De curând, la Câmpulung, s-a desfăşurat finala celei de-a XV-a ediţii a Concursului Gazeta Matematică şi ViitoriOlimpici.ro, reunind elevi de clasele IV-XII din întreaga ţară. La finalul competiţiei, cei mai buni copii, care s-au antrenat tot anul pentru concurs, şi-au primit premiile în cadrul unei festivităţi găzduite de Colegiul Naţional „Dinicu Golescu”. Partenerii şi sponsorii finalei acestei ediţii a concursului au fost Primăria Câmpulung, Bitdefender, Intuitext, Clubul Sportiv Voinţa Câmpulung, Editura Gil, Clubul LIONS „Negru Vodă”, Casa de Cultură „C.D. Aricescu” şi Societatea de Ştiinţe Matematice din România. De asemenea, în sprijinul organizatorilor au mai fost şi Colegiul Naţional „Dinicu Golescu”, Liceul cu Program Sportiv, unde au fost cazaţi o parte dintre participanţi, Colegiul Naţional Pedagogic „Carol I”, Casa de Cultură „Tudor Muaştescu” şi Muzeul Municipal Câmpulung, în cadrul cărora elevii au desfăşurat diferite activităţi.
- La anul, Gazeta Matematică împlineşte 130 de ani de când şi-a făcut apariţia
Moderatorul festivităţii de premiere de la finalul taberei desfăşurate în perioada 19-23 august 2024, la Câmpulung, a fost profesorul Ion Cicu. Tabăra de matematică a reunit cei mai buni elevi, pasionaţi de matematică, de şcoală generală şi liceu, care s-au remarcat nu doar pe parcursul zilelor de concurs, ci le-au fost urmărite prestaţiile din timpul unui an pe platforma on-line ViitoriOlimpici.ro şi în revista Gazeta Matematică. În deschiderea festivităţii, city managerul Ioana Marcu, reprezentant al Primăriei Câmpulung, le-a transmis oaspeţilor: „Sunteţi la vârsta la care primiţi foarte multe sfaturi. Sfatul meu este să fiţi autentici. Există un loc pentru fiecare dintre noi, nu trebuie să arătăm într-un anume fel, nu trebuie să ne purtăm într-un anume fel, ci trebuie să fim noi şi să ne găsim locul în societate. Al doilea sfat este să nu căutaţi niciodată câştigul imediat. Nu acceptaţi primul job pe un salariu pentru că vi se pare nemaipomenit. Poate că la un training la o firmă mare, de unde ai ce să înveţi, este mult mai benefică pentru voi, pe termen lung. Creaţi-vă o idee despre ce anume vreţi să fiţi şi ce vreţi să reprezentaţi pentru lumea din jur şi ţineţi-vă de ea. Nu vă abateţi de la drumul vostru! Felicitări!”
La anul se vor împlini 130 de ani de când revista Gazeta Matematică a început să-şi facă apariţia an de an, chiar şi pe vremea celor două Războaie Mondiale. Printre invitaţii care au participat la Festivitatea de Premiere îi amintim pe reprezentantul Ministerului Educaţiei, secretar de stat Sorin Ion, reprezentantul Primăriei Câmpulung, city managerul Ioana Marcu, conf. univ. dr. Cătălin Gherghe şi directorul Colegiului „Dinicu Golescu”, Magdalena Dorcioman.
Înainte de oferirea premiilor pentru tabăra de matematică, au fost acordate premii pentru activităţile non-matematice ale taberei: concursurile de şah, tenis de masă şi fotbal. Medaliile de aur, argint şi bronz au fost oferite pentru toată activitatea elevilor pe durata întregului an, pe platforma on-line ViitoriOlimpici.ro şi Gazeta Matematică. Totodată, a fost oferit şi un premiu special, care poartă numele de „Dan Scwartz”.
Concursul de Şah:
- Juniori: 1.Andrei Yanis Tărăbâc, clasa a IV-a; 2.Teodor Boştină, clasa a VI-a; 3.Matias Gabriel Vlad, clasa a V-a; 4.Ştefan Damian Bodea, clasa a III-a.
- Seniori: 1.Ioan Daniel Bischin, clasa a XI-a; 2.Emil Gabriel Schiţeanu clasa a X-a; 3.Andrei Pintea, clasa a X-a; 4. Mihai Mark, clasa a X-a.
Concursul de tenis de masă:
- Fete: 1.Natalia Panicu; 2.Irina Todoroni; 3.Ana-Maria Stroe
- Juniori (IV-VII): 1.Tiberiu Ştefan; 2.Nichita Raţiu; 3.Tudor Pătraşcu
- Seniori (VIII-XI): 1.Rareş Braica; 2.Albert Romanciuc; 3.Alexandru Ionică
Campionatul de Fotbal:
- Echipa Universitatea Craiova-LPS: Yanis Andrei Tărăbâc, clasa a IV-a; Sebastian Mihai Dumitru, clasa a IV-a; Ştefan Todoroni, clasa a IV-a; Petru Şerban Stoian, clasa a IV-a; Gabriel Ilinca, clasa a IV-a.
