pardoselilor: vinil, placă b.a., folie PVC, polistiren extrudat 10 cm, strat de pietriş, pământ compactat; planşeul parterului: polistiren extrudat, placă b.a., tencuială + lavabilă; învelitoare tip ţiglă ceramică de culoare brun, reţea de şipci, longitudinal şi transversal, folie impermeabilă, astereală scânduri, căpriori de lemn, termoizolaţie cu vată minerală de 15 cm, barieră vapori; finisaj exterior: tencuială decorativă; tâmplărie PVC cu geamuri termorezistente; amenajarea încăperilor, desfacerea şi refacerea tencuielilor acolo unde este cazul, gletuire și vopsire; instalaţii electrice conform legislaţiei în vigoare şi normelor, instalaţii sanitare; sistem tehnic de protecţie şi de alarmare împotriva efracţiei; sistem de alarmă la incendiu, sistem de detecţie la incendiu; instalaţii termice – centrala termică pe gaze, dotare cu sisteme ce vor asigura şi menţine microclimatul interior la limitele temperaturii, conform legislaţiei în vigoare; dotare cu mobilier pentru fiecare sală de clasă.”
- Aproape patru ani a durat până s-a ajuns în acest punct
Primarul Marian Toader a povestit public cât i-a luat până a ajuns cu planurile în acest punct: licitaţia pentru reabilitarea, modernizarea şi extinderea grădiniţei din satul Voineşti, care va funcţiona cu program prelungit, cuprinzând două clase a câte 20 de copii. „Şi în acest caz, am aşteptat aproape patru ani, pentru că nu aveam acte. Până am făcut cartea funciară, după aceea am avut cadastrarea generală gratuită, care s-a făcut greşit. A trebuit să remediem… marea majoritate a cărţilor funciare şi aceasta este o mare problemă cu care ne confruntăm, trebuie să spunem adevărul. Dar ne dăm tot interesul ca să rezolvăm toate problemele, chiar dacă nu le-am creat noi.”, spunea primarul despre „belelele” lăsate pe cap prin erorile comise de firma de cadastrare contractată de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.
„Acum are loc licitaţia la Compania Naţională de Investiţii. Ne dorim să ţinem acasă copiii din Lereşti, să înveţe de mici acasă şi în obiectivele de viitor o să avem, poate, şi realizarea unei creşe, dar să găsim terenul şi să înceapă natalitatea să crească.”, a mai afirmat acesta.
Anul viitor, este optimist edilul de la Lereşti, este posibil să fie finalizat şi acest obiectiv, cu tot ce presupune: reabilitare termică a anvelopei, extindere, dotare cu echipamente didactice, echipamente pentru pregătirea profesională şi echipamente IT, precum şi modernizarea utilităţilor, inclusiv crearea de facilităţi speciale pentru persoanele cu dizabilităţi.
Pentru a asigura nevoia de mişcare a celor mici, locul de joacă va fi amenajat conform normelor europene pentru activităţi recreative.
Magda BĂNCESCU
Sursa foto: Silvora Tera SRL