- Echipa Steaua-CNDC+LPS: David Vălean, clasa a VIII-a; Dominic-Ioachim Ila, clasa a VIII-a; Ştefan Anastasiu, clasa a VIII-a; David Teche, clasa a IX-a; Alexandru Orbu, clasa a XI-a.
Atelierul de Programare, teoria jocurilor: Cum să codăm modele de inteligenţă artificială!
- Premiul 1: Maria Teodora Trandafir
- Premiul 2: Patrik Zaro; Lorena Nicoară; Mihai Mark
- Premiul 3: Teodora Iatagan
Menţiuni:
- Clasa a IV-a: Ștefan Todoroni; Petru-Șerban Stoian; Gabriel Ilinca; Ștefan Damian Bodea; Diana Teodora Ardelean; Gabriel Ștefan Oprea; Yanis Andrei Tărăbâc; Sebastian Mihai Dumitru.
- Clasa a V-a: Nicolae Dumitrache; Iulia Ghenea; Rareș Dimitrie Severin; Natalia Rădulescu; Ștefan Matei Necşulescu; Teodora Iatagan; Ioana Steliana Pascale; Andrei-Răzvan Chirfot; Mathias-Gabriel Vlad; Eric Beşliu.
- Clasa a VI-a: Tudor Selegean; Teodor Boştină
- Clasa VII-a: Tudor Pătraşcu; Albert Andrei Arcan.
- Clasa a VIII-a: Rareş Braica; David Vălean.
- Clasa a X-a: Andrei Ciurea; Sebastian-Ionuţ Buliga; Mario Ştefan Stan
Premiul al III-lea:
- Clasa a IV-a: Gabriela Mircea
- Clasa a V-a: Rareş Mihai Drăgulescu
- Clasa a VI-a: Grig Ursanu
- Clasa a VII-a: Ilinca Ştefan; Victor Boicu; Daria Maria Oţil
- Clasa a VIII-a: Mircea Damian Pădureanu
- Clasa a X-a: Corina Anamaria Bunău
- Clasa a XI-a: Sebastian Ilie Creţu
Premiul al II-lea:
- Clasa a IV-a: Bianca Murza; Patrik Zaro
- Clasa a V-a: Tudor Iatagan; Horia Andrei Ciortin
- Clasa a VI-a: Ştefan Tiberiu; Dan Ioan Cristu; Eva Simion
- Clasa a VII-a: Ioana Daria Petrişor; Marc Alexandru Soare; Ioana Marişcu
- Clasa a VIII-a: Maria Trandafir; Dominic Ioachim Ila
- Clasa a IX-a: Davin Ştefan Tache
- Clasa a X-a: Gabriel Schiţeanu
- Clasa a XI-a: Alexandru Orbu; Alexandru Ionică
Premiul I:
- Clasa a IV-a: Mihnea Gabriel Bazacliu
- Clasa a V-a: Nichita Raţiu
- Clasa a VI-a: Matei Alexandru Schinteie; Andrei Caragheorgheopol; Alexandru Tudor Cârstoiu; Tudor Ioan Călin
- Clasa a VII-a: Alexandru Ghenea
- Clasa a VIII-a: Ioana Vlădoiu; Eric Dimitrie Cismaru
- Clasa a IX-a: Mălina Carla Pavel
- Clasa a X-a: Ana Duca
- Clasa a XI-a: Ioan Daniel Bischin
Premiul Special:
- Ana Maria Stroe; Ştefan Bodea
Medalia de Bronz: Gabriela Mircea, clasa a IV-a Horia Andrei Ciortin, clasa a V-a; Andrei Caragheorgheopol, clasa a VI-a; Ilinca Ştefan, clasa a VII-a; Eric-Dimitrie Cismaru, clasa a VIII-a; Corina-Anamaria Bunău, clasa a X-a; Alexandru Orbu, clasa a XI-a
Medalia de Argint: Bianca Murza, clasa a IV-a; Rareş Mihai Drăgulescu, clasa a V; Ştefan Tiberiu, clasa a VI-a; Ioana-Daria Petrișor, clasa a VII-a; Maria Trandafir, clasa a VIII-a; David Ştefan Tache, clasa a IX-a; Gabriel Schiţeanu, clasa a X-a; Sebastian Ilie Creţu, clasa a XI-a
Medalia de Aur: Mihnea-Gabriel Bazacliu, clasa a IV-a; Tudor Iatagan, clasa a V-a; Matei Alexandru Schinteie, clasa a VI-a; Alexandru Ghenea, clasa a VII-a; Ioana Vladoiu, clasa a VIII-a; Mălina Carla Pavel, clasa a IX-a; Ana Duca, clasa a X-a; Ioan Daniel Bischin, clasa a XI-a
La fiecare ediţie există şi un premiu special, care se acordă unor absolvenţi de clasa a XII-a care au avut prezenţe constante în cadrul competiţiei, începând cu clasele mici şi obţinând premii şi medalii. Premiul special „Dan Scwartz” a fost acordat de profesorul Ion Cicu în virtutea prieteniei care l-a legat de cel care a împrumutat numele distincţiei. Astfel, câştigătorii acestui premiu în acest an au fost David Anghel şi Albert Iulian Romaniuc.
R.A.Ş.